Bilim insanları, Mars’tan önce Venüs’e yapılacak insanlı bir misyona öncelik vermemiz gerektiğini söylüyor

Venüs’ün kurşunu eritecek kadar sıcak bir yüzey sıcaklığına sahip olduğunu düşünürsek, bilim insanlarının bu tehlikeli gezegene insanları göndermek için yaygara koparacağını düşünmezsiniz.

Ayrıca atmosferinde, yüzeyini tamamen yaşanmaz hale getiren ezici atmosferik basınç ve sülfürik asit bulutları var.

Yine de The Guardian’ın haberine göre, bir grup uzay uzmanı, odak noktasını Mars’ın insan tarafından keşfedilmesinden uzaklaştırıp ilk olarak en yakın komşumuz Venüs’e mürettebatlı bir görev göndermeye kaydırmak için kampanya yürütüyor.

Grup argümanlarını geçen hafta Paris’teki Uluslararası Uzay Kongresi’nde (IAC) sundu. Venüs’ün Dünya’ya Mars’tan önemli ölçüde daha yakın olması nedeniyle, Venüs’e yapılacak mürettebatlı bir görevin çok kısa sürede tamamlanabileceğini ve gelecekteki Mars görevleri için değerli veriler sağlayacağını belirttiler.

Venüs’e dönüş misyonu yaklaşık bir yıl içinde gerçekleştirilebilirken Mars’a gidiş-dönüş misyonu toplamda yaklaşık üç yıl sürebilir.

Dolayısıyla mürettebatlı bir Venüs misyonu, bilim adamlarının ve astronotların, uzun süreli derin uzay araştırmalarının insan vücudu üzerindeki etkileri hakkında çok kısa bir sürede daha fazla bilgi edinmeleri avantajını yaratıyor. Dezavantajı ise insanların Venüs’e inememesi ve sadece mürettebatlı bir uçuş gerçekleştirmesiydi.

Bununla birlikte, bilim insanları Venüs’ün bulutlarında mikrobiyal yaşam bulabileceğimize inandıkları için, yakın uçuş bilimsel açıdan da çok değerli olacağı düşüncesindeler. Gezegen bilimciler bir zamanlar Dünya’ya çok benzediği düşünülen bir gezegenin nasıl bugünkü cehenneme nasıl dönüştüğünü de bilmek istiyorlar.

Aslında özel uzay şirketi Rocket Lab, araştırma için Venüs’e bir uzay aracı göndermek üzere kendi kendini finanse eden bir proje üzerinde çalışıyor. Gelecek yıl bu mürettebatsız görevin başlaması planlanıyor. Her şey planlandığı gibi giderse SpaceX’i geride bırakarak başka bir gezegene ulaşan ilk özel uzay şirketi olacaklar. NASA ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) da en yakın komşumuza yönelik görevler üzerinde çalışıyor.

‘Tanrıça ile buluşma’

Kampanya grubundaki bilim insanları IAC’de Venüs’e gitmenin faydalarını tartıştı.

Johns Hopkins Üniversitesi uygulamalı fizik laboratuvarından Dr. Noam Izenberg şunları söyledi: “Venüs kötü bir üne sahip çünkü çok zor bir yüzey ortamı var. Mevcut NASA paradigması, Ay’dan Mars’a. Biz de Venüs’ün bu yol üzerinde ek bir hedef olduğunu öne sürmeye çalışıyoruz.”

Izenberg, Venüs’ün Mars’a ters yönde olmasına rağmen, gezegene mürettebatlı bir uçuşun, uzay aracının yerçekimi desteği yapmasına olanak tanıyacağını ve potansiyel olarak Mars’a seyahat süresini kısaltacağını ekledi. Bu şekilde, Venüs’e mürettebatlı bir gezi, kızıl gezegene yapılacak bir göreve dahil edilebilir.

Johns Hopkins Üniversitesi profesörü, Venüs uçuş misyonunun “henüz ilgi görmediğini” kabul etti, ancak IAC panel oturumunu yöneten NASA baş ekonomisti Alexander Macdonald da dahil olmak üzere NASA içindeki bazı sesler davalarına katılmaya başlıyor. Aslında Izenberg ve Macdonald, bizi gezegen dışı bir tür yapmak için kızıl gezegene ilk kez inmeden önce insanları Venüs’e gönderme argümanını özetleyen “Tanrıça ile Buluşma” adlı bir makalenin ortak yazarlığını yaptılar.

GÖRSEL: STOCK PHOTO

tr_TRTurkish