2 bin yıllık insan yapımı şelale “Cascata delle Marmore”

Romalılar M.Ö. 271’de dünyanın en uzun suni şelalesini inşa ettiler.

Cascata delle Marmore, ya da Marmore Şelalesi, görülmeye değer muhteşem bir manzaraya sahip. Velino Nehri’nden gelen su, aşağıdaki vadiye düşmeden önce, Rieti kentinin tepelerinden fırlıyor. Ağaçlarla ve yeşilliklerle çevrili katmanlı su yolu, doğanın muhteşem bir kuvveti gibi görünüyor.

Gerçekte ise bu görüntünün doğayla alakası yok. 541 fit uzunluğunda olan bu suyolu, dünyanın en uzun insan yapımı şelalesi. İnsanın mühendisliğinin 2.000 yıllık etkileyici bir kanıtı.

Andrea Passoni

Aslında bu bataklık meselesini düzeltirken, ne yazık ki başka bir sorun yaratıldı. Kanal, suyun yeniden yönlendirilmesinde o kadar etkili oldu ki, nehrin yakındaki Terni şehrini su taşkını felaketiyle tehdit etmesine neden oldu. Yayla ve ova sakinleri arasında su yönetimi konsundaki gerilim artınca, Roma senatosu M.Ö. 54’te duruma müdahale etmek zorunda kaldı.

Su, taşkının yönlendirilmesini sağlamak için birkaç yeni kanal oluşturulan 15. ve 16. yüzyıllara kadar kesintisiz akmaya devam etti. Cascata delle Marmore, 1787’de bir mimarın yaptığı müdahalelerle şu andaki görünümünü aldı.

Şelalenin kontrolü hala insanlarda. Velino Nehri’nin çoğu şimdi bir hidroelektrik santraline yönlendiriliyor, bu da şelalenin gürleyen, kükreyen akışını küçük bir sızlanmaya dönüştürüyor. Ama günde iki kez ziyaretçilerin heyecanını artırmak için santralde bir anahtar çevriliyor ve şelale eski günlerdeki gibi gürlüyor.

kapak görseli: Lilach Daniel

atlasobscura.com

tr_TRTurkish