Araştırmacılar Kedilerin Yaklaşık 300 Farklı Yüz İfadesine Sahip Olduğunu Buldu

Birçok kedi dostu, onların miyavlama ve mırıltı yoluyla iletişim kurmasına alışkındır. Ancak yakın zamanda yapılan bir araştırma, kedilerin diğer kedigillerle iletişim kurmak için kullandıkları, tatlı gülümsemelerden düşmanca tıslayan yüzlere kadar yaklaşık 300 yüz ifadesine sahip olduğunu buldu.

Çalışma, Los Angeles’taki bir kedi kafesinde yaşayan 53 kediden oluşan bir koloninin görüntülerini çeken Lauren Scott ve Brittany N. Florkiewicz tarafından gerçekleştirildi. Kediler arasındaki iletişimi çözmeyi umarak, kafe gece kapandıktan sonra kedilerin diğerleriyle iletişim kurmak için kullandıkları ifadelere özellikle dikkat ettiler.

10 ay boyunca kedilerde 276 farklı ifade kaydedildi. Bunların her biri, aralıklı dudaklar, genişlemiş veya daralmış gözbebekleri, göz kırpma, burun yalama ve kulak pozisyonlarını içeren 26 benzersiz yüz hareketinden ortalama dördünü birleştirdi. Gözlemlerinin ardından Scott ve Florkiewicz, ifadelerin %45’inin arkadaşça, %37’sinin ise saldırganca olduğunu belirledi. Geriye kalan %18 ise belirsizdi veya her iki şekilde de okunabilirdi.

Kedilerin birbirlerine ne söylediğini belirlemek imkansız olsa da, kedilerin dost canlısı etkileşimler sırasında kulaklarını ve bıyıklarını diğer kedigillere doğru hareket ettirme, düşmanca karşılaşmalar sırasında ise onları uzaklaştırma eğiliminde olduklarını buldular. Gözbebeklerinin daralması ve dudakların yalanmasının da çatışma belirtileri olduğu belirlendi. Araştırmacılar, bir çift kedinin hızla neşeliden saldırgana dönüştüğü belirli bir etkileşime dikkat çekti. Bir süre oynadıktan sonra kedilerden biri aniden çömeldi ve diğerine tıslayarak kaçtı.

Scott ve Florkiewicz’in bulguları kesinlikle kediler ve insanlar arasında daha derin bir bağ kurmanın ilk adımı olabilir. Sahipler yalnızca evcil hayvanlarının neye ihtiyaç duyduğunu veya hissedebileceğini bilmekle kalmaz, aynı zamanda yeni bir kediyi sahiplenirken daha iyi eşleşmeler de sağlayabilir. Biraz şansla bu bulgular gelecekte kedileri daha iyi anlamanın ilk adımı olabilir.

[Live Science]

GÖRSEL: pekosman/123RF

tr_TRTurkish