Buzun İçinde Kalmış 7 Bin Yıllık Hazine Bulundu

Kanada’daki bilim insanlarının gözlerini kamaştıran obsidyenle birlikte.

Kuzey Kanada fırtınalı havası, etkileyici manzarası ve buzuyla tanınır. Son yıllarda Edziza Dağı Bölge Parkı’nda eşi benzeri görülmemiş bir erimenin başlamasıyla buzdan nesneler çıkıyor.

İnsan yapımı eşyaların bazıları 7.000 yaşında ve Tahltan İlk Milletlerine ait. Kuzeybatı Britanya Kolumbiyası’nda bulunan bir yanardağ olan Edziza Dağı binlerce yıldır Tahltan ulusu için önemli bir avlanma alanıydı. Bu keşifle arkeologlar, M.Ö. 5.000’den bu yana buradaki insanlar için yaşamın nasıl bir şey olduğuna dair artık daha fazla bilgi edinebilecekler.

Huş ağacı kabuğundan yapılmış kaplar, boynuzdan buz kıracakları, kemiklerden oyulmuş aletler, bastonlar ve hatta dikişli bir bot bile bulundu. Keşfedilen eserler arasında lav akıntılarının oluşturduğu obsidiyenden yapılmış aletler de vardı. Diğerleri ise deri, ahşap ve kemik gibi malzemelerden yapılı.

Projenin baş arkeoloğu Duncan McLaren’a göre bu nadir bir bulgu. “O kadar yüksek bir eser yoğunluğu vardı ki obsidiyenin olduğunu biliyorduk ama bu projeyi yapana kadar obsidyenin çevresinde korunmuş tüm bu organik eserlerin bulunduğunu fark etmemiştik” diye açıklıyor. McLaren, ekibinin başlangıçta parlak cam nedeniyle kör olduğunu, ancak kısa süre sonra diğer eserleri bulmak için gözlerini eğitmeyi öğrendiklerini söyledi.

Bu nesneler kısmen uzak konumlarından dolayı çok iyi korunmuş ve bozulmamış durumda. Çevre Bakanlığı adına yorum yapan David Karn, “Bu ziyaretçi sayısını düşük tutuyor ve aynı zamanda eserlerin korunmasını ve muhafaza edilmesini sağlıyor” diyor.

Dokuz buz parçasından toplam 56 nesne ele çıkarıldı. Karn, “Arkeologlar kazma çubukları ve deri eşyalar gibi organik malzemelerin karbon tarihlemesini yapabildiler. Karbon tarihleme, araştırmacılara aletlerin ne zaman yapıldığı ve nasıl kullanıldıkları hakkında fikir veriyor ” dedi.

Araştırmacıların özellikle ilgisini çeken, yaklaşık 2000 yaşında olduğuna inanılan iki ağaç kabuğu kap. Birinin bir kenarı boyunca hala büyük ölçüde sağlam olan detaylı dikişler var. İkinci kap daha benzersiz. Çerçeveyi güçlendirmek için konteynerin iç kısmına çubuklar dikilmiş ve böylece daha ağır yükleri taşıyabilecek bir sepet oluşturulmuş.

Ekip ayrıca Tahltan’da boynuzdan oyulmuş, yaklaşık 5.000 yıllık bir buz kıracağı da buldu; bu, soğuk ve karlı bir bölgenin yerli sakinleri için kullanışlı bir araçtı. Bir ucu kırık gibi görünse de araştırmacılar, boynuzun kullanım kolaylığı için kasıtlı olarak keskinleştirildiğini ve bir sapla şekillendirildiğini gördüler.

fotoğraf: BRENDAN GRAY

McLaren’in mokasen benzeri bir çizme olarak tanımladığı bir ayakkabının kalıntıları karmaşık dikişlerden ve kapaklardan oluşuyor; bu da ilk Tahltan avcılarının bölgenin sert ikliminde gelişmek için karmaşık öğeler yarattığının bir başka kanıtı. McLaren, tasarımın binlerce yıl boyunca pek değişmediğini söylüyor. “İnsanların tarihsel olarak yıllar boyunca giydiği tiplere çok benziyor” diye belirtiyor.

Araştırmacılar, bu nesnelerin binlerce yıl sonra yüzeye çıkma nedenlerini bölgedeki kar kalınlığının birkaç yıldır düşük olmasına bağlıyor. Bölgeyi ilk kez 2019 yılının Temmuz ayında kazmaya başlayan McLaren, “Bu proje için finansman bulmamız beş yıldan fazla sürdü” diyor. Ekip artık koruma üzerinde çalışıyor; Antik eşyalar çok kırılgandır. Şu anda iklim kontrollü bir eyalet müzesinde barındırılan eserler için Tahltan bölgesinde güvenli bir şekilde depolayabilecek bir müze alanı oluşturma planlarının sürüyor.

Keçi Dağı Zirvesi yakınlarında eriyen buzun yüzeyinde üstü eğimli ahşap bir yürüme asası da bulundu.

görsel: DUNCAN MCLAREN

atlas obscura

tr_TRTurkish