Prag Ulusal Müzesi’nin imajını 432 milyon yıllık bitki fosili kurtaracak

Prag’da bulunan Çek Ulusal Müzesi için ilginç bir yıl oluyor. Büyük bir inşaat çalışması ve bina görevlilerinin denetimi sırasında beş karat pırlantaların çoğunu buldular ve 19 karat safir koleksiyonunu da sahte olanla değiştirilmişti. Günümüz parasıyla on milyonlarca dolar değerinde olduğu söylenen bir safir, yapay bir taşla değiştirildi ve bir başka elmasın da kesme camı olduğu ortaya çıktı. Müze yönetimi pek yoğun. Koleksiyonun orijinalliğini araştırıyorlar, soygunun ayrıntılarını ortaya çıkarmak için polisle birlikte çalışıyorlar ve o zamandan beri güvenliği sıkılaştırıyorlar.

Bütün bu karmaşa içinde, müzedeki bilim insanları, koleksiyondaki parçalardan biri olan volkanik tordular içinde taşlaşmış bir bitkinin, dünyanın en eski bitki fosillerinden biri olduğunu ve oksijen üretebileceğini fark edince derin bir nefes aldılar.

Cooksonia adı verilen soyu tükenmiş bir türe ait olan altı santim uzunluğa sahip 432 milyon yıllık bitki, aynı zamanda çağının en büyük karasal bitkilerinden biri. Yaklaşık 425 milyon yıl öncesine ait olan ikinci en eski Cooksonia fosili, sadece birkaç milimetre uzunluğundadır

On dokuzuncu yüzyılın başlarında, Fransız paleontolog ve jeolog Joachim Barrande, Çek Cumhuriyeti’nin merkezi Bohemya bölgesinde bulunan Loděnice köyü yakınlarında tesadüfen büyük fosil sapı buldu. Bitki, Barrande’ın diğer bulgularıyla birilikte Ulusal Müze koleksiyonunun bir parçası oldu ve 2011 yılına kadar bodrumda karanlık bir sandıkta kaldı.

Zor zamanlar geçiren müze için kurtarıcı olan bitki sonbaharda sergilenmeye başlayacak. Tabii, sıkı bir güvenlik eşliğinde.

kapak görseli: CZECH NATIONAL MUSEUM

atlasobscura.com

tr_TRTurkish