Arkeologlar, 25.000 yıl önce inşa edilen ‘dünyanın en eski piramidinin’ insanlar tarafından yapılmadığını iddia ediyor

Guinness, Mısır’daki Djoser Basamağı piramidini resmi olarak dünyanın en eski piramidi (M.Ö. 2.630 civarında) olarak listelese de, Ekim ayında yayınlanan bir makale, Endonezya’daki Gunung Padang piramidinin bir katmanının M.Ö. 25.000 kadar geriye gittiğini iddia etti. O zamandan beri yapının insan yapımı olup olmadığı konusunda şüpheler vardı.

Endonezya Bilim Enstitüsü’nden Danny Hilman Natawidjaja liderliğindeki, Archaeological Prospection dergisinde yayınlanan araştırmada yer alan akademisyenler piramidin çekirdeğinin titizlikle şekillendirilmiş masif andezit lavlardan oluştuğunu ve piramidin en eski yapı elemanının “muhtemelen doğal bir oluşumdan kaynaklandığını” yazdı; lav tepesi şekillendirilmeden ve ardından mimari olarak kaplanmadan önce.

Araştırmacılar şöyle yazdı: “Bu çalışma, son buzul dönemine kadar uzanan ileri düzey duvarcılık becerilerine ışık tutuyor. Bu bulgu, insan uygarlığının ve ileri inşaat tekniklerinin gelişiminin ancak yaklaşık 11.000 yıl önce tarımın ortaya çıkışıyla ortaya çıktığı yönündeki geleneksel inanışa meydan okuyor.”

“Gunung Padang ve Göbekli Tepe gibi diğer bilgilerin elde edildiği bulgular, tarımın henüz icat edilmediği zamanlarda da ileri inşaat uygulamalarının zaten mevcut olduğunu göstermektedir.”

Akademisyenler ayrıca inşaatçıların “dikkate değer duvarcılık yeteneklerine sahip olması gerektiğini” iddia ediyor, ancak Birleşik Krallık’tan bir arkeolog “bu şekilde yayınlanmasına şaşırdığını” söyleyerek makaleyi yerden yere vurdu.

Cardiff Üniversitesi’nden Flint Dibble, Nature dergisine, gömülü katmanların insanlar tarafından inşa edildiğine dair net bir kanıt bulunmadığını söyledi.

“Bir tepeden aşağı yuvarlanan malzeme ortalama olarak kendi kendine yönlenecektir” dedi ve “çalıştığına veya bunun insan yapımı olduğunu gösteren herhangi bir şeye” dair hiçbir kanıt olmadığını ekledi.

Bu arada Southern Connecticut Eyalet Üniversitesi’nden arkeolog Bill Farley’nin “Gunung Padang’dan alınan 27.000 yıllık toprak örnekleri, doğru bir şekilde tarihlendirilmiş olmasına rağmen, kömür veya kemik parçaları gibi insan faaliyetinin işaretlerini taşımadığını” ifade ediyor.

Natawidjaja eleştirilere “Endonezya’ya gelip Gunung Padang hakkında araştırma programı yapmak isteyen dünya çapındaki araştırmacılara gerçekten açığız” diyerek yanıt verirken Arkeolojik Prospeksiyon’un eş editörü makaleyle ilgili bir soruşturma başlatıldığını doğruladı.

Indie100

tr_TRTurkish