Uçakta Ölenler Nereye Konuyor?

Ulaşımda havayolunun kullanımının her yıl arttığı bir çağda insanların uçarken ölmesi kaçınılmaz bir durum.

Ancak tabii tatsızlıklar olabilir, her yıl yüzlerce yolcu, kabin memuru ve pilot bu gerçekle karşı karşıya. Ticari havayolu pilotu Patrick Smith, Business Insider’la yaptığı söyleşide “Her gün uçan insanların hacmi ve uçan yaşlı insan sayısının artışı göz önüne alındığında, ben aslında daha sık olsa şaşırmazdım” diyor.

Ölüme yol açan farklı olaylarda kabin görevlilerin duruma verdiği reaksiyon uyguladığı prosedürleri değişiyor. Bunlar şirket politikasına göre değişiklik de gösterebiliyor. Smith, “Protokol her havayolunda farklı olabilir, uçuş aktarması yapılıp yapılmayacağı gibi kararlar her bir durum için ayrı ayrı alınır,” diyor.

Uçağın başka bir meydana inip inmemesi gibi kararlar her vaka için ayrı ayrı ele alınır.

Genellikle, uçuş görevlileri ve yer kontrolörleri, her özel duruma göre özel olarak uyarlanmış bir eylem planı için birlikte çalışır. Smith’in yazdığı “Cockpit Confidential” adlı kitaba göre; uçağın başka bir meydana inebilmesini gerektiren faktörlerin bazıları –yani acil bir tıbbi durum olup olmadığı gibi –  yolcunun ölümüne yol açan olaylar ve kullanılacak seçenekler mürettebatta mevcuttur.

Acil tıbbi durumlar olduğunda, kimi havayollarında müdahale etmek için pilot aracılığıyla zeminle irtibat gerekirken,  bazı havayolları yerdeki tıp uzmanlarıyla uçuş görevlilerinin doğrudan irtibat kurmasına izin verir.

Yolcunun öldüğü belirlendikten sonra, kabin ekibi ilk olarak saygılı şekilde naaşı saklamaya çalışacak ve eğer mümkünse diğer yolculardan uzak tutacak. Eğer boş yer varsa,  naaş muhtemelen bol koltuklara ya da daha boş olabilen birinci sınıfa konacak.

Bazı havayolları kabin görevlilerine ölen yolcuğu sarıp uçağın arkasındaki mutfak bölümünde yere koyup, orada tutmalarına izin verir. Ama kalabalık uçuşlarda, ölen yolcuları taşıyacak yer olmayabilir, bu durumda ceset iyice kaplanır ve bir koltuğa bağlanır.

2004 yılında, Singapur Havayolları, uçağın arka kısmında çıkış kapısının yanında bölmesi olan Airbus A340-500 tipi uçakları filosuna kattı. Bu bölme, ortalama bir insan bedenini saklayacak büyüklüktedir ve “ceset dolabı” olarak bilinir hale gelmiştir.

A340-500’lerin lansmanı sırasında, bir havayolu temsilcisi olan Andrew Clark Guardian’a açıklamalarda bulundu ve bu bölmenin görevlilerin bir cesedi onurlu bir şekilde saklamasına izin verdiğini ve sadece boş koltuk mevcut değilse uygulanacağını söyledi.

Singapur Havayolları 2013 yılında A340-500’leri emekliye ayırdı. Havayollarının diğer uçaklarında bu bölmenin var olduğuna dair bir bilgi ise yok.

tr_TRTurkish