Khaled Hosseini’nin ‘Uçurtma Avcısı’ Hakkında 10 İlginç Gerçek

Uçurtma Avcısı, Afganistan’da, ülkenin çalkantılı tarihinin zemininde geçiyor. 2003 yılında yayınlanan kitap, New York Times’ın en çok satanlar listesine girdi; o zamandan beri 40 dilde yayınlandı ve 8 milyonun üzerinde kopya sattı. Ayrıca saldırgan dil ve cinsel tacizi tasvir eden sahneler nedeniyle yayınlandıktan sonra sorgulandı. İşte Khaled Hosseni’nin – aynı zamanda bir Afgan yazar tarafından İngilizce yazılmış ilk roman olan – ilk romanı hakkında bilmeyi seveceğini bilgiler.

1. Uçurtma Avcısı, haberlerden ilham alan bir kısa hikâye olarak başladı

1999’da Hosseini, Taliban’ın Afganistan’da uçurtma uçurmayı yasakladığına dair bir hikâye gördüğünde haberleri izliyordu. RadioFreeEurope’a verdiği demeçte, ” haber benim için kişisel bir ilgi uyandırdı, çünkü bir çocuk olarak Kabil’de tüm kuzenlerim ve arkadaşlarım uçurtma uçurarak büyüdüm” dedi. “Tahmin ettiğimden çok daha karanlık, daha karmaşık bir hikâye haline geldi” dediği 25 sayfalık bir kısa öykü yazdı ve onu The New Yorker ve Esquire’a sundu, ve red cevabı aldı. 2001 yılında, kısa öyküyü garajında buldu ve bir arkadaşının ısrarıyla onu bir romana dönüştürmeye karar verdi.

2. Hosseini romanı sabahları işe gitmeden önce yazdı

Hosseini, anavatanı Afganistan’daki darbenin ardından 1980’de mülteci olarak Amerika Birleşik Devletleri’ne geldi. Henüz 15 yaşındaydı ve sadece birkaç kelime İngilizce biliyordu. O ve ailesi Kaliforniya’ya yerleşti ve Hosseini yazar olmak istese de, konuşmadığı bir dilde hikayeler yazarak hayatını kazanmanın tuhaf göründüğünü düşünüyordu. Bu yüzden sonunda daha “ciddi” bir meslek seçti, doktor oldu. Daha sonra, Los Angeles’ta bir hastanede dahiliyeci olarak işe gitmeden önce sabahları The Kite Runner‘ı yazdı.

Bu sıkı çalışma meyvesini verdi: Uçurtma Avcısı büyük başarı kazandı ve daha fazla romanın önünü açtı. Hosseini 2004’ten beri doktorluk yapmıyor, ancak bir doktor olmasının yazarlığında hala işe yarayan unsurları var. “Tıp fakültesi ve uzmanlık eğitiminden geçmeniz gereken nitelikler: Disiplin. Sabır. Sabır. Uykudan vazgeçme isteği. Sadomazoşizm eğilimi. İnanç ve özgüven krizlerini atlatabilme becerisi. Yorgunluğu hayatın bir gerçeği olarak kabul edin. Kafein bağımlılığı kesin bir artı. Sonun yaklaştığına dair şaşmaz bir iyimserlik,” dedi New York Times’a. “Bir romancı olmak için gereken nitelikler bunlar.”

3. 11 Eylül ve Afganistan’daki savaş romanı ilgi uyandırdı

Salon’a verdiği bir röportajda Hosseini, The Kite Runner ile bir roman yazmak için kendisine meydan okuduğunu söyledi. Ardından, 11 Eylül’den sonra, “karım gerçekten benimle bir roman yazmaktan bahsetmeye başladı. İlk başta isteksizdim ama sonunda onun bakış açısına ulaştım, bu da bu hikayenin Afganistan’ın tamamen farklı bir yanını gösterebileceği yönündeydi” dedi. “Afganistan hakkındaki hikayeler genellikle ‘Taliban ve teröre karşı savaş’ ya da ‘uyuşturucu’ kategorisine giriyor – aynı eski şeyler. Ama işte aile hayatı, gelenekler, evdeki dram hakkında bir hikaye, Afganistan’ın farklı bir tarafına açılan bir pencere.

Bu jeopolitik olaylar, romanın yayınlanmasına yardımcı oldu, ancak Hosseini, romanının başarısı için bunlara itibar etmedi: “Yayınlanmak ve dört yıl sonra hala kitabı kucaklayan insanlara sahip olmak, iki çok farklı şey. İnsanlar kitabı okuyor ve arkadaşlarına okumalarını söylüyor çünkü hikayedeki bir şeyle bağlantı kuruyorlar.”

4. Hassan karakteri (bilinçaltında) gerçek bir kişiye dayanıyordu.

Hosseini Afganistan’da büyüyen bir çocukken ailesi için çalışan Hazaralı bir adamla arkadaşlık kurdu; adam Hosseini’ye uçurtma uçurmayı öğretti ve Hosseini onun okumayı öğrenmesine yardım etti. Uçurtma Avcısı’nın okuyucuları, bu adamla -aynı zamanda Afganistan’da büyük ama zulüm gören bir etnik grup olan Hazara halkına mensup bir hizmetkar olan- Hassan arasında bazı benzerlikler fark edebilir, ancak Hosseini’ye göre bu kasıtlı değildi: “Gerçekten çarpıcı olan şey tüm romanı, onu bir kez bile bilinçli olarak düşünmeden bitirmemdi,” dedi. “Sonra işim bittiğinde, ‘Aman Tanrım, tabii ki bu karakterin geldiği yer burası!’ dedim. Bu benim için bilinçaltının güçleri şaşırtıcıydı.”

5. Hosseini, bazı Afganlar tarafından Afganistan’ı tasvir etme biçimi nedeniyle eleştirildi

Hosseini 2013’te The Atlantic’e “topluluğumun daha yaşlı, daha muhafazakar, dindar üyelerinden” kitaplarının “Batı’nın gözünde Afganistan’ın itibarını bir şekilde lekelediğini” duyduğunu söyledi. Ama o böyle görmüyor ve Batılı okuyucularının da öyle olduğunu düşünmüyor.

“Okuyucuların çoğu, Afganistan ve halkı için bir empati duygusuyla yola çıktı; kültürünün, mirasının ve tarihinin zenginliği konusunda farkındalık oluştu. Romanlarımın karakterleriyle bağ kurmanın bir sonucu olarak, Afganistan hakkında daha incelikli bir anlayışa ulaştılar ve bir Afgan köyünün bombalandığını duyduklarında kesinlikle kişisel bir duygu hissediyorlar. Bu yönde e-postalar ve mektuplar aldım” dedi.

6. Yazar, Uçurtma Avcısı‘nın bir hit olduğunu uçakta okuyan birini görünce anladı

Uçurtma Avcısı, yazarının kitabın vurulduğunu gerçekten hissetmesinden önce bir yıl önce çıktı ve bu, o bir uçaktayken oldu. “Yanımda oturan bu bayan çantasından kitabımın bir kopyasını çıkardı. Yazar Rotten Tomatoes’a ‘Bu çok tuhaf’ dedim. “Okumaya başladı ve belli ki bundan zevk alıyordu ve gözleri buğuluydu. İşte o an, insanların bu şeyi gerçekten okuyacaklarını anladım. … Kitabın yayınlanmasına kadar giden süreç biraz iç karartıcıydı; Herkes kitabınızı okuyacak sanıyorsunuz. Gerçek şu ki, eğer şanslıysanız birkaç kişi yapacak. Sonra birdenbire herkesin onu okuduğu bir şey oldu, ama bu beni ilk kez etkiledi.”

7. Hosseini Uçurtma Avcısı‘nın iyi bir film olacağını düşünmüyordu

Uçurtma Avcısı, David Benioff’un senaryosuyla Marc Forster tarafından yönetilen 2007 yapımı bir filme uyarlandı, ancak Hosseini kitabının gerçekten iyi bir film olacağından çok da emin değildi. Rotten Tomatoes’a “Şüphelerim vardı,” dedi. “Her zaman romanın çoğunlukla içsel olduğunu, Amir’in zihnindeki git gellerin içinde olduğunu hissettim.” Bu şüpheler, Benioff’un senaryosuyla giderildi: “[Onu] okuduğumda, ‘Bu hikayede gerçek bir film var’ diye düşündüğümü hatırlıyorum.” )

Hosseini, film yapılırken yapımcılara zorluk çıkarmak istemedi ve danışman sıfatıyla projede bulunmak istedi. “Hikayeyi yazan adam olarak benzersiz bir bakış açısı sağlayabileceğimi biliyordum. Dini meseleler, giyim meselesi, yemek gibi çeşitli konularda bana danışırlardı. Dramatik örneklerden biri, Los Angeles’a uçtuğumda ve yapımcılarla birkaç saat oturduğumda ve 1970’lerin Kabil’ini yeniden yaratmaya çalışırken dünyanın dört bir yanındaki çeşitli yerlerin yüzlerce fotoğrafına tam anlamıyla baktığım zamandı. Batı Çin’in resimlerini görünce ‘İşte bu’ dedim.”

8. Uçurtma Avcısı çizgi romana da uyarlanmıştır

2011’de The Kite Runner‘ın grafik roman versiyonu raflara çıktı. Hosseini, Book Passage’a, İtalyan yayıncısının çocukken çizgi roman hayranı olduğu için bu güzel fikirle ona geldiğini anlattı; Fabio Celoni ve Mirka Andolfo çizimleri yarattı ve yazarın kendisi metni uyarladı. “Amaç, hikayeyi ilerletmek için romandaki mevcut diyaloğu kullanmaktı ve tabii ki Fabio’nun çizimleriyle tamamlandı. Diyalogların bir kısmı kitabın okuyucularına tanıdık geldi ve hikaye için bu çok önemli. Baba’nın günahla ilgili konuşması, Rahim Han’ın yolu yeniden iyiliğe çıkması vb. Diğer durumlarda, doğal olarak görsel yorumlamaya uygun sahneler vardı. Onlar için diyaloğa ya da anlatıma hiç ihtiyacımız yoktu ve hayal gücüne güvendik. Örneğin, romanda uçurtma dövüşü sahnelerini anlatan sayfalar harcadım, ancak Fabio turnuvanın enerjisini ve heyecanını yakalamakta o kadar harika bir iş çıkardı ki, orada çok fazla diyaloğa hiç gerek yoktu.

9. Uçurtma Avcısı genellikle yasaklanır veya ona meydan okunur

Uçurtma Avcısı saldırgan dilden yaş grubuna uygunsuzluğa ve terörizm övgüsüne kadar çeşitli nedenlerle yasaklandı ve (2008, 2012, 2014 ve 2017’de) Amerikan Kütüphane Derneği’nin meydan okunan kitaplar listesinde dört kez yer aldı.

Hosseini yasaklar hakkında “Kitaplar, en güçlü empati öğretmenlerimiz olmaya devam ediyor. Başkalarının hayatlarına girmemize izin veriyorlar ve bizimkinden çok farklı gerçeklere gözlerimizi açıyorlar” dedi. “Lise öğrencileri, ebeveyn gruplarının onlara inandıklarından çok daha sofistike düşünürler. Öğrencilerimizi, kendi önyargılarımızı ve güvensizliklerimizi onlara empoze etmek yerine başkaları için büyüme ve empati geliştirme fırsatını kullanmaları için teşvik etmeliyiz. “Uçurtma Avcısı” gibi kitapların yasaklanması, öğrencilere trajik, yanlış yönlendirilmiş bir kötülüktür ve okuma ve öğrenme özgürlüğü için mücadele eden herkesi alkışlıyorum.”

10. Hosseini The Kite Runner’da kapsamlı düzenlemeler yapacaktı

Hemen her yazar önceki çalışmalarına dönüp değiştirecekleri en az birkaç şey bulur. Hosseini için de aynısı geçerliydi. The Guardian’a The Kite Runner ve A Thousand Splendid Suns hakkında konuşan Hosseini, kitapların onunda daha genç birinin eseri gibi göründüğünü söyledi ve ekledi, “Sanırım ilk romanımı şimdi yazsaydım farklı olurdu. Bu herkesin okumak istediği bir kitap olabilir. Ama şimdi bana kırmızı bir kalem verilseydi ve geri dönseydim… O şeyi parçalarına ayırırdım.”

tr_TRTurkish