Haftanın Kitaplığı – 01.01.2018

Okuyacak çok kitap var seçmek zor diyorsanız yeni çıkan kitaplar arasından yaptığımız derlemeye bir göz atabilirsiniz.

SAATLER – MİCHAEL CUNNİNGHAM

Üç ayrı zaman diliminde üç ayrı ayrıksı kadının birbirine koşut hikâyeleri: Sinir buhranlarıyla boğuşan ünlü yazar Virginia Woolf; eskiden sevgilisi olan şair dostu için bir parti düzenleyen New York’lu biseksüel editör Clarissa Vaughan; California banliyösünde kapana kısılmış, intiharın eşiğindeki ev hanımı Laura Brown. Umut ile umutsuzluk, yaşam ile ölüm arasında bocalayan muallakta kalmış koygun hayatlar.

1999 yılında Pulitzer ve Pen Faulkner ödüllerinin sahibi olan roman 2003’te beyazperdeye aktarıldı ve Virginia Woolf rolüyle Nicole Kidman’a En İyi Kadın Oyuncu dalında Oscar kazandırdı. İlknur Özdemir’in 2000 Dünya Kitap Çeviri Ödülü’ne layık görülen ustalıklı çevirisiyle.

CİM DÜĞME VE LOKOMOTİFÇİ LUKAS – MİCHAEL ENDE

Düdüğünü neşeyle öttüren Emma, bilge Lukas ve küçük Cim’le arkadaşlığın değerini ve gökkuşağının tüm renklerinin bir aradayken daha güzel olduğunu keşfedeceksiniz…

Lokomotifçi Lukas, lokomotifi Emma’yla küçücük bir ada ülkesi olan Hasvetya’da yaşar. Bir gün postacı adaya şüpheli bir paket getirir. Paketten çıkan küçük Cim büyüyüp delikanlı olduğunda adada yeteri kadar yer olmayacağı için Lukas ve Emma ile adayı terk edip büyük bir maceraya atılır.

Camdan ağaçlar, ejderhalar, güyadevler, bezelye kadar çocuklar ve krallarla dolu bu macerada kahramanlarımızın başına gelmeyen kalmayacaktır.

Momo ve Bitmeyecek Öykü’nün yazarı Michael Ende’den, hem çocuklar hem de yüreği çocuk kalan yetişkinler için, arkadaşlık ve cesaret üzerine Alman Gençlik Edebiyatı Ödülü sahibi bir başyapıt daha…

Cim Düğme ve Lokomotifçi Lukas

TEZ NASIL YAZILIR? – UMBERTO ECO

Mühim olan, yaptığımız işi keyifle yapmaktır. Eğer sizi ilgilendiren bir konu seçtiyseniz, eğer tezinize gerçekten kısa da olsa üzerinde yoğunlaşacağınız bir zaman ayırdıysanız (…) o zaman tezin bir oyun gibi yaşamınızda yer alacağını fark edeceksiniz, bir bahis, bir hazine avı gibi bir şey olduğunu anlayacaksınız.

Umberto Eco’nun 1977’de yayımlandığından bu yana yirmiye yakın dile çevrilmiş olan bu eseri, çiçeği burnunda tez öğrencileri, akademisyen adayları ve tez danışmanları için önemli bir rehber niteliğinde. Eco’nun İtalya’da öğrenciler için kaleme aldığı bu kitap, “iyi bir araştırma yapmak için gereken kurallar dünyanın her yerinde aynı” olduğundan Türkiye’de de başucu kitabı olmaya aday.

Tez Nasıl Yazılır? kendine özgü mizahi üslubuyla metnin derli toplu ve anlaşılır şekilde kaleme alınması için nelere dikkat edilmesi gerektiğine ışık tutuyor. Ayrıca bilgi fişleriyle çalışma yöntemini aktarması ve Eco’nun kendi tezi için aldığı notları içermesiyle tarihî bir belge olma özelliğine de sahip. Ancak bunların da ötesinde, bilimsel etiğin ne olduğunu ve ne olmadığını bizlere hatırlatması açısından son derece önemli bir yapıt.


HAVA NASIL TARİH YAZAR? –  RONALD D. GERSTE

İklim, tarihi nasıl şekillendirdi? Coğrafya kader mi?

•             Dünyanın kaderini değiştiren iklim değişikliklerinin ardında ne yatıyordu?

•             Roma’nın bir dünya imparatorluğuna dönüşmesini sağlayan neydi?

•             Amerika kıtası Colomb’dan önce nasıl keşfedildi?

•             Maya kültürü neden bir anda yeryüzünden silindi?

•             İklim, devrimlere nasıl zemin hazırladı?

•             Napoléon Ruslara boyun eğdirebilir miydi?

•             Hitler’in orduları nasıl mağlup oldu?

•             20. yüzyılın iklim felaketlerinin ardında neler var?

Ronald D. Gerste’nın hava şartları ve iklimin tarihsel sonuçlarını mercek altına aldığı çalışması Hava Nasıl Tarih Yazar, iklimin çok sayıda değişkene bağlı dinamik yapısını tarihsel kırılma anlarıyla örneklerken insanın doğayla etkileşiminin hava şartları üzerindeki bazen bir medeniyeti sona erdirebilecek kadar kritik sonuçlarına dikkat çekiyor. İklim tarihi verilerinden yola çıkarak iklim değişikliklerinin ne felaket senaryolarının bahsettiği kadar insan merkezli ne de somut gerçekliği inkâr edenlerin iddia ettiği kadar insandan bağımsız olduğunun altını çizerken, günümüzde iklim sorunlarına nasıl yaklaşmamız gerektiğine dair akılcı bir öngörü sunuyor.


OLMAYAN KUŞLAR ANSİKLOPEDİSİ – ECE TEMELKURAN

İki kanatlı ve iki ayaklı bir canlı bize hem özgürlüğü, serüvenciliği ve mutluluğu, hem de yuva rahatlığını, güveni ve nikbinliği hissettiriyor. Kalabalığın ve gürültünün içinde sesi kısılmış, yolunu zaman zaman kaybetmiş olsa da, hem gökte hem de yerde umudu tazeleme işçiliğine devam ediyor.

Yazar, hiç var olmamış şakacı, hüzünlü, neşeli, melankolik, çilekeş kuşlar tasavvur ediyor. Çizer de onlara formlarını, renklerini giydiriyor.

Ece Temelkuran ve M.K. Perker, aynı gökyüzünün altından bize bir kuş ağacı gönderiyorlar; berrak bir gökyüzü ve neşeli topraklar istiyorsak eğer, hayal etmenin hakkı da verilsin diye.

ÇEHOV DA BENİM GİBİ BİR YAZARMIŞ – TURGUT YÜKSEL

Çınar Yayınları’nın Büyüyen Kitaplar serisinin üçüncü kitabı “Çehov da Benim Gibi Bir Yazarmış” çocuklara hikâye yazmanın ipuçlarını veriyor ve edebiyatın kapılarını aralıyor.

Turgut Yüksel’in yazıp resimlediği Çehov da Benim Gibi Bir Yazarmış, klasik kitaplardan çok farklı. Özel kapağı ve sürprizli iç baskısıyla edebiyatın ve okuma alışkanlığının keyfini çıkarmak için oyunlu bir tasarım sunuyor. Kitabı okuyup bitirdikten sonra ortaya çıkan posterse tam da çocukların odalarını süslemelik… Her şey bir hikâye kitabı okumamla başladı. Kitaptaki  öyküler o kadar güzeldi ki maceradan maceraya götürdüler beni. Biraz güldüm, biraz düşündüm, biraz da hüzünlendim. Sonra ne mi oldu? İçimde bir hikâye yazma isteği doğdu. Meğerse ben de bir yazarmışım, hem de Çehov gibi.

Büyüyen Kitaplar kitap sevdalısı herkes için ama en çok çocuklar için.

 

tr_TRTurkish