Türkiye Yayıncılar Birliği, her sene düzenli olarak hazırladığı Kitap Pazarı Raporu’nu açıkladı

Türkiye Yayıncılar Birliği, kategorilere göre hazırladığı ve sektör verilerini içeren 2021Türkiye Kitap Pazarı Raporu’nu açıkladı. 2021 yılında, tüm dünyayı etkileyen pandemi veekonomik kriz sebebiyle yayıncılığın önceki yıllara göre daha ciddi bir darboğaza girdiğigörüldü.Türkiye Yayıncılar Birliği, her sene düzenli olarak hazırladığı Kitap Pazarı Raporu’nu açıkladı.2021 Türkiye Kitap Pazarı Raporu’na göre, geçtiğimiz sene ülkemizde yayıncılık sektöründekigelişmeler değerlendirildiğinde, diğer sektörleri ve dünya genelini de ağırlıklı olarak etkisi altına alanpandeminin gündelik işleyişleri, finansal gelişmeleri ve toplumsal alışkanlıkları değiştirme durumunundevam ettiği görüldü.

Yayıncılık sektöründe satış kanallarının daralması, yıllık yayın planlarınınyeniden gözden geçirilmesi gibi olumsuz etkiler yaşanmaya devam ederken, ülkemizin 2021 yılınınson aylarında yaşadığı döviz krizi ve küresel kâğıt kriziyle birlikte sektör ciddi bir darboğaza girdi.Geçtiğimiz yıl 438.679.864 adet kitap üretildi. Bandrol dağıtımı ve satışını yapan YAYFED’in (YayımcıMeslek Birlikleri Federasyonu) açıkladığı toplam kitap üretimi bir önceki yıla göre ancak %1,26oranında artışla kapattı.

Türkiye’deki yayıncılığın farklı kategorilerine dair verilerin yer aldığı rapora göre, sektörde lokomotifözelliğiyle dikkat çeken eğitim yayıncılığında üretim stabil olmakla beraber MEB’in ücretsiz dağıtımınıyapmaya başladığı yardımcı kaynak kitapları nedeniyle kaygılı bir bekleyiş hâkim. 2021 yıl sonu onlineTL perakende pazarının toplam pazar payı, pandeminin ikinci yılında kitabevlerinin açılmasıyla%36,17’den %20,85’e düşerken, pazar paylarında pandemiyle birlikte bir önceki yıldan başlayarakartış gösteren sesli kitap satışları ve dijital veri tabanı aboneliklerinde %2,86 oranında artış yaşandı.Akademik dünyada ise korsan fotokopi ve dijital pdf paylaşımlarından dolayı öğrenci başına 1 kitapbile düşmedi.

Raporun tamamını okumak için linke tıklayınız.

tr_TRTurkish