Bilim İnsanları, 27 Duygunun İnteraktif Haritasını Çıkardı

İnsan duygularının bütün spektrumunu alıp bir haritaya yerleştirmeye kalkarsanız, neye benzen? Hangi geometrik şekli alır? Veya şematik bir şey mi olur? İç dünyamızın bu önemli yönünün nasıl doğru bir şekilde sembolize edileceği psikologlar arasında çok tartışılan bir konudur.

İnsanın duygusal manzarasının nüanslarını ve birbirine bağlılığının görsel olarak temsil edilmesi zordur. En yaygın modellerden ikisi olan haritalar ve semantik alanların her ikisinde de başarı sağlanamadı. Yakın zamanda, UC Berkeley’den araştırmacılar yeni bir yaklaşım geliştirdi. Her ne kadar çoğumuz insan duygularıyla ilgili geniş bilgi sahibi olsak da, duygular özneldir.

Duygusal durumlarla ilgili yüzlerce hatta binlerce kelime vardır. Ayrıca, bir kategori ile bir sonraki kategori arasındaki sınırları bulmak da zor olabilir. Bu yeni çalışmadaki araştırmacılar, modellerini “kavramsal çerçeve” olarak adlandırıyor.

Doktora öğrencisi Alan S. Cowen ve Prof. Dacher Keltner, yeni bir harita türü yarattı. Cowen’e göre, iç dünyamızı renklendiren tam duygu paletini aydınlatmaya çalıştılar. Ulaştıkları sonuç ve bulgular Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı’nda yayınlandı.

Kişinin kendi beyanına dayalı rapor yöntemleri kullanarak, 27 ayrı duygusal durumu belirlendi. Bundan önce, genellikle ünlü Amerikalı psikolog Paul Ekman’ın öfke, tiksinti, korku, mutluluk, üzüntü ve şaşkınlık olarak tanımladığı altı duygu durum göz önüne alınırdı.

Bu çalışmanın 27 maddesi şöyledir: hayranlık, tapınma, estetik beğeni, eğlenme, kaygı, korku, beceriksizlik, can sıkıntısı, sakinlik, karışıklık, özlem, iğrenme, empatik acı, büyülenme, kıskançlık, heyecan, korku, dehşet, ilgi, neşe, özlem, romantizm, hüzün, doyum, cinsel istek, sempati ve zafer.

Araştırmacılar raporda şunları yazıyor: “Bildirilen duygusal durumların dağılımını analiz ederek duyguların değişim derecelerini ortaya çıkarıyoruz… Endişeden korkuya, dehşete, iğrenmeye, huzur, sükunet ve estetik beğeniye kadar diğerlerine…”

Haritanın en iyi kısmı da etkileşimli olması.

Haritaya buradan bakabilirsiniz.

bigthink.com

 

tr_TRTurkish