Paskalya Adası’ndaki Gizemli ve Benzersiz Yazı Sistemi

Paskalya Adası olarak da bilinen RAPA NUI, dünyanın yerleşime en uzak adasıdır. Ağaçsız, volkanik araziden oluşan bu yer yalnızca 63 kilometre kare genişliğinde ve Şili’nin Pasifik kıyısından 3862 kilometre uzakta bulunuyor. Yekpare Moai heykelleriyle dolu olan ada yüzyıllardır araştırmacıların ilgisini çekiyor ve gizemi yakın zamanda yapılan bir keşifle derinleşmeye devam ediyor.

İnsanlar ilk olarak 12. yüzyılda adada yaşamaya başladılar. Avrupalılar 1720’lerde Rapa Nui’ye ayak bastı ve nüfusu harap eden hastalıklar getirdiler. Daha sonra 1863’te adaya Peru’dan gelen köle tacirleri tarafından baskın düzenlendi ve bazı tahminlere göre yalnızca 200 yerli insan hayatta kaldı.

Ertesi yıl, Eugene Eyraud adlı bir misyoner, Rapa Nui’nin ahşap tabletler üzerine girift bir şekilde yazılmış Rongorongo yazı dilinin kanıtını buldu. Eyraud, bu tabletlerin her ailenin evinde görüldüğünü belirterek, bunların sayısının yüzlerce olduğunu iddia etti. Ancak birkaç yıl sonra Avrupalılar bunları toplamak için geri döndüğünde yalnızca birkaç düzine bulunabildi.

Dört tablet, 150 yıldan fazla bir süre kalacağı Roma’daki bir cemaate gönderildi.

Şimdiye kadar Rongorongo yazısının yabancılar tarafından getirilen unsurlardan oluştuğu varsayılmıştı. Ancak İtalya ve Almanya’dan bir grup bilim insanı yakın zamanda bu ayrıntılı dilin herhangi bir Avrupa kolonileşmesinden önce geldiğine ve bunun olağanüstü antropolojik çıkarımlara yol açtığına inanmak için nedenler buldu.

Bu kadar uzak bir yerde bir yazı sisteminin keşfedilmesi şaşırtıcı ve kökenine ilişkin tartışmalar halen devam ediyor. Araştırmada okuryazar Avrupalılarla temasın yaratılışında bir teşvik olmadığını kanıtlamak zor olsa da, resimsel gliflerinin bilinen herhangi bir yazıya benzemediği belirtildi.

Korunmuş dört tabletin radyokarbon tarihlemesine göre tabletlerden üçünün 18. veya 19. yüzyılda yetişen ağaçlardan yapıldı. Ancak şaşırtıcı bir şekilde, dördüncü tabletin radyokarbon tarihi, bunun 15. yüzyıldan kalma bir ağaçtan imal edildiğini gösteriyordu; bu, Avrupalıların adaya gelişinden ve ahşabın korunmak üzere nakledilmesinden 200 yıl önceydi.

Ahşabın radyokarbon tarihleme analizi, Rongorongo’nun tamamen Rapa Nui’ye özgü eski bir dil olduğunu ve hatta belki de 19. yüzyılın ortalarına kadar kasıtlı olarak yabancılardan gizli tutulduğunu gösteriyor. Eğer öyleyse, bu daha önce bilinmeyen bir dilin örneği olabilir; diğer yazılar hakkında herhangi bir etki veya önceden bilgi olmadan icat edilen nadir bir yazı sistemi.

Konuyu daha da karmaşık hale getiren şey, 15. yüzyıldan kalma ağacın kerestesinin Güney Afrika’dan buraya kadar gelmiş olması, bunun dalgaların karaya attığı bir odun olabileceği ihtimalini akla getiriyor. Yazarlar ahşabın yazılmadan önce 300 yıldan fazla bir süre saklanmış olmasının pek mümkün olmadığını söylüyor. Ancak gravürlerin tarihi belirlenemiyor, bu da Rongorongo dilinin tarihinin doğru bir şekilde izlenmesini engelliyor.

Antropolog ve Rapa Nui tarihçisi Terry L. Hunt, “Ağaç kıt olduğunda, adalılar eski ahşabı yeniden kullanabilir veya yazılardan yüzlerce yıl daha eski olabilecek dalgaların karaya attığı odunları kullanabilir. Radyokarbon tarihleme yöntemini kullanan arkeologlar, ahşabın yapılış yaşı göz önüne alındığında bunu eski ahşap sorunu olarak adlandırıyorlar.”

Dördüncü tabletin durumu nispeten bozulmamış durumda, bu da onun korunmuş olabileceğini ima ediyor ve Rapa Nui halkı için önemini gösteriyor.

Indiana Devlet Üniversitesi’nden dendrokronolog James Speer “Eğer bunlar sahada termitlerden ve diğer ikincil odun yiyen böceklerden uzak tutulursa, kuru odun uzun süre muhafaza edilebilir. Anaerobik koşullarda ıslak ahşap da iyi korunabilir.”

Rongorongo’nun ortaya çıkışının tarihlendirilmesi de zordur çünkü filologlar bunun ne tür bir yazı olduğunu tartışırlar. Rongorongo’nun bir proto-yazma biçimi mi yoksa tam teşekküllü bir sistem mi olduğu belli değil. Hayvanları, bitkileri, geometrik şekilleri ve antropomorfik figürleri tasvir eden şaşırtıcı sayıda (15.000’den fazla) piktografik karakter içerir. Cümlelere benzeyen yatay çizgilerle yazılmıştır, ancak ters bustrofedon adı verilen, diğer tüm satırların baş aşağı olduğu benzersiz bir tarzda yazılmıştır.

Bugüne kadar Rongorongo’nun çözülemez olduğu düşünülüyor. Kullanımı çoğunlukla Peru istilasında yakalanan Yerli rahiplerle sınırlıydı ve o zamandan beri senaryoları okumayı bilen kimse bulunamadı.

Hunt, “Kesin olan bir şey var” dedi, “Rongorongo tabletlerinin yaratımının 19. yüzyıla kadar sürdüğünü, Avrupalıların gelişinden önemli ölçüde sonraya tarihlendiğini biliyoruz. Rapanui halkının Avrupa ile temas sonrasında yaşadığı derin etkiler göz önüne alındığında, devam eden kültürel uygulama ve geleneksel bilginin kalıcılığı dikkate değerdir.

atlas obscura

görsel: SILVIA FERRARA

tr_TRTurkish