Haftanın Kitaplığı – 24 Aralık 2023

Okuyacak çok kitap var seçmek zor diyorsanız yeni çıkan kitaplar arasından yaptığımız derlemeye göz atabilirsiniz

Zooloğun Galaksi Rehberi – Yeryüzündeki Hayvanlar Uzaylılar ve İnsanlar Hakkında Neleri Ortaya Çıkarıyor?

Yazar: Arik Kershenbaum

Yayınevi: Epsilon Yayınevi

“Evrenin derinliklerinde bir yerlerde yaşamın var olduğuna ve daha da heyecan verici olanı, onu bulabileceğimize dair inancımız giderek artıyor. 2015 yılında NASA’nın baş biliminsanı Ellen Stofan, 20 ila 30 yıl içinde diğer gezegenlerdeki yaşama dair kanıtlara ulaşabileceğimizi öngördü. Elbette mikroplardan ya da onları uzaylı eşdeğerlerinden bahsediyordu, zeki yaşamdan değil. Ancak bu varsayım yine de şaşırtıcı. 20. yüzyılın başlarında uzayda yaşam olabileceği fikrine takıntılıyken yetmişli ve seksenli yıllarda kayıtsız bir kötümserliğe ve şimdi de gerçekçi, bilimsel bir iyimserliğe geri döndük. Bu kitap, gerçekçi bir bilimsel yaklaşım kullanarak uzaylı yaşam formları ve özellikle de zeki uzaylı yaşam formları hakkında, biraz da varsayımda bulunarak nasıl sonuçlar çıkarabileceğimiz hakkındadır.“Uzaylıların New York’a inmesi dışında, gerçekte neye benzediklerini nasıl bilebiliriz? Hollywood’un ve bilimkurgu yazarlarının hayal gücüne mi güvenmemiz gerekiyor? Ya da belki de uzaylılar dev ayakları üzerinde zıplayan bir kangurudan ya da gökkuşağı renklerinde yanıp sönen derisiyle denizde gaz püskürterek ilerleyen bir mürekkepbalığından daha tuhaf değillerdir. Bizi Dünya’daki tüm yaşamı ve yabancı gezegenlerdeki canlıları birbirine bağlayan evrensel biyoloji yasalarına güvenerek hayvanların Dünya’da benimsedikleri adaptasyonların nedenlerinin muhtemelen diğer gezegenlerdeki adaptasyonların da nedenleri olduğunu göreceğiz.”Cambridge’li ünlü zoolog Arik Kershenbaum’dan Dünya dışı yaşamın neye benzeyebileceğine dair son derece eğlenceli ve bilimsel olarak güçlü bir keşif.Süpersonik hayvanların yaşadığı yabancı bir gezegen var mı?Uzaylılar korkudan çığlık atar mı, dürüst davranır mı ya da teknolojiye sahip mi? Peki ya kokulardan oluşan bir dil kullanan canlıların bulunduğu bir Ay olabilir mi? Zooloğun Galaksi Rehberi, güncel bilimsel verileri kullanarak bu soruları yanıtlıyor.

Baumgartner

Yazar: Paul Auster

Çevirmen: Seçkin Selvi

Yayınevi: Can Yayınları

Neden bazı anıları hatırlar, bazılarını unuturuz?

Baumgartner, sevgili eşi Anna’nın ölümü sonrasında büyük üzüntü yaşayan yetmiş bir yaşındaki felsefe profesörü Baumgartner’ın emekliliğe ve dünyadan elini eteğini çekmeye hazırlanışını konu ediyor.

Roman, Baumgartner ile Anna’nın 1968’deki parasız öğrencilik yıllarında New York’ta bir yandan çalışarak diğer yandan yazarak geçirdikleri günlerin anılarıyla başlıyor, sonraki kırk yılı aşkın sürede yaşadıkları mutlu evliliklerini anlatıyor ve geriye dönüşlerle Baumgartner’ın Newark’taki ilkgençlik günlerini ve kökenlerini tanıtarak dolambaçlı bir şekilde hafıza ve anı sarmalları arasında ilerliyor.

Paul Auster’ın sıradan bir yaşamın en küçük, en geçici anlarındaki güzelliğe dair keskin bakışını yansıtan ve birçok yaşamı yakalayan Baumgartner, yazarın son başyapıtı.

İSTANBUL HİKÂYELERİ

Yazar: Reşad Ekrem Koçu

Yayınevi: Doğan Kita

Reşad Ekrem Koçu’nun birbirinden renkli insan hikâyelerinin yer aldığı kitabı İstanbul Hikâyeleri, Eda Çağıl Çağlarırmak’ın illüstrasyonlarıyla Doğan Kitap’tan çıktı.

Koçu’nun hikâyelerinde sultanlar, şehzadeler, tulumbacılar, dalkavuklar, cadılar, köçekler, cellatlar; mekânları saraylar, batakhaneler, kahveler, meyhaneler ve hiç eksik olmayan aşklar, kavgalar, yasaklar var. Kitap beş bölümden oluşuyor: “Tarihimizde Garip Vakalar”, “Eski İstanbul’da Meyhaneler ve Meyhane Köçekleri”, “Binbirdirek Batakhanesi: Cevahirli Hanımsultan”, “Aşk Yolunda İstanbul’da Neler Olmuş”, “Tarihten Hikâyeler: Kızlarağasının Piçi”, “Kafes Arkası Günahkârları”.

“Bunlar, tarihten çıkarılmış küçük küçük sahneler, portrelerdir. Modeller hakikidir, şahıslar uydurma değildir. Hadiseler, yazdığım gibi cereyan etmiştir. Fakat bunlar, bir fotoğrafla çekilmiş değil, fırça ve boya veyahut kalemle yapılmış resimlerdir. Öyle zannediyorum ki, bu resimler, gençler ve halk için faydalı olabileceği gibi ‘cemiyet ilmi’nin de işine yarayabilecektir.”

Kadınlar İçin Hayat Kurtaran Yedi Günah

Yazar: Mona Eltahawy

Çevirmen: Gökçe Çakmak

Yayınevi: Epsilon Yayınevi

“Bu kitabı okurken özgürleşecek, harekete geçtiğindeyse hepimizi özgürleştireceksin.”
– GLORIA STEINEM, feminist aktivist yazar
 
Bu kitap kadınlara, dünyaya geldikleri andan itibaren öğretilen, kaçınılması gereken nitelikleri benimseyerek ataerkilliğe nasıl meydan okuyacaklarını ve onu nasıl yok edeceklerini gösteren son derece cesur bir eser.
 
Feminist aktivist yazar Mona Eltahawy, kadınların işlemesi gereken “yedi günah” olarak tanımladığı nitelikleri sayesinde erkek egemenliğini alt edebileceklerine inanıyor. Öfke, dikkat, küfür, hırs, güç, şiddet, şehvet. İşte, kadınların seslerini duyurmasını, hatta bir fırtına gibi patlamasını sağlayacak hayat kurtaran “günahlar”.
 
Eltahawy’nin eylem çağrısını aydınlatan şeyse Güney Afrika’dan Çin’e, Nijerya’dan Hindistan’a, Bosna’dan Mısır’a kadar dünya çapındaki aktivistlerin ve diğer kadınların, içlerindeki öfkeden yararlanarak ırk, sınıf, inanç ve cinsiyet sınırlarını aşan hikâyeleri…
Kendi tecrübelerinden yola çıkan yazar, kadınlara kendilerini içinde buldukları zehirli sistemde hayatta kalmayı öğretmek yerine onları bu sistemi parçalamaları için âdeta silahlandırıyor.
 
Kadınlar için Hayat Kurtaran Yedi Günah, ataerkilliğe karşı mücadelede tüm feministlere yönelik bir manifestodur.

Yakutiler

Yazar: Cihat Burak

Yayınevi: Everest Yayınla

Cihat Burak’ın 1960-1992 yılları arasında kaleme aldığı öyküleri bir araya getiren Yakutiler (Yunus Nadi Yayımlanmamış Öykü Ödülü, 1992), tıpkı 1981’de okuruyla buluşan Cardonlar gibi, Ferit Edgü’nün deyimiyle, “Burakça” bir dünyaya açılıyor: Duvar tepelerinde tarih öncesinden kalma yakutilerin kıvrandığı, melun kedilerin konağını-bahçesini kaybetmeye yüz tutmuş bir İstanbul’da devriye gezdiği, kahvelerde toplanan okumuş takımının bacaklarına sürtünerek dolaştığı bu âlemi, resimden ve mimariden de beslenen irkiltici bir gözlem gücüyle, külyutmaz bir bellekle ve ince bir alayla hikâyeleştiriyor Cihat Burak.

Sait Faik’i kapılara kadar indiren komiseri düşünüyorum, bir zamanlar asma katında piyano bile çalınan, sabahlara kadar açık Nisuaz’ı, birer küçük akademya olan Petrograd, Leningrad, Moskova kahvelerini, birkaç kuruşla oturulabilen Viyana’yı, yemekleri de birası kadar nefis Fişer’i, akşamları sinemaya gitmek için çıkmış, vitrinleri seyreden aileleri, insanın çekildiği köşesinde istediği kadar okuyup yazabildiği, kimsenin kimseye karışmadığı o yerleri düşünüyorum…

Şapkacılar

Yazar: Tamzin Merchant

Yayınevi: Genç Timaş

Cordelia, şapkalara sihir yapabilen bir ailenin soyundan gelir. Cordelia`nın dünyasında, sihirli malzemelerden şapka, pelerin, saat, bot ve eldiven gibi eşyalar yapmak oldukça nadir ve eski bir beceridir. Ve geriye sadece birkaç özel Zanaatkâr aile kalmıştır. 
 
Cordelia’nın babası kraliyet için önemli bir sihirli şapkanın yapımında kullanılacak malzemeleri toplamaya gittiği bir görev sırasında denizde kaybolur. Cordelia onu bulmak için maceraya atılmaya karar verir. Ancak Tiberius Amca ve Ariadne Hala`nın ailenin en küçük Şapkacı`sına yardım edecek zamanları yoktur, çünkü Zanaatkâr aileler arasındaki eski bir rekabet su yüzüne çıkma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Daha da kötüsü, birileri Zanaatkar büyüsünü savaş başlatmak için kullanıyor gibi görünmektedir.
 
Kim ve neden olduğunu bulmak ise Cordelia`ya kalmıştır.

Toplumsal Hareketler(Bazen) Nasıl Fark Yaratabilir?

Yazar: David S. Meyer

Çevirmen: Zeynep Demir

Yayınevi: Ayrıntı Yayınları

Dünyayı değiştirmek için protestolara katılırız, değişimde bir katkımız olabileceğini, bir fark yaratabileceğimizi düşündüğümüzden. Bazen bu hedefe ulaşırız ve bir şeyleri değiştirmeyi başarırız. Ama kimse bu noktaya kendi kendisine gelemez ve çoğu kez değişim tam istenen şekilde, istenen anda gelmez.
Bu kısa ve öz çalışma, sıradan insanların dünyayı nasıl ve hangi şartlarda etkileyebileceğini, bazen işlerin neden plana göre gitmediğini açıklıyor. David S. Meyer, toplumsal hareketler külliyatını derinlemesine inceleyerek toplumsal hareketlerin ortaya çıkışını, devrim hareketleriyle arasındaki farkı ve aktivistlerin içine bulunduğu dönemde siyaseti, politikaları, kültürü ve yaşam biçimini nasıl etkilediğini irdeliyor. Aktivistlerin oluşturduğu siyasi değişim anlatılarının ve bu anlatıların yaratabileceği etkinin üzerinde durarak son noktayı koyuyor. Çok sayıda toplumsal hareket örneğini masaya yatırarak protesto siyasetinin yapısı ile muhtemel sonuçlarına ışık tutuyor.

tr_TRTurkish