Tarık Töre’den Whellkom Pilot Galeri’de

Palmiyeler’den tanıdığımız Tarık Töre’nin  ilk kişisel sergisi Whellkom Pilot Galeri’de açıldı.

Şimdi tanıdık ama tuhaf bir görüntüyle karşılaşmak üzeresiniz, kalabalıkların bir araya geldiği, kalabalıkların büyüdüğü, yürüyüşlerin / protestoların uzadığı bir manzara. Farklı devirler birbirine karışır. Maskeler ve kılıçlar; şövalyeler, bilim insanları, kılık değiştirmiş kaçıklar; futbol kaleleri ve bir tipi*. Sersemlersiniz. Büyük bir değişim yaşanmak üzeredir, şehrin göbeğinde veya terk edilmiş bomboş bir arazide. Töre’nin son dönem resimleri zamana, mekana ve ölçeğe dair algımızla oynarken belirgin bir karmaşa ile geleceğe dair yoğun bir umut arasında ince bir denge kuruyor. Farklı zaman tünellerinden seçtiği motifleri tek bir çalışmada toplayarak kişisel mitolojisini inşa ediyor. Bu ne bir cennet ne de vaat edilmiş bir toprak.

Tarık Töre, karşılaştığı her imgeyi, her sözcüğü, her tınıyı, her ayrıntıyı belleğine kaydediyor, işliyor ve kendi diline tercüme ediyor. Bazı anlar-anılar-nesneler, sanatçının resimlerinde, neredeyse hiper-realist imajlar olarak var olurken, öte tarafta, mağara resimlerini andıran yalınlıkla resmedilmiş anlar/olaylar beliriyor. Bu fazlasıyla yüklü, tarih ve mekanlar içinde hızla hareket eden, baş döndüren dünya, yeni duygulara gebe anlamları açmaya çağırıyor.

Sanatçı, denemeyi, yapıp bozmayı, bitmiş ve tamamlanmamış gibi görünen ayrıntıların birliğini tuvaline taşımayı seviyor. Kimi zaman uzun süren araştırmaların sonuçları ürettiği eserlere taşınırken, kimi zaman atölyesinde dinlediği radyodan gelen haberleri şekillendiriyor işlerini. Sergi, sanatçının atölyesinde halihazırda üzerinde çalıştığı, oynadığı, her gün bakıp eklemeler yaptığı son dönem çalışmalarıyla bir süre önce sonlandırdığı serilerden bir seçki sunuyor. Serginin başlığı da Töre’nin, bu ilk solo sergisi, izleyiciyle ilk buluşması için ürettiği bir kelime oyunundan geliyor.

“Whellkom” sanatçının, hayatın içinde duran ve ancak farklı bakış açılarıyla fark edilmeyi bekleyen anlarına/hallerine ilişkin anlatılarını içeriyor. Hayvanların yaşantısı, insan zihni, uzay ve deniz gibi çoklu bilinmeyenlerin resmedildiği çalışmalar; meydan heykellerinden, kumdan kalelere, grafittilerden klasik portrelere, yaşamın ve zihnin sıçramalarını resmin ruhuna işliyor.

*Tipi, Amerika’daki Büyük Düzlükler ve Göller bölgesindeki Kızılderililer tarafından hayvan derileri, ve kumaş kullanılarak yapılan koni biçimindeki çadırlara verilen isimdir.

Tarık Töre

1985 doğumlu Tarık Töre, 2013 senesinde Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim bölümünden mezun oldu. 2014 senesinde School of Visual Arts New York’a devam eden sanatçı aynı yıl Mimar Sinan Üniversitesi G.S.F. Resim Bölümünde yüksek lisans öğrenimine başladı. Yurtiçinde ve yurtdışında çeşitli grup sergilere katıldı. Son dönem yer aldığı grup sergileri arasında Das Art Project.’in küratörlüğünü üstlendiği Oksitosin: Güven Üzerine Denemeler (Muhacir Misafirhanesi, Haydarpaşa, 2016) ve Sharjah Bienali-Istanbul ayağındaki Genetiğiyle Oynanmış (Abud Efendi Konağı, Hamam, 2017) sergileri sayılabilir.

tr_TRTurkish