250 milyon yıl önceye ait gagalı memeli keşfedildi

İki yüz elli milyon yıl önceye ait erken Triasik Dönem gagalı memeli türü keşfedildi. Ornitorenklerin atası olduğu söylenen tür, Çin’in şu anki sınırları içerisinde sığ sularda yaşadığı tahmin ediliyor.

Yeni keşfedilen bir deniz sürüngeni, resmi adıyla Eretmorhipis carrolldongi, bundan 250 milyon yıl önce şimdi Çin’in olduğu yerdeki sığ denizleri yüzerek geçen ve avlarını gagasıyla değerek bulan bir canlı çeşidiydi. Eretmorhipis, yaklaşık 70 cm boyunda, uzun ve sert bir vücudu olan, küçük kafasında küçük gözleri olan, yüzmek ve kendini yönlendirmek için 4 yüzgeci olan bir canlı. Hayvanın sırt kısmında ise kemikten oluşmuş plakalar bulunuyor.

Kaliforniya Üniversitesi’nden Profesör Ryosuke Motani, “daha önce sadece belirli başlı fosilleri bulunduğu için kafası hakkında pek bir yorum yapılmayan Eretmorhipis carrolldongi için son bulunan iki fosil, hayvanın kafasında kıkırdaktan oluşmuş bir gaga olduğu ve bu gaganın ortasında modern ornitorenklerde olduğu gibi büyük bir boşluk bulunduğunu” söyledi.

Ornitorenklerdeki bu gaganın ortasındaki boşlukta reseptörler bulunduğunu ifade eden Motani, ”Bu reseptörler çamurlu akıntılarda dokunarak avlanma ve düşük ışık koşullarında avlanma gibi yetenekler veriyor. Triyasik dönemde, Çin’in bulunduğu bölgede karbonat bir platform üzerinde, bir metre derinliğinde yüzlerce kilometre boyunca uzanan sığ bir deniz vardı. Eretmorhipis fosilleri, karbonat platformunda oluşan deliklerde ve lagünlerde bulundu” dedi.

Arkeolojik Haber’e göre Motani, “Bu canlının o dönemde ne yediğine dair pek bir kanıt yok ama büyük ihtimalle karides, solucan gibi küçük deniz canlılarını yiyor olabilir” şeklinde konuştu.

Uzun ve kemikli yapısı bu hayvanın kötü bir yüzücü olduğunu belirten Motani, “Eretmorhipis’in belki günümüz şartlarında yaşaması pek mümkün olmayabilirdi fakat kendi döneminde pek fazla rakibi olmadığı için daha rahat bir yaşam sürüyordu” dedi.

 

tr_TRTurkish