İran’ın Hürmüz Adası’nda Ortak Yaşam İçin Tasarlanmış Şeker Renkli Kubbeler

Basra Körfezi’ndeki Hürmüz Adası’nın sahilleri boyunca bir dizi şaşırtıcı mesken göze çarpıyor. “Hürmüzde Varlık” başlıklı çok amaçlı proje, kumlu araziyi dokulu bir tepe ve kubbe kümesiyle çevreleyen toprak yapılara sahip.

ZAV Architects, şeker renkli kubbeleri inşa etmek için, ünlü İranlı mimar Nader Khalili’nin, ıslak toprak bobinlerinin istiflenmesini içeren SuperAdobe sürecini kullandı ve bu teknik üzerine yerel ustaları eğitti. Tahran merkezli firma designboom ile yaptığı söyleşide, “Bir halı, adanın ekotonunu oluşturan parçacıklardan esinlenerek granüler düğümlerle dokunuyor,” dedi ve bölgenin tipografisinin mimarinin çoğuna ilham verdiğini belirtti. Kubbeler oluşturan kum torbaları, sanki yeryüzünde konaklama için alan yaratmak üzere şişmiş gibi Hürmüz Rıhtımı’nın tarama kumu ile doldurdu.

Kubbe şeklindeki yapıların çoğu, ortak yemek, çamaşır yıkama ve ibadet alanlarıyla örülmüş yaşam alanları barındırıyor. Canlı mekanlar, yerel ekonomik mücadeleleri çözme ve turistlerle toplumu ortak bir kültürel alanda bir araya getirme girişiminin bir parçası olarak tasarlandı.

ZAV, projenin amacını genişletiyor:

Devletin sınırları dışında siyasi tartışmalarla mücadele ettiği bir ülkede, her mimari proje, temel soruları sorarak, iç yönetim alternatifleri için bir öneri haline gelir: Mimarinin sınırları nelerdir ve toplumsal yaşam için nasıl siyasi bir alternatif önerebilir? Sosyal failliğe nasıl ulaşabilir?

designboom.com

tr_TRTurkish