Müzik pek çok insanda hayranlık uyandırıyor ve harika hissettiriyor

Rob Stein tarafından hazırlanan ve geçtiğimiz cumartesi günü NPR tarafından yayınlanan haberde, birkaç bilim insanı müziğin bizi neden bu kadar büyülediğine dair görüşlerini paylaştı. Sebepleri tam olarak açıklanamasa da ortaya atılan teoriler ilginçti.

İnsanların müzik dinlerken beyinlerini tarayan McGill Üniversitesi’nden sinirbilimci Daniel Levitin, “Müzik pek çok insanda merak ve hayranlık duygusu uyandırıyor” diyor.

Müzik hala bir gizem barındırıyor

“Bazıları bizim için hala gizemli. Ancak zevk ve ödül deneyimiyle ilgili bazı sinir devreleri ya da ağları hakkında konuşabiliriz.”

Levirin ayrıca, müzik dinlemenin amigdala, ventral tegmental alan ve nükleus akumbens’teki beyin devrelerini harekete geçirdiğini, susadığınızda ve bir içki içtiğinizde veya kendinizi “azgın” hissettiğinizde ve seks yaptığınızda aynı alanların tetiklendiğini de belirtti.

“Beyindeki opioidlerin yanı sıra dopamin düzeylerini de modüle eder. Beyniniz opioidler yapar. Hatta müzik, melodinin ritmine göre beyindeki nöronları harekete geçirerek başkalarıyla bağ kurmanızı sağlar.”

Levitin, “60’larda ‘Hey, seninle aynı dalga boyundayım adamım’ derdik. Bu tam anlamıyla doğru – beyin dalgalarınız müzik dinlerken senkronize oluyor” dedi.

Bu deneyime diğer insanlarla dans etmeyi de eklediğinizde oldukça güçlü bir fenomene sahip olacağı söyleniyor.

California Üniversitesi’nden psikolog Dacher Keltner de NPR’a “Beynimizi değiştiren, bizim için engin ve gizemli olanı simgeleyen ve ardından bedenlerimizi hareket ettiren bu yollar, zihni bir merak durumuna doğru tetikliyor,” dedi.

“‘Neden böyle hissediyorum? Bu müzik bana uçsuz bucaksız ve gizemli şeyler hakkında ne öğretiyor?” diye sordu ve “Müzik, bu aşkın duyguları hissetmemizi sağlıyor” diye ekledi.

Yalnızlıkla başa çıkmak

Müziğin, insanların “zamanımızın salgını olan yalnızlıkla” baş etmesine yardımcı olabileceğini de kaydeden Keltner, “Müzikle, bir topluluğun parçası olduğumuzu ve bunun sağlık ve esenlik üzerinde doğrudan etkisi olduğunu hissediyoruz” dedi.

Stein daha sonra bu teorilerden herhangi birinin onu etkileyip etkilemediğini öğrenmek için Phish grubunun basçısı müzisyen Mike Gordon’a ulaştı.

“Evet, düzenli olarak müzik çalarken kesinlikle hayranlık duyuyorum” yanıtını aldı.

Gordon “Sanki nöral yollar açılıyor gibi. Ve neredeyse etrafımdaki hava kristalleşiyor, etrafımdaki her şey daha çok kendisi oluyor,” diye ekledi.

görsel: josepmarti/iStock

tr_TRTurkish