Endonezya’nın Güney Sumatra eyaletinde iki ada, deniz seviyesinin yükselmesi sonucu su altında kaldı

İnsan yaşamının olmadığı Betet ve Gundul isimli küçük adalar deniz suyu seviyesinin altında kaldı.

İklim Haber’in haberine göre; Endonezya’nın Güney Sumatra eyaletinde iki ada, deniz seviyesinin yükselmesi sonucu su altında kaldı. Güney Sumatra Endonezya Çevre Forumu Direktörü Hairul Sobri, Betet Adası’nın 1 metre, Gundul Adası’nın ise 3 metre su altında kaldığını belirtti.

4 Ada Daha Risk Altında

Direktör Sobri, deniz seviyesinin yükselmesine karşı herhangi bir büyük mücadele yapılmazsa bölgede birinde yaşamın olduğu deniz seviyesine yakın dört adanın daha yakın zamanda su altında kalabileceğini aktardı. %40’ı deniz seviyesinin altında kalan ve su seviyesinin altına hızla batmaya devam eden başkent Cakarta’nın da 2050’de üçte birinin su altında kalma ihtimali bulunuyor.

Başkenti Taşıma Kararı Alınmıştı

Hükümet ağustos ayında, deniz seviyesinin yükselmesi, trafik ve artan nüfus gibi birçok diğer nedenlerden dolayı da başkenti Borneo Adası’na taşıma kararı aldığını açıklamıştı.

IPCC: Emisyonlar Azaltılmazsa Okyanuslar 10 Kat Hızlı Yükselecek

IPCC’nin Eylül ayında yayımladığı rapora göre okyanus sıcaklığının artış hızı 20. yüzyılın sonlarından beri ikiye katlandı. Çalışma, deniz seviyesinin hızla yükseldiğini ve emisyonlar azaltılmazsa okyanusların 2100 yılı itibarıyla geçen yüzyıla göre 10 kat hızlı yükseleceğini de ortaya koydu.

Rapora göre deniz seviyeleri insan kaynaklı seragazı emisyonlarının sonucu olarak şu ana kadar 16 cm yükseldi ve yükselmeye devam ediyor. Emisyonların artması ise deniz seviyelerindeki yükselmenin hızlanabileceği anlamına geliyor: Günümüzde yılda 3,6 mm’lik bir yükselmeden söz ederken, 2100 yılında yılda 15 mm’lik bir yükselmeyle karşı karşıya kalabiliriz. Bu rakam geçen yüzyılda deniz seviyesinde yaşanan yıllık yükselmenin 10 katından fazla (1,4 mm). Bu 2100 itibarıyla deniz seviyesinde 84 cm’lik bir yükselme anlamına geliyor (bu rakamın 1,1 metreye çıkma ihtimali de söz konusu).

tr_TRTurkish