Türkiye’de Naylon Poşet Kullanımı Ücretli Olacak

Atık Yönetmeliği kapsamında naylon poşetler marketlerde ve mağazalarda 1 Ocak 2019’dan itibaren 25 kuruş veya 50 kuruş gibi cüzi bir miktar ile satılacak.

Bu tür tedbirlerin gelişmiş ülkelerin çoğunda uygulandığını belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Naylon poşet hem sağlığımızı hem de ekosistemi olumsuz yönde tehdit ediyor. Ülkemizde bir marketin aylık ortalama poşet tüketimi 10 ton civarında. Yaklaşık 25 bin market olduğunu varsayarsak aylık naylon poşet tüketimi en az 250 bin ton civarında. Kullanımı azaltmaya yönelik başka bir çözüm de bakanlıkların kamu spotu gibi yayınlarla naylon poşetin insan sağlığına ve doğaya verdiği zararları halka aktarması olacaktır” dedi. Naylon poşetlerin çevreye ve insan sağlığına zarar verdiğini vurgulayan Palandöken, alışverişlerde file, kese kağıdı ve bez çantalar kullanılması gerektiğini söyledi.

Atık Yönetmeliği kapsamında naylon poşetlerin marketlerde ve mağazalarda kullanımı 1 Ocak 2019’dan itibaren yasaklanacağının duyurulması üzerine Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu’nun konuyla alakalı bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, “Plastik alışveriş poşetlerin yerine kullanılabilecek diğer alternatiflerin kağıt gibi diğer malzemelerin doğaya ve çevremize etkisinin bilimsel yöntemlerle iyi incelenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Plastik poşetler sorumluca kullanıldığı takdirde, hafif, dayanıklı, sağlam, ucuz, suya dayanıklılık açılarından tüketiciler için çok önemli bir yerdedir. Plastik poşetlerin doğaya atılması sorunu davranışsal bir sorundur. Bu sorun ilk önce eğitim programları ve kamu bilinci oluşturma girişimleri ile ele alınmalıdır. Ülke çapında ciddi geri dönüşüm bilinci ve sistemi oluşturmaya odaklanmamız gerekiyor” ifadeleri yer aldı.

3R kuralını benimsiyorlar

Dünyanın kabul ettiği 3R kuralını (azalt – yeniden kullan – geri dönüştür) benimsediklerini ifade eden Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) tarafından, “Bu doğrultuda plastik poşetlerin gereksiz yere kullanılmasına karşıyız ve plastik poşetlerin yeniden farklı amaçlarla kullanılmasını ve ardından geri dönüşüme kazandırılmasını destekliyoruz” denildi.

kaynak

tr_TRTurkish