Barbie ve kadın yönetmenlere ait başka filmlerin başarısına rağmen yapımcılar büyük prodüksiyonları erkek yönetmenlere teslim etti

Greta Gerwig’in “Barbie”si yılın en büyük gişe hasılatı yapan filmiydi ve aynı zamanda bir kadın yönetmene ait en çok hasılat yapan film olarak da tarihe geçti. Filmin büyük başarısına rağmen, San Diego Eyalet Üniversitesi Televizyon ve Filmde Kadın Çalışmaları Merkezi tarafından yapılan yeni bir çalışmaya göre büyük stüdyolar en büyük işlerinin çoğunu erkek film yönetmenlere verdi.

En çok hasılat yapan 250 film listesinde kadınların yönetmenler yalnızca %16’yı oluşturdu; bu oran 2022’de %18’di. Para kazananlar listesinin üst sıralarına çıktıkça az da olsa iyileşmeler görüldü.

Bulgular, Gerwig, “Salburn’den” Emerald Fennell, “Past Lives”tan Celine Song ve “Priscilla’dan” Sofia Coppola gibi kadın film yönetmenlerin yılın en çok konuşulan ve en çok beğenilen filmlerinden bazılarını yönetmiş olmasıyla ortaya çıktı; Beyoncé ve Taylor Swift gibi pop divaları konser filmleriyle gişede zirveye yerleşti.

Tüm bu kritik ve ticari başarı, istihdam tablosunu değiştirmedi. Aslında konu diğer kilit rollerdeki kadın yeteneklere geldiğinde işlerin pek de parlak olmadığı görüldü. Genel olarak kadınlar en çok hasılat yapan 250 filmde çalışan tüm yönetmenlerin, yazarların, yapımcıların, yönetici yapımcıların, editörlerin ve görüntü yönetmenlerinin sadece %22’sini oluşturdu. Yani 2022’deki %24’e göre bir düşüş gösterdi. Üstelik, en çok hasılat yapan filmlerin %75’inde kamera arkasında 10 veya daha fazla erkek görev alırken sadece %4’ünde 10 veya daha fazla kadın görev aldı.

Kadınlar, azalan sırayla prodüktörlerin %26’sını, yönetici yapımcıların %24’ünü, editörlerin %21’ini, yazarların %17’sini, bestecilerin %14’ünü ve görüntü yönetmenlerinin %7’sini oluşturuyor. Kadınlar sadece besteci olarak en iyi 250 filmde %6 artışla yükseliş gösterdi. Yapımcı, yönetici yapımcı ve yazar olarak istihdam edilen kadınların sayısı azalırken, kadın editör ve görüntü yönetmenlerinin yüzdesi kabaca 2022’dekiyle aynı seviyedeydi.

Raporun yazarı, merkezin kurucusu ve genel müdürü Dr. Martha Lauzen, yaptığı açıklamada, “Bu nihai bir yanılsama, Greta Gerwig’in hak ettiği zaferi, ana akım film endüstrisine hakim olan eşitsizliğin gölgesinde kalıyor. Rakamlar hikayeyi anlatıyor. Hollywood’da perde arkası cinsiyet oranları dramatik bir şekilde erkeklerin lehine adaletsiz kalmaya devam ediyor.”

Araştırma en az bir kadın yönetmenin olduğu filmlerde, yalnızca erkek yönetmenlerin olduğu filmlere kıyasla, kamera arkası işleri için daha fazla kadının işe alındığını ortaya çıkardı. Kadınların yönetmen koltuğunda oturduğu dönemde yazarların yüzde 61’i, kurgucuların yüzde 35’i, görüntü yönetmenlerinin yüzde 10’u ve bestecilerin yüzde 26’sı kadındı. Erkek yönetmenli filmlerde yazarların yüzde 9’unu, kurgucuların yüzde 18’ini, görüntü yönetmenlerinin yüzde 7’sini ve bestecilerin yüzde 11’ini kadınlar oluşturdu.

görsel: getty images

variety

tr_TRTurkish