Yeni Yetenekleri Nasıl Daha Hızlı Geliştirebiliriz?

Anahtar, yalnızca çok fazla pratik yapmak değildir aynı zamanda pratiğin çok çeşitli türlerini uygulamaktır.

Yeni bir beceri öğrenmek, yapmanız gereken alıştırmaları çok fazla yapmanızla ilgili değil, nasıl alıştırma yaptığınızla ilgilidir. Anahtar, beynin öğrenmeye devam ettiği değişikliklerle,egzersizinizi ustaca değiştirmektir. Yeni bir araştırmaya göre rutininizdeki değişiklik, yeni bir beceriye ayırdığınız zamanı yarıya indirebilir.

Yeni motor becerileri kazanmak tekrar gerektirir, iteratif tekrarlama aynı şeyi sadece tekrar tekrar yapmaktan daha etkilidir.

John Hopkins’den yeni bir araştırmada, değiştirilmiş alıştırma seanslarının katılımcıları, bilgisayara dayanan yeni bir motor becerisini düz tekrarlardan daha çabuk öğrenmelerine yönlendiriyor.Sonuçlar, rekonsolidasyon denilen sürecin başarılı olduğunu göstermektedir.

Rekonsolidasyon, mevcut anıları geri çağıran ve yeni bilgilerle değiştiren bir süreçtir. John Hopkins Üniversitesi profesörlerinden Pablo Celnik liderliğindeki yeni çalışma, önceden hakkında çok az şey bilinen bir süreç olan rekonsolidasyonun, motor becerileri öğrenmenin de anahtarı olduğunu göstermiştir.

Celnik bu konuda şunları söylüyor; “Bulduğumuz şey şu: Usta olmak istediğin görevin biraz değiştirilmiş versiyonunu pratik yaparsan, aynı şeyi arka arkaya defalarca çalışmaya devam etmekten daha fazla ve daha hızlı öğrenirsin.”Seksen altı gönüllü, küçük bir cihazı sıkarak bir bilgisayar ekranı üzerindeki imleci yönlendirmek üzere eğitilmiştir. Üç grubun her biri 45 dakikalık oturumlarla antrenman yaptı. Ardından, 6 saat sonra, bir grup, diğer grup biraz daha farklı bir sıkma gücü gerektiren modifiye edilmiş versiyonu uygularken aynı egzersizi tekrar etti. Her iki grup da ertesi gün ilk görevi tekrar etti ve bir kontrol grubu günde sadece bir seans yaptı. Kontrol grubu en kötüsünü yaptı, basitçe,antrenmanı tekrarlayan grubun aşağı yukarı yarısı kadar iyiydi.İşleri değiştiren grup ise, tekrarlı antrenman yapan grubun neredeyse iki katı iyi performans göstererek en iyisi sonuca ulaştı.

Bu işi yapmanın hilesi, alıştırma seanslarında küçük varyasyonlar yaratmaktır, “ Aynı uygulama seansları arasında bir beysbol sopası, tenis raketinin ya da bir futbol topunun ağırlığı ya da boyutunun biraz ayarlanması gibi.”

Büyük değişikliklerin yardım etmediği görülüyor.

“Eğer değiştirilmiş görevi çok farklı yaparsanız, rekonsolidasyon esnasında bizi izleyen insanlar kazanımları göremez. Eğitimin bu kadar kısa süre içinde performansı iki katına çıkarması büyük bir anlaşmadır. “

Müzisyenler yeni becerileri kısa sürede öğrenebilir. – bir gitarist klavyesinin farklı bölgelerinde onların ölçeğinde pratik yapabilir, örneğin ve belki bu ilkeler yeni bir protezi daha hızlı kullanmak için bile yardımcı olabilecektir.

Çalışma, yazarları “rehabilitasyon için güçlü etkileri”olarak not etti.

tr_TRTurkish