2020 Yeryüzü Fotoğrafı Ödüllerini kazananlar açıklandı

Doğanın geri aldığı terk edilmiş alanlar

An abandoned coffee shop, Abkhazia.

Doğanın terkedilmiş alanları geri alışını anlatan bir fotoğraf serisi, 2600 katılımcı arasından sıyrılarak 2020 Yeryüzü Fotoğrafı yarışmasında büyük ödülü kazandı.

“Jonk” olarak bilinen Fransız fotoğrafçı Jonathan Jimenez’in çektiği doğanın geri gelişi serisinde Abhazya’da bir kafe ve tiyatro, Portekiz’de bir otel ve İtalya’da bir yüzme havuzu gibi yerler var.

Forestry England (İngiltere Ormancılık Kurumu) ve Royal Geographical Society (Kraliyet Coğrafya Derneği) tarafından yapılan değerlendirmede adaylar arasından kısa listeye alınan 50 fotoğraf ve 4 film arasından 6 kategoride birincileri belirlendi. Yarışma çevre konulu en iyi görsel malzemeyi öne çıkarmayı ve dünya ile üzerinde yaşayanlar hakkındaki tartışmaları teşvik etmeyi amaçlıyor.

A pipe-smoking man in Liangshan Yi Autonomous Prefecture, China.

Yanrong Guo, Miss adını verdiği ve Çin’de Yi halkının yaşadığı en büyük yerleşim yeriolan özerk Liangshan Yi bölgesinde pipo içen bir adamı fotoğrafladığı görselle Halk jürisi kategorisinde birinci oldu.

An aerial view of interlaced tractor lines carved into a Spanish farm.

Yi Sun, İspanya’da kuraklık yaşanan bir mevzimde traktörlerin tarlada iç içe geçmiş izlerini havadan görüntülediği Kuru Toprakta Tarım 7. Çalışma adını verdiği görseliyle Doğa kategorisinde ödüle değer bulundu.

A contorted tree trunk

Charles Xelot, insan eliyle çıkan ve her şeyi yok eden bir orman yangınında ölen bir ağacın, iki yıl sonra çektiği Ölü Ağaç adlı fotoğrafıyla, Değişen Ormanlar kategorisinde birinciliği aldı.

A man standing in high water in Venice, Italy.

Joe Habben ise Değişen Bir İklim kategorisinde Venedik’te suların yükselişinin etkisini yansıtan fotoğrafıyla ödüllendirildi.

Video kategorisinde büyük ödülü Sean Gallagher Kamboçya Yanıyor başlıklı kısa filmiyle kazandı. Film ülkedeki hızlı ormansızlaştırmanın etkilerini sergiliyor.

Bütün fotoğraflar Royal Geographical Society‘ye aittir.

BBC TÜRKÇE

tr_TRTurkish