2021’de internet sansürü küresel ekonomiye 5,5 milyar dolara mal oldu

Dijital güvenlik ve haklar grubu Top10VPN tarafından hazırlanan yıllık rapora göre, internet kesintileri, sosyal medya kesintileri ve hükümetlerin bant genişliği kısıtlamaları 2021 yılında küresel ekonomiye toplam 5,5 milyar dolara mal oldu.

Top10VPN, internet kesintilerinden en ciddi şekilde Myanmar’ın ekonomisinin etkilendiğini söylüyor. Myanmar ordusu Şubat 2021’de bir darbeyle iktidarı ele geçirdi. Bunu, kapsamlı internet ve sosyal medya kesintileri izledi. Top10VPN, bunun sonucunda ülke ekonomisinin 2,8 milyar dolarlık bir darbe aldığını tahmin ediyor.

Nijerya’nın Haziran ayında Twitter’a erişimi engellemesinin ardından bu yıl ekonomik olarak en çok etkilenen ikinci ülke olduğu sanılıyor. Ekonomik kayıp 1,5 milyar dolar olarak hesaplandı.

Rapora göre, hükümet tarafından zorunlu tutulan internet kesintilerinin ekonomik maliyeti 2020’ye kıyasla %36 arttı.

Top10VPN, 2021’de yaklaşık 486 milyon insanın hükümet tarafından uygulanan internet kesintilerinden etkilendiğini tahmin ediyor. Bu rakam 2020’de 268 milyondu. %81’lik bir artış sözkonusu.

Raporun yazarlarından biri olan Samuel Woodhams, Insider’a yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Reklamcılıktan müşteri desteğine kadar, sosyal medya platformları dünyanın her yerindeki şirketler için hayati bir araç ve çevrimdışı oldukları anda markalara acı çektirebilirler. Bu kısıtlamaların ekonomik zararı, kullanıcı maliyetinin yanında sönük kalıyor. Bununla beraber, 2022’de Kazakistan ve Sudan’da uygulanan internet kısıtlamalarıyla, internet kesintileri geçmişte kalacak gibi görünmüyor.”

Top10VPN, internet kesintilerinin ekonomik etkisini, bir STK olan The Internet Society tarafından geliştirilen bir araç aracılığıyla desteklemeden önce dünya çapındaki kapatmaların süresini ölçerek hesaplıyor.

Fotoğraf: Pixibay

kaynak

tr_TRTurkish