Nina Nastasia’nın Yeni Albümü ile Hüznün Kollarına Yolculuk: “Riderless Horse” Yayında

Şarkıcı-söz yazarı Nina Nastasia’nın on iki yıl gibi uzun bir sessizlik döneminin ardından gelen yeni albümü “Riderless Horse” yayında.

Bir önceki albümü 2010 tarihli “Outlaster”dan bu yana ilk yeni şarkılarını bizlere ulaştıran albüm, Nastasia’nın Steve Albini ile ortak yapımcılığının ürünü olarak Temporary Residence Ltd. aracılığıyla 22 Temmuz’da dinleyiciyle buluştu.

Hüzün kollarında, travma ve hayatta kalma mücadelesinin iliklerine kadar işlediği albüm aynı zamanda, Nastasia’nın Ocak 2020’de intihar ederek ölen eski iş birlikçisi ve hayat arkadaşı Kennan Gudjonsson’un yapımcılığını yapmadığı ilk albümü olarak geçiyor kayıtlara.

Albüme kadar gelen sancılı ve üstesinden gelmesi güç süreç için Nina Nastasia’nın sözlerine kulak veriyoruz:

2010’dan beri albüm yapmadım. Altıncı albümüm ‘Outlaster’dan birkaç yıl sonra, mutsuzluk, ezici kaos, ruhsal bozukluk ve Kennan ile trajik bir şekilde bozulan ilişkim nedeniyle müzikle uğraşmayı bırakmaya karar verdim. Müzik yaratmak zor zamanlarda her zaman olumlu bir çıkış noktası olmuştu ama sonunda mutlak bir sefalet kaynağı haline geldi.”

Kennan, bir kedi ve ben 25 yıl boyunca NYC’de bir stüdyo dairede yaşadık, kayıt yaparken ve turlara çıkarak hayatta kalmanın yollarını bulduk. Dairemiz insanların gelip yemek yiyip içki içtikleri, müzik çaldıkları ve küvetimizi kullandıkları bir yerdi. Tamamen bizim yarattığımız bir evdi, ama taşındığımız andan itibaren durmadan çürüyordu ve sonunda, sanki yüzeyin altında fark edilmeden siyah küf büyüyordu ve ikimiz ölüyorduk ve ayrılamayacak kadar zayıflıyorduk. Birbirimizi seviyorduk. Birbirimizin ailesiydik ama sürekli taciz, kontrol ve manipülasyon vardı. Saklandık. Ayrılmadık. Kimsenin işlerin ne kadar çirkinleşebileceğini görmesini istemedik, bu yüzden arkadaşlarımızdan ve ailemizden giderek daha fazla izole olduk. Kaybolduk.”

Sonunda, Nina Nastasia ayrılma kararı aldı, sonuçlar ani ve trajikti.

Şöyle açıklıyor: “Ayrılıp ayrı yaşamaya karar verdim ve 27 Ocak’ta Kennan intihar ederek öldü. Ne olur, intihar. Bu konuda sadece üzüntü ve suçluluk hissedebiliyorum. Belki daha sonra buna başka tepkiler veririm.

‘Riderless Horse’ kederi belgeliyor, ama aynı zamanda güçlenme anlarına ve kendi yeteneğimi keşfetmenin gerçek mutluluğuna da işaret ediyor. Steve Albini bu kaydı benimle birlikte yaptı ve Greg Norman destek verdi. Üçümüz eski arkadaşız ve iki çok sevdiğim arkadaşımın Esopus, NY’de sahip olduğu deniz feneri gibi inşa edilmiş bir misafirhanede saha kaydı yaptık. Bu kayıt üzerinde çalışmak için tam olarak doğru ortamdı. Hep birlikte yemek yedik, ağladık, güldük ve hikayeler anlattık. Mükemmeldi. Müzik yazmayı, çalmayı ve kaydetmeyi ne kadar sevdiğimi anlamamı sağladı.”

Korkunç şeyler oluyor. Bunlar bazı korkunç şeylerdi. Öyleyse ne yapmalı -değerli bir şey öğrenin, insanlarla bağlantı kurun, o daireden siktirin gidin, mizahı hatırlayın, mizahı bulun, gerçeği söyleyin ve bir albüm yapın. Bir albüm yaptım.”

tr_TRTurkish