Tarihin En İddialı Haritalarından Biri Artık İnteraktif

Martin Waldseemüller’in 1507 tarihli haritası Amerika ve Asya arasındaki arazinin yapısını tanımlamak için “Amerika” adını kullanan en eski doküman.

Waldseemüller 1507

(Library of Congress/Public Domain)

Bir harita ne vardır? Tarihi belgeler olarak bakıldığında, haritalar daha çok tasvir edilemeyen yerlerin ötesine gider. Daha doğrusu, onları yaratan ve kullanan insanların öncelikleri, önyargıları ve kaygıları hakkında fikirleri iletirler.

Ve belki de hiçbir harita Alman haritacı Martin Waldseemüllerinki kadar önemli ya da tarihsel vaatlerle dolu değildir.

Şimdi, haritanın birçok sırrını ortaya koyan interaktif bir internet sitesi olan   A Land Beyond the Stars tanıtıldı ve şimdi kendinizi 1507’nin dünya haritasının gizemleri içine atıp istediğinizi arayabilirsiniz.

Bu İtalya, Floransa’da bulunan Galileo Müzesi’nin bir buluşu ve Kongre Kütüphanesi’nin yardımıyla geliştirildi. Site interaktif özellikleriyle haritaya ve tarihsel ve kültürel bağlamda bir ön belleğe hayat veriyor. Waldseemüller hakkında nispeten az şey bilinmektedir, haritacı bir rahip ve ilk kez Amerika terimini kullanan 1507 tarihli haritası. Harita oluşturmak için, Waldseemüller Yeni Dünya kaşifi Amerigo Vespucci tarafından ortaya çıkarılan yeni keşifler de dâhil olmak üzere zamanının mevcut en güncel verilerini kullanılmıştır. Sonuç, en detaylı, en iddialı dünya haritasının yaratılması oldu. Başlangıçta haritanın sadece bin kopyası basıldı. Haritada ilk kez Pasifik Okyanusu tarafından dünya Doğu ve Batı olarak ikiye ayrılıyordu.

Waldseemüller burada durmadı. Sınırları daha fazla zorlayan 500 yaşına giren ve az bilenen Carta Marina’yı çizdi. Bununla ilgili tarihçi Chet Van Duzer şu açıklamayı yapıyor; “Harita, haritacılığın dünyanın gerçek şeklini saptamasının ve 16. Yüzyıl haritacılığının dinamizmini göstermenin çarpıcı bir kanıtıdır.”

Martin Waldseemüller 1516 tarihli bu inanılmaz haritayı yaparken düşündüğü şeyi dışarı çıkarabileceğini biliyordu.

 

www.smithsonianmag.com

tr_TRTurkish