Ters dönen buzdağının nefes kesici görüntüsü

Yapımcı ve fotoğrafçı Alex Cornell, Antartika’da tatildeyken,  sıra dışı bir manzara yakaladı. Karla kaplı buzdağları, buzlu güney kutup bölgesinin en kuzeyindeki Antarktika Yarımadası kıyısına hâkim olan manzaradır. Güneş, su ve buzlu tepelerden oluşan güzellik, kelimenin tam anlamıyla göz kamaştırıcı olabilir.

Yarımadanın buzullarıyla kaplı Cierva Koyu’nu keşfederken, Cornell’in teknesindeki bir bilim insanı, özellikle bir buzdağını görünce çok heyecanlandı. Sudan yaklaşık 30 metre yükselen kütleye yaklaştıklarında, Cornell’in rehberinin heyecanının sebebi ortaya çıktı. Buzdağlarının çoğunun üstü karla kaplıdır ya da doğa şartları tarafından yıpranmıştır. Bu ise içinden akan suyla camsı görünüyordu, üzerinde herhangi bir tabaka yoktu ve buz berrak bir şekilde tamamen açığa çıkmıştı.

Cornell’in rehberi buzun kısa süre önce döndüğü öne sürdü. Değişken buz ve tuzlu su yoğunluğundan dolayı, bir buzdağının sadece yüzde 10’u yüzeyde görülür ve çıkıntılı kısımda kir ve kar toplanır. Erime yavrulamayı tetikleyebilir ve aynı zamanda buzdağının dengesini bozarak ters dönmesine neden olabilir. Mücevher benzeri buzdağının durumunda, buz muhtemelen çok eskidir. Buzullarda yıllarca süren sıkışma hava ceplerini zorlar ve Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezine göre yavaş yavaş buzu yoğunlaştırır.

“Buzul buzu aşırı derecede yoğunlaştığında, buz az miktarda kırmızı ışığı emer ve yansıyan ışıkta mavimsi bir ton bırakır; bu da gördüğümüz şeydir.”

Emory Üniversitesi’nde buzdağları kırılma fiziği okuyan yardımcı doçent Justin Burton, olayın iklim değişikliği nedeniyle daha sık meydana geldiğini söylüyor.

tüm fotoğraflar: Alex Cornell

smithsonianmag.com

tr_TRTurkish