Bu haritalar hangi ülkelerin iklim değişikliğinden sağ çıkabileceğini gösteriyor

Koronavirüs bugün dünyanın karşı karşıya olduğu diğer kritik sorunları unutturdu. Ancak iklim krizi hala bizimle ve hala her zamanki gibi tehdit ediyor. İnsan aktivitesi son zamanlarda yavaşlasa da bir süre sonra geri döndüğünde tüm bu sera gazları bir kez daha atmosfere yayılmaya başlayacak ve küresel ısınmaya ve çevresel felaketlere neden olacak.

Buzullar hala eriyor, deniz seviyesi hala yükseliyor, mercan hala ölüyor ve fabrikalar açıldıktan sonra hava kirliliği tekrar yükselecek. Çılgın hava olayları son yıllarda daha yaygın hale geldi ve çok zarar verdi.

Bunlar, iklim değişikliğinin yaklaşan tehlikelerinin endişe verici göstergelerinden sadece birkaçı. Bazı bölgeler ise diğerlerinden daha yüksek risk altında.

Bir araştırma ekibi Notre-Dame Üniversitesi’nin ND-Kazanç Endeksi verilerini analiz ederek hangi ülkelerin iklim değişikliği sebebiyle daha fazla tehlike altında olduğunu ortaya koydu. Rapor 181 ülkenin savunmasız yanlarını ve ısınan bir gezegene uyum sağlama konusunda ne kadar hazır olduklarını analiz etti. Uyum faktörleri arasında gıda tedariki, sağlık hizmetleri ve hükümet istikrarı gibi başlıklar var.

Araştırmacılar ayrıca, her ülkenin iklim değişikliğine katkısını göstermek için yılda ne kadar karbon dioksit yaydığını hesapladılar. Bu şekilde, belirli bir ülkenin sorumluluğu ve tehdide maruz kalma oranını karşılaştırdılar.

Rapordaki düşük kırılganlık puanı ve yüksek hazır olma puanı sayesinde Norveç’in iklim değişikliğine karşı hayatta kalma olasılığı en yüksek ülke olduğu tespit edildi. Komşu ülkelerin puanları da iyi: Finlandiya (3.), İsveç (4.), Danimarka (6.) ve İzlanda (8.). İskandinav ülkeleri, hayatta kalacaklar arasında ilk 10’da.

İklim değişikliğine karşı mücadelede en çok acı çeken ve kaybedecek olan ülkeler gezegenin en fakir ve en az gelişmiş ülkeleri. En alttaki 10 listesinde Sahra altı Afrika’daki ülkeleri (Çad, Eritre, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo Demokratik Cumhuriyeti dahil) var ve Somali küresel ısınma değişikliklerinden sağ çıkma olasılığı en düşük olan ülke. Bu ülkeler zayıf altyapı, istikrarsız yönetim, sağlık hizmetlerinin yetersizliği, yiyecek ve su kıtlığı nedeniyle listede en altta kaldılar. En az risk taşıyanların en fazla emisyon üreten olması ise düşündürücü.

These Maps Show Which Countries Could Survive Climate Change

kaynak

tr_TRTurkish