Bir araştırmaya göre kadınlar klasik müzik sahnesinde daha fazla yer almaya başladı

2019 yılında klasik müzikle ilgili yapılan yeni araştırmalar, daha fazla kadının konser sahnesinde yer aldığını, kadın besteciler ve şefler konusunda bir ilerleme olduğunu gösteriyor.

Simone Young ve CBSO’nun Mirga Gražinytė-Tyla da dahil olmak üzere kadın orkestra şefleri, artık dünyanın en iyi 100 maestrosunun yüzde sekizini oluşturuyor.

Klasik müzik sitesi Bachtrack’tan alınan sayılara göre, 2013’te ilk 100’de sadece bir kadın – Marin Alsop – olduğunu ortaya koyuyor.

Çalışma, en iyi 100 çağdaş besteciden 24’ünün artık kadın olduğu tespitini de yapıyor ve kadın bestecilerdeki ilerlemenin 2017 rakamının iki katına eriştiğini gösteriyor.

Londra doğumlu Cecilia McDowall, koro çalışmalarıyla bilinen Now May We Singen ve 2019’un en çok performans gösteren kadın çağdaş bestecisi O Oriens – onu Judith Weir, Anna Meredith ve Jennifer Higdon izledi.

McDowall, “Bugünlerde koro müziğine çok ilgi duyuluyor ki bu çok cesaret verici” diyor.

Çalışmada ayrıca, Letonyalı maestro Andris Nelsons’ın geçen yıl toplam 132 konser ve opera performansı gerçekleştirdiği görülüyor.

Bachtrack’ın araştırması, Clara Schumann’ın çalışmalarına olan ilgide bir artış olduğunu da ortaya koyuyor. 2019 büyük piyanist ve bestecinin 200. Doğum günüydü ve bir yıl önce Schumann 94. Sıradaydı. Ayrıca Schumann en çok icra edilen 44. besteci.

Kapak fotoğrafı: Mirga Gražinytė-Tyla, Marin Alsop, Simone Young, Susanna Mälkki and JoAnn Falletta / Getty

classicfm.com

tr_TRTurkish