Son 25 yılda ne kadar kutup buzunun kaybolduğunu izleyin

NASA’nın yeni bir videosu ve Amerikan Jeofizik Birliği (AGU) tarafından yapılan bir çalışma, son 25 yılda ne kadar Arktik buzunun yok olduğunu gösteriyor.

Sonuçlara göre kıyı kentlerinin sakinlerinin yakında iç bölgelere yerleşmeyi düşünmesi gerekebilir. Veriler gösteriyor ki; en eski ve en kalın Arktik buzları, Arktik Okyanusu’ndaki buzun geri kalanından iki kat daha hızlı kayboluyor.

Buzlar sadece endişe verici bir miktarda erimekle kalmıyor, aynı zamanda Arktik ‘teki sıcaklık arttıkça daha hareketli hale geliyor. Daha yaşlı ve daha kalın olan buz, okyanus akıntıları ve bölgede hareket eden atmosferik rüzgârlarla birlikte hareket etmeye daha eğilimlidir.

Aşağıdaki videoda, daha genç deniz buzları mavinin koyu tonunda, dört yaşında ve daha yaşlı olan buzlar beyaz olarak gösteriliyor. 1984’ten günümüze mevsimler değişip ılık geçen aylar oluştukça eski buzların gittikçe daha fazla eridiğini ya da hareket ettiğini görebilirsiniz.

Görüntünün arkasındaki çalışma, bu bölgede yaklaşık on yılda kaybedilmiş 40 santimetre buz kalınlığının bulunduğunu söylüyor ve bu 1970’lerin sonundan bu yana yaklaşık 1,5 metreye tekabül ediyor.

Kanada’daki Toronto Üniversitesi’nde atmosferik fizikçi olan Kent Moore, “Son Buz Bölgesi, Kuzey Kutbu’nu vahşi yaşamla yeniden şekillendirecek bölge olacak. Tüm buzu kaybedersek, bu türleri kaybederiz. Bu alan, türlerin hayatta kalabileceği ve buz geri dönmeye başladığında bölgelerini genişletebilecekleri bir sığınak olacak,” diyor.

mnn.com

tr_TRTurkish