Haftanın Kitaplığı – 30 Aralık 2019

Okuyacak çok kitap var seçmek zor diyorsanız yeni çıkan kitaplar arasından yaptığımız derlemeye bir göz atabilirsiniz.

KUANTUM TEORİSİ – J. P. MCEVOY

Kuantum Teorisi

Kuantum Teorisi bilimin en heyecan verici, zorlayıcı ve hâlâ gizemini koruyan alanlarından biridir. 20. yüzyıl başlarına gelindiğinde, Planck, Einstein, Bohr, Heisenberg ve Schrödinger gibi bilim insanları, “klasik” fiziğin yani okulda öğrendiğimiz temel fizik kurallarının temel varsayımlarını yok edecekmiş gibi görünen tuhaf ve zorlu paradoksları çözmeye başladılar. Örneğin atomaltı seviyede, bir parçacık öteki parçacıkların ne yaptığını biliyor gibiydi. Heisenberg’in belirsizlik ilkesine göreyse doğanın ne kadar kesin bir şekilde gözlemlenebileceğinin bir sınırı vardı. Sonuçta, Kuantum Teorisinin getirdiği açıklamalar beklenenden çok daha isabetliydi; üstelik kimya ve fiziğin neredeyse tüm alanlarına uygulanabiliyordu.

İşte Kuantum Teorisi de bütün bu gelişmeleri adım adım ilerleyerek ve Bohr’un “Kopenhag yorumu”na yöneltilen ve bugün hâlâ cevabı verilmemiş sorulardan dalga/parçacık ikiliğine kadar teoriyi bütün yönleriyle ele alıyor. 

KONDOSKALİ’DEN KUMKAPI’YA – ORHAN TÜRKER

Kondoskali'den Kumkapı'ya

Günümüz İstanbul’unda turistik meyhaneleri dışında adı hemen hiç anılmayan Kumkapı, 1960’lı yılların ortalarına kadar Rumların, Ermenilerin ve Türklerin bir arada yaşadığı, azınlık kültürlerinin ağır bastığı, canlı ve renkli bir İstanbul semtiydi.

Bugün denizle ilişkisi neredeyse tamamen kesilmiş ve şehrin en fazla tahribata uğramış semti olsa da Bizans döneminden bu yana İstanbul’un en eski limanlarından birine ve Ermeni Patrikhanesi’ne ev sahipliği yapan Kumkapı, Orhan Türker’in Kondoskali’den Kumkapı’ya, Eski Bir İstanbul Semtinin Hikâyesi çalışmasıyla mâkus talihine meydan okuyor.

Semtin mimari yapısına ilişkin detaylı bilgiler, özel arşivlerden derlenen fotoğraflar ve İstanbul’da yayınlanan Rumca gazetelere yansıyan haberlerle Kondoskali’den Kumkapı’ya, Tarihe Tanıklık dizisinin son incisi. 

ÇELİK FIRTINALARINDA – ERNST JUNGER

Çelik Fırtınalarında

I. Dünya Savaşı’na genç bir teğmen olarak katılan Alman edebiyatının büyük ve tartışmalı ismi Ernst Jünger, bu savaştan on dört yara, beş madalya ve birçoklarınca “belki de yazılmış en iyi savaş anlatısı” olarak tanımlanan bir başyapıtla, Çelik Fırtınalarında ile döner. Kitap yayımladığında henüz yirmi beş yaşında olan Jünger için, savaş edebiyatına bambaşka bir boyut kazandırmasından dolayı “20. yüzyılın Homeros’u” bile denilmiştir.

Çelik Fırtınalarında, yazıldıktan tam bir asır sonra, Tevfik Turan’ın Almanca aslından çevirisiyle ilk kez Türkçede…

DAMIZLIK KIZIN ÖYKÜSÜ (ÇİZGİ ROMAN) – MARGARET ATWOOD

Damızlık Kızın Öyküsü (Çizgi Roman)

Anlatıyorum, öyleyse varsın.”

Kadın, “bunaltıcı düşlerden uyandığı” bir sabah, hiçliğe dönüşmüş olarak buldu kendini. Artık bir adı yoktu, düşüncesi, benliği, arzusu yoktu ama bir rahmi vardı. Yaşamını kolonilere sürülmeden, öldürülmeden, Damızlık Kız olarak sürdürmesini sağlayan rahmi. Artık âşık olmayacaktı, sevmeyecekti, onaylanmış bir dilin ötesine geçmeyecekti. Duvarlara asılmış sıra sıra cesetler, tek gerçeğin savaş ve üreme olduğunu hatırlatıyordu. Özgürlük hatırlanmayacak kadar uzaktaydı… Damızlık Kızın Öyküsü, distopyalar çağında yeniden keşfedildi. Çoksatanlar arasına girdi, ünlü bir TV dizisine konu oldu. Şimdi de Renée Nault’un olağanüstü çizimleriyle çizgi roman olarak karşınızda.

ÇOCUKLAR İÇİN FELSEFİ ÖYKÜLER – FİLİZ KARADAĞ /KURTUL GÜLENÇ

Çocuklar için Felsefi Öyküler-Eğitimciler için El Kitabı

Hep sorular soran, merakını paylaşmaktan hiç çekinmeyen, yenilikleri kucaklayan çocuklar tüm zamanların en doğal filozoflarıdır. Bu kitapta yer alan öykülerle bu “doğal” filozofların sorgulama, akıl yürütme, yorumlama ve anlam çıkarma gibi yeteneklerini geliştirme yolu açılmaktadır. Gerçeklik, farklılık, adalet, sorumluluk, büyümek, mutluluk gibi temalar çerçevesinde sunulan öyküler, açık uçlu sorular, yazma ve düşünme etkinlikleri çocukların ve eğitimcilerin yararlanacağı harika birer kaynak sunuyor.

tr_TRTurkish