2021 Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri, sahiplerine tören yapılmaksızın takdim edildi

ttilâ İlhan Bilim, Sanat ve Kültür Vakfı’nın, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nın desteğiyle düzenlediği 2021 Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri, pandemi tedbirleri nedeniyle sahiplerine tören yapılmaksızın takdim edildi.

Attilâ İlhan Bilim Sanat ve Kültür Vakfı’nca düzenlenen ve Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından desteklenen Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri’nin sahipleri ödüllerine kavuştu. Ödüller, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da pandemi tedbirleri nedeniyle tören düzenlenmeksizin sahiplerine sunuldu.

Seçici Kurul’un 28 Ekim’de açıkladığı sonuçlara göre, Roman dalındaki ödüle “Burası Radyo Şarampol” kitabının yazarı Şükran Yiğit, şiir dalındaki ödüle ise “Bir Uçurumun Haritası” isimli şiir kitabıyla Alphan Akgül değer görülmüştü. İlk Roman Vakıf Özel Teşvik Ödülü uygun eser bulunmadığı için bu sene verilmezken, İlk Şiir Kitabı Vakıf Özel Teşvik Ödülü ise “Türbülans” adlı kitabıyla Naile Dire’ye lâyık bulunmuştu.

Şükran Yiğit: ‘Bu ödülle beni çok mutlu ettiniz’

İletişim Yayınları tarafından yayımlanan “Burası Radyo Şarampol”romanı ile 2021 Attilâ İlhan Roman Ödülü’ne değer görülen Şükran Yiğit, ödülü teslim alırken duygularını şu şekilde dile getirdi:

“Burası Radyo Şarampol’ü yazarken roman kahramanlarından birini tarif ediyordum. İki üç cümle yazmıştım ki tarifi kendiliğinden, hiç tereddüt etmeden “o üçüncü şahsın şiiri gibiydi” diye yazarak bitirdim. Çünkü muhayyilemin beni götürüp bıraktığı yerin, kolektif hafızamızda bir karşılığı olduğunu biliyordum. Çünkü biz yağmurlu bir günde tek başına Emperyal Oteli’ni aramıştık, çünkü arkadaşlarımızla Sisler Bulvarı’nda yürümüş, Aysel’e “git” demiş ve Müjgan’la ağlaşmıştık. Yani demek istiyorum ki bu ödülle beni çok mutlu ettiniz. Çok teşekkür ederim.“

Attilâ İlhan Roman Ödülü Seçici Kurulu’nda Mehmet EroğluDeniz Yüce BaşarırFaruk ŞüyünSeval Şahin ve aileyi temsilen Ali Cem İlhan yer aldı.

Alphan Akgül: ‘Bu ödülü almak şiir alanında yaşanabilecek en görkemli onurlardan biri’

2021 Attilâ İlhan Şiir Ödülü’ne Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan “Bir Uçurumun Haritası” isimli şiirkitabıyla değer görülen Alphan Akgül ödülünü teslim alırkendüşüncelerini şu şekilde belirtti: “Attilâ İlhan Şiir Ödülü’nü almak şiir alanında yaşanabilecek en görkemli onurlardan biri diye düşünüyorum. Modern Türk şiirinde devrimci romantizm, bedene sığmayıp taşan lirik coşku ile toplumsal/siyasal sorunları bir arada yoğurmanın şiiridir, Attilâ İlhan şiiri. Lirik söyleyişi bireysel buhranların kapalı anlatımı olarak görmemiş, bireysel tutkuları, tarih, toplum ve siyaset üçgeninin ekseninde geliştirmiş bir şairdir o. Onun şiirlerinde imge, bu nedenle kapalı bir yazınsal söylemin içinden değil, söz’e dayalı, bireyden toplumsala açılan bir lirik söylemden gelişir. Tarihe de eleştirel bir üslupla bakar Attilâ İlhan. Bugün, Attilâ İlhan’ın dediği gibi (bir hiçliğin ortasında istifham gibi büyüyeceksin) bir hiçliğin ortasında kıvranıp duruyoruz belki, ama yine onun dediği gibi, her şey hep yeniden başlar. Ne zaman bunalsam, onun şu dizesini hatırlayıp huzur bulurum: ‘bitirdim sandığın vakit başladığını göreceksin’. Ustanın dediği gibi, bir boşluktan ötekine düşeriz belki ama içimizdeki kahkaha kuşlarının kanatları pır pır yaldızlanmaya devam edecektir, diye düşünüyorum. Öyle bir umut işte, kederin içinden, Attilâ İlhan’dan yayılan.”

Naile Dire: ‘Benim için büyük gurur’

İthaki Yayınları tarafından yayımlanan “Türbülans” isimli kitabıyla 2021 Attilâ İlhan İlk Şiir Kitabı Vakıf Özel Teşvik Ödülü’ne değer görülen Naile Dire ise ödülünü teslim aldıktan sonra şunları söyledi: “Benim için Attilâ İlhan’ın yeri her zaman ayrı ve özel oldu. Onu ilk okuduğumda şiir kitaplarının arkasında şiirlerine dair düştüğü notlar ve yaşantılar dikkatimi çekiyor ve o şiirlerin arka planını bilmek hoşuma gidiyordu. Onun şiirlerini böylece daha iyi anladığımı düşünüyordum ve bu anlayabilme büyüsü beni Attilâ İlhan’a daha çok yakınlaştırıyordu. Attilâ İlhan İlk Şiir Kitabı Vakıf Özel Teşvik Ödülü’nü almak benim için büyük gurur. Değerli jüri üyelerine çok teşekkür ederim.”


Metin Celal’in başkanlığındaki Attilâ İlhan Şiir Ödülü Seçici Kurulu’nda A. Ali Ural, Adnan Özer, Tuğrul Tanyol ve aileyi temsilen Kerem Alışık yer aldı.

Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri’ne bu yıl ‘Şiir’ dalında 52, ‘Roman’ dalında 59 eserle başvuruldu.

tr_TRTurkish