Voivod’un Bilim Kurgu Evreninde İstanbul’dan Yörüngeye Her Şey Yolunda

Boğaç Gökmen

İstanbul’un uzun süre sessiz kalmasıyla yokluğunu hissettiren oysa bir dönemin en yakışıklı konser ve eğlence mekânı neredeyse bir yıl önce yeniden sahalara döndü. Blind ismiyle kapılarını açan karakteristik mekân, sahnesinde ağırladığı birbirinden mühim müzisyen ile anılarda derin izler taşıyor. Babylon’dan Blind’a dönüşen süreç yapının dokusunu zedelemeden gerçekleşince mevzubahis anılar da kaldığı yerden devam ediyor âdeta.

Aralık ayı başında bir akşam, bu anılara bir yenisini daha eklemek için de özel bir konuğu izlemek üzere adımlarımız Beyoğlu’ndan Tünel’e doğru hızlanıyor. Kalabalığın içinden süzülürken Voivod İstanbul’da cümlesi ne kadar da güzel tınlıyor beynimin içinde. Asmalımescit, Sofyalı Sokak derken mekân önündeki sıkı kalabalık geniş bir yaş yelpazesine yayılsa da 80’lerde lise sıralarında metalik melodilere sevdalanmış olanların sayısı bir hayli fazla.

Kişisel defterlere daldığımda ise 1987-88 sezonu lise 2 dönemi dinlemekten zihnime kazınan bir 90’lik kaset dahil oluyor konuya. Bir yüzünde Voivod “Killing Technology” diğer yüzünde Living Death “Vengeance of Hell” albümlerinin olduğu Raks HD-X II, arka planda dönüp dururken damarlarında akan enerjiyi aktarıyordu gelgiti bol bünyeye. Hikâye oradan “Dimension Hatröss” ve “Nothing Face” albümlerine bağlandığında ise Voivod’un bilim kurgu evreni çoktan yeni bir vatandaş daha kazanmıştı.

Hayranı olduğu grupları ufak, samimi sahnelerde izlemenin hayalini kuranlardan biriyseniz birazdan yaşanacaklar tam da bu hayalin vücut bulmuş hali. Tüyler ürpertmeye yetecek anları ihtiva edeceğini de tahmin etmek güç değil. Hatta fazlasını.

Gecenin açılışı Nekropsi’den. Memleket progresif rock sahnesinin kült ekibi adına yakışır nefislikte bir performans sergilerken ortamı kaynama seviyesine taşımayı çok iyi başarıyor. Az sonra sahneye çıkacak gruba duyulan sevgi, saygı, hürmet Nekropsi’nin sahne vedasını da farklı bir motivasyona taşıyor. Nihayetinde Voivod’u en iyi yerden seyretmeyi planlayan onca metal kafanın arasında yer almaları gerekiyor.

2019 The Wake albümü turnesinde yolu İzmir’den geçen Voivod’un yeni albümü Synchro Anarchy turnesindeki ilk İstanbul çıkarmasına tanık olmanın heyecanı zirve yaparken üst katın balkonundan sahneye göz atıyorum. Tavandaki sanayi tipi havalandırma pervaneleri ile sahne arkasındaki tuğla duvara asılı Voivod logolu büyük pankart bir konser albümü kapağına ilham olacak detayları yansıtıyor. Saflar sıkışıyor, hararet artıyor, kısa bir sessizlik, ışıklar kararıyor ve motor.

Davulcu Michel “Away” Langevin Napalm Death tişörtü, basçı Dominique “Rocky” Laroche ise Anvil tişörtleriyle seyirciyi selamlayıp yerlerini aldıklarında geri sayım sonucu içinde bulunduğumuz kapsül fırlatılıyor. Aksak ritimler üstadı grubun traktör egzozundan çıkan kulaklarımıza ulaşan bas gitar tonları, ‘işte tam da olmak istediğim yerdeyim’ patlaması yaratmaya yetiyor bile.

Gitarist Daniel “Chewy” Mongrain ve şarkıcı Denis “Snake” Bélanger’in de sırasıyla sahnede belirmesiyle son kontroller ve mesaj belli “yörüngeye doğru her şey yolunda Houston.”

Bu arada tişört demişken gitarist “Chewy” Celtic Frost, şarkıcı “Snake” ise Year Of The Cobra tişörtleriyle sahnedeler.

Grubun son albüm turnesi olmasına rağmen elinden geldiğince eski albüm ve şarkılara dalış yapması da takdireşayan. “Planet Eaters”, “Sleeves Off ve “Synchro Anarchy yeni albümü layıkıyla temsil ederken büyük olasılık hayatımda en çok dinlediğim albümlerden biri olan Nothing Face’den seçilen “Pre-Ignition” ve “The Unknown Knows” burun sızlatıyor. Tabii bu ikiliye Pink Floyd coverı “Astronomy Domine” eklenmese olmaz. Çaktırmadan siliveriyorum tozdan ıslanan gözümü, haydi devam. “Tribal Convictions” şarkısında Nekropsi davulcusu Cevdet’in trampetini kaptığı gibi gruba eşlik etmesi unutulmazlar arasına giriyor bile.

Daniel “Chewy” Mongrain ve mikrofon başında nefis bir hikâye anlatıcısı olan Denis “Snake” Bélanger her hareketleri ve mimikleriyle şarkıları canlandırarak aktarıyor. Mongrain’in şekilden şekle soktuğu yüzü ve Bélanger’in aksak robot yürüyüşleri hafızalardan silinecek gibi değil. “Rocky”’nin Flying V bas gitarıyla duvar kenarı köşe gönderinde zaman zaman aldığı yay şekli ve ritim üstadı “Away”in grubun makine kusursuzluğundaki piston mekanizmasının işlerliğini sağlayan ders niteliğindeki davul performansı. Bu gözler bunları da gördü dedirtir desem çok değil.

Sanırım tam da Killing Technology’nin fışkıran şarkısı “Overreaction” çalarken ortalık birbirine giriyor. Orta yuvarlak genişleyen bir kara delik misali çevresindekileri içine çekerken ortaya çıkan yüksek enerji bilmem kaç nükleer santral gücünde. Üstelik en doğalı ve organiğinden. Yaşarken mutlaka deneyimlemeniz gerekenler listesi tamamlanıyor âdeta. En eski şarkısı “Voivod” ve aradan sonra gelen en rock n’ roll şarkısı “Fix My Heart” ile geceye nokta koyacak ancak seyirci onları bırakacak gibi değil. Voivod tezahüratları yürekleri iyice ısıtırken şarkıcı Denis “Snake” Bélanger biraz da İstanbul’a bunca yıldır gelmemelerinin ukdesini hissettirerek burayı unutmayacaklarını en kısa zamanda yine geleceklerini vurguluyor.

Çıkışta sokaktan ayrılmak mümkün değil kısa ve öz konser kritikleri aynı paralelde yılın en unutulmaz konserlerinden biri olduğu istikametine yöneliyor. Lezzetiyle birlikte uzayan sohbetlerin arasında ise grup üyeleri de mekândan çıkıp yakındaki otellerine doğru geçiyorlar. Bu sahne sırasında yeniden lise sıralarındaki 90’lık kaseti teybe koyan genç ortaya çıkıyor. Eh ev halkını rahatsız etmeden kulaklığı takıyor ve hareket vakti.

Voivod’un bilim kurgu evrenine doğru çıktığımız fantastik yolculukta İstanbul’dan yörüngeye her şey yolunda, yeniden görüşene dek…

tr_TRTurkish