Fransa’dan çevreci yasa: Satılmayan ürünlerin imhası yasaklanıyor

Fransa’da kıyafet, elektronik eşya, hijyen ve bakım malzemeleri gibi gıda dışı ürünlerin imha edilmesini yasaklayan kanun teklifi Meclis’in ardından Senato’da da onaylanarak yürürlüğe girdi.

Dünyada bir ilk olan yasa 2018 yılının Noel kutlamaları sırasında internet alışveriş sitesi Amazon’un satılmayan milyonlarca yeni ürünü imha ettiğinin ortaya çıkması ile gündeme gelmişti. Bunun ardından Fransa’da ekolojiden sorumlu politikacı Brune Poirson, bu tarz israfların önüne geçmek için bir yasa hazırlayacaklarını duyurmuştu.

İsraf karşıtı yeni yasaya göre satılmayan gıda dışı ürünlerin dernek ve vakıflara verilmesi ya da geri dönüştürülmesi kanunen zorunlu oluyor.

Çevreci yasa birçok büyük giyim ve kozmetik markasının her yıl satılmayan yüz binlerce ürününü yakarak ya da farklı yöntemlerle imha etmesini de 2022’den itibaren engelleyecek.

Dünyanın büyük giyim markalarından H&M her yıl yaklaşık 12 ton satılmayan kıyafet ve ürünlerini imha ediyor. Amazon şirketi ise, Çin’den gelen ve teknik sorunları olan ürünlerini yok ediyor. Amerikalı şirkete göre söz konusu ürünleri depoda tutmak ya da geri göndermek imhadan daha pahalıya geliyor.

Fast-food restoranlarda tek kullanımlık plastikleri de yasaklayan yasa, bu ürünlerin tekrar kullanılabilmesi için gerekli çöp haznelerini 2023’ten itibaren zorunlu kılıyor.

Çocuk menülerinde hediye olarak dağıtılan plastik oyuncaklar da kalkıyor. Aynı şekilde her alışveriş için fiş alma dönemi de sona eriyor.

Teknoloji ürünlerinin belirli bir sürede ömrünü tüketmesi için önceden üreticilerin yaptığı ayarlamalar da tarih oluyor. Yasanın uygulamaya soktuğu “tamir edilebilme göstergesi” ürünün kolaylıkla tamir edilip edilmeyeceğini göstereceği gibi yedek parça kullanımını da teşvik etmiş olacak.

İlaç dünyasını da etkileyen yasa özellikle antibiyotiklerin kutuyla değil hap sayısına göre satılmasının önünü açacak.

fotoğraf: Thibault Camus/AP

kaynak

tr_TRTurkish