2015 Yılının İnanılmaz Bilim Fotoğrafları

Mikroskobik canlılardan, uzak gezenlere, teknolojinin sınırsız dünyasından vahşi doğa araştırmalarına kadar bilimin sıradan insanlar açısından anlaşılmaz dünyası bazen görsel olarak öyle şeylerin ortaya çıkmasına sebep oluyor ki, bu işe epey “sanat” karışmış diye düşünüyorsunuz.

2015 yılı bilim dünyası açısından oldukça renkli geçti ve bu renkler çok fazla görüntüye de yansıdı.

İşte bilim dünyasının sanata selam yolladığı birbirinden ilginç fotoğraflar;

Sürüngenler Savaşı

Dünya üzerindeki en büyük kertenkele Komodo ejderi… Endonezya toprakları üzerinde acımasız bir dövüş sahnesinin olduğu bu fotoğraf Yılın Vahşi Yaşam Fotoğrafı Yarışması’nda finale kaldı.

Süpersonik Patlama

Süpersonik hızda hareket eden bir ABD jeti tarafından oluşturulan şok dalgaları Mojave Çölü üzerinde uçan başka bir uçaktan görüntülendi. NASA’nın bazı araştırmacıları, jetlerin geçişinde havada oluşan farklı yoğunluklardaki ışık değişikliklerini yakalamak için Alman fizikçi August Toepler tarafından 19. yüzyılda geliştirilen Schlieren fotoğrafçılığı denilen bir teknik kullandı.

Macellan Büyüsü

Plank uydusu, Büyük Macellan Bulutu’ndan (koyu renkli noktalar) ve Küçük Macellan Bulutu’ndan (sol altta) net bir görüntü elde etti. – İki galaksi de samanyoluna yakın- Görüntüyü almak için mikrodalga ve milimetre altı dalga boylarında yakalanan veriler kullanıldı.

Buğday Bitinin Kafası

Bir koza böceği kafasının bu detaylı görüntüsü, bu yıl düzenlenen Wellcome Image Awards’da kazananlardan biriydi. Sadece milimetrelerle ölçülen kafa bir elektron tarama mikroskobu ile görüntülendi.

Ürpertici Dilim

Bu ürkütücü kafatasları şeklindeki nesneler, aslında papirüs bitkisinin yaşamsal bir parçası. Fotoğrafçı David Maitland, görüntüyü doğal ölçüsünden 200 kat büyüttü. Fotoğrafta, bitkilerin dokular içinde sıvıları taşımak için kullandığı damar yolu demetleri üzerinden bir dilim gözüküyor.

Uzay Balonu

Bu fotoğrafta görünen gezegenimsi hayalet bir bulut – ölen bir yıldızın hafifçe parlayan kalıntıları. Takma adı Güney Baykuşu Bulutsusu. Görüntü Şili’de çok büyük bir teleskop tarafından yakalandı.

Hey Pluto!

NASA, uzay aracı “New Horizons” (Yeni Ufuklar) tarafından çekilen, “gizemli gezegen” olarak bilinen Plüton’un yeni fotoğraflarını yayımladı. Plüton’un son fotoğraflarında gezegenin yüzeyinde kum tepecikleri olduğu sanılan yükseltiler, vadiler ve yüzen buz kütleleri olduğu görülüyor.

Strike One

Bazı insanlar için yıldırımlar ve şimşekler çok korkutucudur. Ama Florida’daki International Center for Lightning Research and Testing ekibi için fırtınaların içine roketler göndererek tetikleyebildikleri bir çalışmanın da konusudur. Uzun pozlamayla yakalanan bu fotoğraf, böyle bir araştırmacı tarafından tetiklenen yıldırım olayının sonrasını yakaladı.

Tenin Derinlerinde

İnsan vücudu kataloğunun bu haritasında (disco-map), kimyasallar ve mikroplar organların en büyüğünün üzerinde görüntülendi. Gönüllüler araştırma için üç gün yıkanmadılar ve sonra iki sağlıklı insanın tenlerindeki 400 alandan parçalar alındı.

Kanıtlar

Afrika’daki akbabalar hayatı carcass cam tarafından gün be gün dikkatle gözlem altına alındı ve ortaya böyle fotoğraflar çıktı. Sahne biraz korkunç olsa da, kuşların beslenme alışkanlıkları sağlıklı bir ekosistemin korunmasında önemli rol oyuyor.

Kaliforniya Yanıyor

Amerika’nın altın şehrini 4 yıllık kuraklık vurdu. Yerliler ve yaban hayat, yaşam mücadelesinde kuraklığa uyum sağladı. Clearlake yakınlarında yangınların sıklığı Ağustos ayında arttı.

Mars Akıntıları

Gezegen bilimciler, bir süredir Mars’ta farklı formlarda su bulunduğuna dair kanıtlar ortaya koydu. NASA’ya göre sıcak aylarda Mars’ta tuzlu su akıyor. Kızıl gezegen Mars’ta daha önce bulunan buzul, yaşam belirtisi olarak görülmüştü. Bu fotoğraf NASA’nın keşif uydusu tarafından Garni Krateri’nden alındı.

Bulut Görünümü

Şili’deki Calbuno Volkanı’nın Nisan ayındaki patlamasını gösteren bu inanılmaz fotoğraf, Puerto Montt şehrinde çekildi. Patlamanın etkisiyle komşu şehirlerden 1500’den fazla ev tahliye edildi ve küller 16 kilometre yüksekliğe kadar ulaştı.

Kapana Kısılmış

Bu yıl kuşların dikkat çekici portrelerinin yılı oldu. Nature Art’ın yılın fotoğraflarında özellikle carcass cam ile çekimler yer alıyor, National Geographic’in “Penguen saldırısı sırasında” ve Gery Heery tarafından yakalanan bazı fotoğraflar gibi.

Ama, fotoğrafların içinde en güçlü olanları, Todd Forsgren’den geldi. Fotoğrafçı bilim adamları tarafından sis ağlarıyla yakalanan kuşları fotoğrafladı ve bu fotoğraflardan oluşan Ornitoloji Fotoğrafları adlı bir kitap yayınladı.

İpek Levhalar

Macaristan, Balatonfökajár’da bulunan bir çayırda örümceklerin yarattığı ipeğin uçsuz bucaksız fotoğrafı inanılmaz güzellikte.

Yerel fotoğrafçı László Novák’a ait bu fotoğraf, Yılın Vahşi Hayat Fotoğrafı yarışmasının finalinde yer alması için öne çıkan adaylardan biriydi.

Mumya Geri Dönüyor

Bu zavallı ayı balığı, Antarktika’nın McMurdo Dry vadilerinde yolunu kaybetti. Hayvanın yaşama umudu denizden kilometrelerce uzakta sona erdi ve zorlu koşullar onu bir mumya haline getirdi. Bu elbette ki çok üzücüydü ama balığın dişlerinin muhteşem olduğu kesin.

tr_TRTurkish