Sosyal Medya Yalan Yanlış Anılar Yaratıyor

Anılarımız zamanla bocalamaya başlar. Bu yaşlılığın suçu değil, hafızamız olayları eğip bükmeye izin veren ve geçmişin içinde hareket ederek kıvrılan esnek bir yapıya sahiptir

Ama ya gelecekte kendinize farklı bir hafıza kurabilseniz ve kendiniz için bir başka gerçeği imal edebilseniz? Kulağa çok fazla Total Recall gibi geliyor ama bu hiç de fantezi değil.

Araştırmacılar sadece sosyal medyadaki sayfanıza sahte bir olay eklemenizi ve sonra onu yeni bir bellekte gözden geçirmenizi söylüyor. Yapılan son çalışmaya göre insanlar yeni bir bellek oluşturmak için yardıma ihtiyaç duyuyor, çoğu kullanıcı da hali hazırda sosyal medyada yaşadıklarını abartıyor.

Daily Mail’den Barney Calman, anonim sosyal ağ Pencourage sitesi tarafından yaptırılan anket üzerine yazdı ve buna göre kullanıcıların %68’i sosyal medya iletilerinde abarttığını ya da yalan söylediğini itiraf etti.  Ama daha ilginç olan, 18 – 24 yaş arası yetişkinlerin %16’sı belleklerinin geçmişte yazdıkları olaylara dayanarak şekillendiğini kabul ediyor.

Çalışma, tüm bu yalanların sonradan bize sosyal otobiyografimizin parçası olarak görünmek üzere yazıldığını, bazı endişelerin nedensiz olmadığını gösteriyor. Araştırmacılar insanların geçmiş iletilerini gözden geçirirken bir tür “dijital amnezi” yaşadığını buldu, sosyal medya sitelerine yazdıkları olayları kendileri yaşamış gibi inanıyorlar. Ne yaşandığını unutabilirler ve ayrıca okudukları ve kim oldukları arasında bir kopukluk oluşmaya başlar.

Nöropsikanaliz Derneği kurucu üyesi Richard Sherry’ye göre bu yanlış kaydın gelecekteki mutluluğumuz üzerinde yansımaları var.

“… bu, sosyal uyumlanmanın karanlık tarafı, kendimizi derinlerde kaybettiğimizde ya da bize gerçeği inkar ettirdiği ve acı hissettirdiğinde; artık deneyimlerimizi, sesimizi, belleğimizi ve hatta kendi görünümümüzü ayırt edemeyecek hale geliriz. Bu olmaya başladığında, suçluluk hissi ve kendinden nefret etme, bir bilişsel yabancılaşma tuzağı ve duygusal kopukluk ve hatta belki de paranoya yaratabilir.”

Gerçeğimiz, hatırladığımız ve fantezi belleğimiz çatışmaya başladığında bir bozulma oluşur. Paylaşımlarımızda gösterdiğimiz kadar cesur ya da esprili olmadığımızın farkına varmaya başladığımızda kendimizi tatminsiz hissediyoruz. Belki de katışıksız anılarımızı saklamak için anonim paylaşımlarımıza özel dipnotlar tutmayı düşünmeliyiz.

tr_TRTurkish