Tarihteki 5 Kitlesel Deliliğin Tuhaf Kaynağı

Bu kitlesel histerilerin nedenleri doktorları ve bilim insanlarını şaşırttı.

1841’de İskoç gazeteci Charles Mackay şöyle yazmıştı: “Erkeklerin sürüler halinde düşündüğü yerinde bir söylemdir; yavaş yavaş ve birer birer duyularını kazanırken, sürüler halinde delirdikleri görülecektir.” Bu gözlem onun bir sosyal bilim klasiği olan Olağanüstü Popüler Yanılgılar ve Kalabalıkların Çılgınlığı kitabının temelini oluşturdu ve rahatsız edici derecede hızlı ortaya çıkan ve aynı hızla ortadan kaybolan aşağıdaki beş tarihsel çılgınlığı kısmen tanımladığı söylenebilir.

Dans Ederek Delirdiler
1374 yılında, günümüzün Batı Almanya, Hollanda, Belçika ve Kuzeydoğu Fransa’sındaki düzinelerce köy açıklanamayan bir dans vebasına tutuldu. Yüzlerce köylü, kimsenin duyamadığı müzik eşliğinde sıçrayarak, sarsılarak ve zıplayarak sokaklara döküldü. Zar zor yemek yiyor, uyumuyorlardı ve işkencelerinden kurtulmak için haykırarak dans ediyorlardı. Bazıları ölene kadar günlerce dans etti. Salgın geldiği gibi aniden ortadan kayboldu. Ancak Temmuz 1518’de Strazburg’da Frau Troffea adında bir kadın istemsizce dans etmeye başladı ve bir hafta içinde ona 34 kişi katıldı; ayın sonunda kalabalık 400’e yükseldi. Düzinelerce kişi kalp krizi, felç ve bitkinlik içinde kelimenin tam anlamıyla dans ederek öldü. Ve daha önce olduğu gibi, tamamen ortadan kayboldu. Tarihçiler, psikologlar ve bilim insanları bunun nedenini çözmeye çalıştılar. Bir teoriye göre dansçılar nemli çavdar saplarında büyüyen bir küf olan ergotun bulaştığı ekmeği yemişlerdi. Tüketildiğinde diğer semptomların yanı sıra kasılmalara, titremeye ve halüsinasyonlara neden olabiliyor. (Ergot zehirlenmesinin, Salem Cadı Duruşmalarına yol açan tuhaf davranışların ardındaki güç olduğu öne sürülüyor, ancak bu teori tartışmalı.)

John Waller, 2009 tarihli A Time to Dance, a Time to Die: The Extraordinary Story of the Dancing Plague of 1518 adlı kitabında, tüm çağdaş anlatımların, hastaların sarsılma yaşadıklarından değil, dans ettiklerini öne sürdüğünü belirtiyor. Dans vebasının, korku ve depresyonun tetiklediği kitlesel psikojenik hastalıklar olduğunu teorileştiriyor. 1374 ve 1518 çılgınlıklarından önce, yıkıcı kıtlık, mahsul kıtlığı, dramatik sel baskınları ve diğer felaketler yaşandı. Kaygı, korku, depresyon ve batıl inanç, özellikle de Tanrı’nın suçluları cezalandırmak için belalar gönderdiği inancı, insanları bir tür istemsiz trans durumuna düşmeye açık hale getiriyordu. Dans vebası, dans partileriyle saygı duyulan ilk Hıristiyan şehitlerinden Aziz Vitus’un kartvizitiydi; bu da bu fikrin zaten kurbanların kafasında olduğu anlamına geliyordu. Tek gereken bir kişinin başlamasıydı ve sonra herkes onu takip etti.

Tanganyika “Kahkaha Salgını”
Tanganyika’daki (şimdiki Tanzanya) bir kız yatılı okulundaki düzinelerce öğrenci kontrolsüz bir şekilde gülmeye başladı ve okul iki ay kapalı kaldı. Central African Medical Journal’ın 1963 tarihli bir raporuna göre gülme salgını, Tanganyika’nın kuzeybatısındaki kırsal bir köydeki okulda 30 Ocak 1962’de başladı. Üç öğrenci arasında kontrol edilemeyen bir gülme kriziyle başlayan olay, kaygı, kovalanma korkusu ve bazı durumlarda kızlar zaptedildiğinde uygulanan şiddetin de eşlik ettiği ağlama krizine dönüştü. Semptomlar okula yayıldı ve görünüşe göre enfekte bir kişiyle temas yoluyla bulaştı; başlangıcı ani oldu ve birkaç saatten 16 güne kadar sürdü. Öğrencilerin yarısından fazlasının (159 kişiden 95’i) etkilenmesi üzerine okul Mart ayında kapanmak zorunda kaldı. Ve kapatmadan 10 gün sonra olay uzaktaki bir köyde ortaya çıktı ve 200’den fazla insanı etkiledi. Hastalık daha sonra kırsal bölgeye yayıldı; Her seferinde vektör ya kapatılan kız okulunda bulunmuş ya da onlarla temasa geçmiş bir kişiydi. Etkilenen kişilerde fiziksel olarak hiçbir sorun yoktu. Ateşleri ya da kasılmaları yoktu ve kan testlerinde ilginç bir sonuç çıkmadı. Texas A&M Üniversitesi’nde mizah çalışmaları yapan profesör Dr. Christian Hempelmann, gülme salgınını kitlesel bir psikojenik hastalık olarak nitelendiriyor.

“Çılgın Gezginler”

Çoğu insan ara sıra tatil yapmayı sever. Ancak bazı insanlar duramaz. Dromomani seyahat etme dürtüsünü ifade eder ve 1886 ile 1909 yılları arasında Fransa’da çok popülerdi. Dromomaniyi Avrupa tıp kurumu için örnekleyen kişi Bordeaux’lu bir gaz tesisatçısı olan Jean-Albert Dadas’tı. Dadas, gerçekten destansı bir yolculuktan yeni döndükten sonra 1886’da Saint-Andre Hastanesi’ne kaldırıldı ve nerede olduğunu tam olarak hatırlamıyordu. Dadas doğal olarak bitkindi ama aynı zamanda kafası karışıktı. Hastanedeki doktor Philipe Auguste Tissié, öyküsünün parçalarını bir araya getirmeyi başardı ve vaka raporunu “Les aliénés voyageurs” (“Deli Gezginler”) adıyla yayınladı. Dadas’ın kompülsif seyahatinin 1881’de Mons yakınlarında Fransız ordusundan firar etmesiyle başladığı iddia ediliyor. Oradan doğuya Prag’a, ardından Berlin’e, ardından Doğu Prusya’ya ve son olarak da Moskova’ya yürüdü. Orada tutuklandı (bir çar suikasta kurban gitmişti ve Dadas sorumlu siyasi hareketin bir üyesiyle karıştırılma talihsizliğini yaşadı) ve Osmanlı İmparatorluğu’na sürgüne gönderildi. Fransız konsolosluğu tarafından bir şekilde kurtarıldı ve Viyana’ya doğru yola çıkarıldı, orada yeniden gaz tesisatçısı olarak çalışmaya başladı. Dadas’ın hikayesi o dönemde Fransa, Rusya, İtalya ve Almanya’da birkaç başka dromomani vakasını duyurmuştu, ancak psikologların aktif olarak araştırmaya başladığı 1909 yılına gelindiğinde salgın sona ermiş gibi görünüyordu. Mad Travellers: Reflections on the Reality of Transient Mental Illness kitabının yazarı Kanadalı filozof Ian Hacking seyahat etme zorunluluğunun, kişinin hafıza kaybı yaşadığı ve sonunda kendini başka bir yerde bulduğu bir tür dissosiyatif bozukluk olan dissosiyatif fügün bir örneği olduğunu öne sürdü.

Koro, diğer adıyla Genital Retraksiyon Sendromu

Korolu kişiler cinsel organlarının vücutlarına doğru çekildiğine dair mantıksız bir korkuya sahiptirler. (Batı tıp literatürü sıklıkla genital retraksiyon sendromu terimini kullanır.) Health Psychology Research dergisinde 2023 yılında yapılan bir araştırma, 1969’dan bu yana en az 12 koro salgını rapor ediyor. Psikologlar koroyu kültüre bağlı bir sendrom olarak görüyor, bu da koro’ya önem veren toplumlarda daha yaygın olduğu anlamına geliyor – cinsel erkeklik ve üreme yeteneği ile ilgili ve cinsel performansın sosyal ve evlilik değeriyle bağlantılı olduğu durumlar. Semptomlar şiddetli kaygıyı, yaklaşan ölüm hissini veya cinsel yetenek kaybını içerir. Vakaların çoğu Afrika, Çin ve Güneydoğu Asya’da meydana geldi. 1967 yılında Singapur’da ortaya çıkan koro salgını yaklaşık 500 kişiyi etkilemiş ve yaklaşık 10 gün sürmüştü. Singapur Tıp Dergisi’nde daha sonra yayınlanan bir rapora göre, “Erkeklerin kabul odalarında yemek çubukları ve geri çekilmeyi önlemek için cinsel organlarına bağlı diğer mekanik aletlerle göründüğünü görmek yaygın bir manzara haline geldi.” Kadınlar koro deneyimi yaşadı ve çoğu zaman göğüslerinin veya vulvalarının vücutlarında kaybolacağı korkusunu gösterirler, ancak bariz sebeplerden ötürü, en çok acı çekenler erkeklerdir. Salgınlar genellikle sosyal gerilim veya yaygın endişe dönemlerini takip ediyor, ancak bazı toplumlarda nedenler daha efsanevi. Çin folkloru, dişi tilki ruhlarının bir erkeğin erkekliğini çalabileceği konusunda uyarıyor ve bazı Afrika kültürleri büyücülüğü suçluyor.

Motor Histeri

Taklaşık 1400’den 1700’e kadar Avrupa’daki manastırlarda rahibeler arasında motor histeri salgınları patlak verdi. İddiaya göre kadınlar şeytani varlık belirtileri gösteriyordu, diğerleri cinsel açıdan rahatsız edici davranışlarda bulunuyordu ve bir manastırın sakinleri kedi gibi miyavlamaya ve ağaçlara tırmanmaya çalışıyorlardı. Hatta son salgınlardan biri ölümle sonuçlandı. 1749’da Almanya’nın Würzburg kentindeki bir manastırda bir kadın bayılma, ağzından köpükler gelme ve çığlık atmanın ardından cadı şüphesiyle başı kesilerek öldürüldü. Ancak bu olaylar genellikle birinin bir rahibi şeytan çıkarma ayini için çağırmasıyla sonuçlanıyordu. Sosyolog Robert E. Bartholomew, Orta Çağ’daki motor histeri dalgalarını izole edilmiş dini toplulukların ortak faktörlerine bağlıyor. “Genç kızlar genellikle yaşlılar tarafından sosyal açıdan izole edici bu dini tarikatlara katılmaya, tamamı kadınların yaşadığı kapalı yaşam alanlarında katı disiplin uygulamaya zorlandı. Onların içinde bulunduğu kötü durum, zorla iffet ve yoksulluk yeminlerini içeriyordu. Birçoğu açlıktan ölmeye yakın diyetlere, tekrarlanan dua ritüellerine ve uzun oruç aralıklarına katlandı. En küçük ihlallerin cezası bile kırbaçlanma ve hapsedilmeyi içeriyordu. En katı yöneticilerin yönetimi altında histerik nöbetler ortaya çıktı.” Motor histeri genellikle manastırların kapalı ortamında zamanla biriken stres ve kaygının bir sonucu olarak ortaya çıktı.

görsel: Pieter Bruegel’in bir tablosunda dans eden köylüler. / Yaşlı Pieter Bruegel, Wikimedia Commons // Kamu malı

tr_TRTurkish