Çok Satması Gerekenlerin Kitabevi: Yerdeniz

Çevirmen Nuray Önoğlu ile eşi, şair Ergun Tavlan, geçtiğimiz aylarda İzmir’de bir kitabevi açtı. Adını Ursula K. le Guin’in Yerdeniz serisinden alan kitabevini diğerlerinden ayıran özelliklerden biri ise kitabevindeki “çok satanlar” değil “çok satması gerekenler” bölümü.

Yerdeniz Kitabevi’nin sahiplerinden çevirmen Nuray Önoğlu ile kitabevinin açılış sürecini ve “çok satması gerekenler”i konuştuk.

Sizi daha çok çevirilerinizle tanıyoruz, kitaba ve edebiyata yabancı biri değilsiniz. Bir kitabevi açma fikri nasıl oluştu?

Dediğiniz gibi kitaba ve edebiyata yabancı değilim. Eşim Ergun Tavlan da ben de kitapsız yaşamayı hayal edemeyen insanlardanız. Ergun’la tanıştıktan kısa bir süre sonra kitapçı dükkânı açmanın ikimizin ortak hayali olduğunu anladık. Geçen yaz tam evlenme hazırlıklarıyla uğraşırken arkadaşlarımızın haber vermesiyle şartlarımıza uyan bir yer bulduk ve hemen kiraladık. Evlendikten sonra hazırlıklara giriştik. Mekanı yakınlarımız ve arkadaşlarımızın bir ucundan tutmasıyla tadil edip hayal ettiğimiz kitapçıya uygun hale getirdik. Arkaya küçük bir mutfak ekledik (Çayı, kahvesi olmayan bir kitapçı düşünemezdik!), atıl durumdaki avluyu elden geçirip iki masalı küçük bir oturma yeri oluşturduk vs. Ardından yayın dünyasından arkadaşlarımızla, tanıdıklarımızla temasa geçtik. Şaşılacak kadar rast giden bir sürecin sonunda da hem eski hem yeni çok çeşitli kitap bulunduran, ağırlığı  roman, öykü ve şiire veren Yerdeniz Kitapçısı 3 Ekim 2015’te kapılarını açtı. O günden beri mutlu mesut çalışıyoruz.

Yerdeniz_Kitabevi2

Kitabevinin adını Yerdeniz koymanızın bir nedeni olmalı, anlatabilir misiniz?

İkimiz de Ursula K. le Guin’in kitaplarını çok severiz. Ursula K. le Guin’in bundan haberi yok ama ben ona Ulu Ursula diyorum. Yazdığı hemen her şeyi okudum. Yerdeniz Serisi de okuyup çok sevdiğim kitaplarındandı. Dükkâna isim düşünürken Ergun “Yerdeniz’e ne dersin?” dedi. Ne diyebilirdim, “Daha iyisi olamaz, harikulade!” dedim. Arkadaşımız İsmail Onat bizim tariflerimizden yola çıkarak Yerdeniz’in ejderhaları ve benim kişisel tarihimde özel bir yeri olan baykuşları buluşturan harika bir logo tasarladı. Adın hikâyesi böyle.

Kitabevinizin bir vitrini yok ama “çok satması gerekenler” masası var. Neden “çok satanlar” değil de “çok satması gerekenler”?

“Çok Satması Gerekenler” masasının hikayesi şöyle gelişti: Dükkanın vitrini olmamasına karar vermiştik. Vitrin camının önüne dantel örtülü bir masa koyduk. Masanın üzerine okurların dikkatini çekmesini istediğimiz kitapları, dergileri koyuyorduk. Son birkaç haftadır masamızı şiir kitaplarına ayırmıştık. İkimiz de şiir sevdiğimiz ve Ergun da şiir yazdığı için Yerdeniz’de şiire özel bir önem veriyoruz. Bir süre önce çok sevdiğimiz arkadaşımız Ahmet Büke’nin İstanbul’da, Cook&Book adlı bir mekanda bir etkinliği oldu. O etkinliğin fotoğraflarından birinde yazarın İnsan Kendine de İyi Gelir adlı kitabının dizili olduğu, üzerinde “en çok satması gereken kitaplar” yazılı bir raf vardı. Bu fikir çok hoşumuza gitti. Derhal masamıza üzerinde “Çok Satması Gerekenler” yazan bir levha hazırladık ve üzerine çok satması gerektiğini düşündüğümüz kitapları koyduk.

Yerdeniz_Kitabevi6

“Çok satması gerekenler”i neye göre belirliyorsunuz ve masadaki kitaplar değişiyor mu?

Ben aynı zamanda Facebook’ta ciddi bir okur kitlesini buluşturan Okunası Kitaplar ve Okur İnisiyatifi adlı grupların kurucu üyesiyim. Okunası Kitaplar’ın 45 bini aşkın üyesi var ve Facebook sayfası birkaç kişiden oluşan sayfa yöneticileri tarafından titizlikle yürütülüyor. Bu fikri geliştirirken grupta “çok satması gerekenler listenizde hangi kitaplar bulunurdu” sorusunu üyelere yönelttik ve arkadaşımız Büşra Akova, yanıtları derleyerek yaklaşık yüz kitaplık bir liste oluşturdu. Bizim kişisel olarak seçtiklerimiz de vardı. Bunların bir grubunu masaya koyarak başladık. Masayı uzun zaman “Çok Satması Gerekenler”e ayırmayı planlıyoruz. Üzerindeki kitaplar elbette ki zaman içinde sürekli değişecek.

Kitapseverler kitabevinizde hangi tür kitapları bulabiliyor?  Ayrıca imza günü veya söyleşi gibi etkinlikler de düzenliyor musunuz?

Roman, öykü ve şiir başta olmak üzere her türlü kitap var Yerdeniz’de. Kitabevimizde Ayrıntı Yayınları, Yordam Kitap, Alef Yayınları, Öteki Yayınları, Edebi Şeyler Yayınevi (Edebi Şeyler, Raskol’un Baltası ve 160. Kilometre), Dedalus Yayınları ve Alakarga Yayınları’nın bütün kitapları mevcut ama bunlarla sınırlı değil, pek çok yayınevinden seçtiğimiz iyi kitaplarla dolu raflarımız.

Ahmet Büke Yerdeniz Kitabevi'nde kitaplarını imzalıyor

Ahmet Büke Yerdeniz Kitabevi’nde kitaplarını imzalıyor

Etkinlikler yapıyoruz. Ekim’de Ahmet Büke imza ve söyleşisi düzenledik. Kasım’da ise Cihat Duman kitaplarını imzaladı ve okurlarıyla söyleşti. 19 Aralık’ta şair ve romancı Zeynep Uzunbay’ın son romanı Yokuş Aşağı Portakallar’ı imzalayacağı bir etkinlik gerçekleştireceğiz Yerdeniz’de. Etkinliklerimizi artırarak sürdürmeyi ve çeşitlendirmeyi hedefliyoruz.

Yerdeniz Kitapçısı, Yüzbaşı Şerafettin Bey Sokak, No: 49/C, Alsancak/İzmir adresinde.

 

tr_TRTurkish