“Yeşil Tasarım” Küresel Sorunların Çözümünde Alternatif Olabilir Mi?

Plastik atıklarla oluşan çevre kirliliği önemli bir sorun ancak bu sorunu bir nebze olsun azaltacak aynı zamanda da ihtiyaç sahiplerine faydalı olacak basit ama uygulanabilir bir proje geliştirildi.

Yıllar boyunca süren kirlilik, birikim ve su kaynaklarına sızma gibi problemler anlamına geliyor. Ayrıca ekosistemleri ve insanların bağlı olduğu güvenli gıda kaynaklarını tehdit eder nitelikte. Bir tarafdan da istikrarsızlığın süreklilik kazandığı bir dünyada yaşıyoruz. Giderek artan mülteci krizi yaşanıyor ve yoksulluk hayatın bir parçası. Konut problemi ve evsizlik de dünya nüfusunun çoğunu ilgilendiren gerçek sorunlardan biri.

Peki barınmaya ihtiyacı olanlara yardım etmek için ne yapılabilir?

Alman menşeli bir şirket bu konuda çalışmalar yaptı ve Nijerya’da, atık plastik şişelerden ev inşa etmenin yeni bir yolunu geliştirdi. Bu projeyle inşaatın tüm aşamalarında kullanılan malzeme ve işçilik harcamaları dörtte bire düştü.

Evler artık kumla doldurulan plastik şişe toplayarak inşa ediliyor. Aralardaki boşlukları doldurmak için de bazen çamur bazen de çimento kullanılıyor. 

Bottles

Ama maliyetin düşük olması emeğin de az olması anlamına gelmiyor. İnşaat sürecindeki el emeğinden de fazlası gerek. İki odalı bir ev yapmak için yaklaşık 14.000 bin şişeye ihtiyaç oluyor.

Plastik şişeden evler, dünya çapında çözüm bekleyen milyonlarca evsiz insan için kalıcı bir çözüm mü, yoksa enteresan bir tasarım fikri mi olacak, bunu anlamak için zamana ihtiyaç var.

Yeşil tasarım günümüzde “yükselen değer” olarak kabul ediliyor. Ama aynı zamanda çevre dostu ürünlerin kullanılması da neredeyse “moda” haline geldi ve neyin gerçek, neyin yapay olduğu görmek de zamanla bağlantılı.

Bütün olumsuz düşüncelere rağmen Yeşil Tasarım’ın olumlu yönleri çok daha fazla ve gezegenimizi yaşanabilir kılan mevcut yeni bir yolun kaynağı olması da büyük bir ihtimal.

tr_TRTurkish