“Sansür ve Mülkiyetin Karşısında Metin Erksan” kitabı yayımlandı

Metin Erksan, Türk sinemasının nadir yazar yönetmenlerindendir. Entelektüel kişiliği, filmlerinde yarattığı sıradan algının üstündeki karakterler, ele aldığı geleneksel kalıplar dışındaki konular ya da konulara farklı bakış açısı tamamen yönetmenin özgünlüğünün yansımasıdır. Birbirinden farklı türlerle, oldukça cesur filmlere imza atan yönetmen aynı zamanda sansürle de en çok karşı karşıya kalan yönetmenlerimizdendir. Gecelerin Ötesi, Sevmek Zamanı, Acı Hayat, mülkiyet üçlemesi olan Yılanların Öcü, Susuz Yaz ve Kuyu filmleri Türk sinemasının en önemli yapımları arasındadır.

Erksan filmlerinde mülk edinme hırsı, güç arzusu ve bunlara bağlı olarak ortaya çıkan suç ve ceza kavramlarının yeniden yorumlanış biçimlerini, sıra dışı ve cesurca oluşturulan karakterleri, insanoğlunun aşk, tutku, cinsellik, nefret, intikam gibi duygularının en nihai boyutunu gerçekçi ve etkileyici bir anlatımla sunan yönetmen; toplumsal sorunları gerçekçi ve aydınlatıcı tarzda yansıtır.

Funda Masdar Kara’nın editörlüğünü yaptığı, Yitik Ülke Yayınları’nca okura ulaştırılan “Sansür ve Mülkiyetin Karşısında Metin Erksan” adlı bu kitapta birbirinden farklı kalemlerden; yönetmenin filmlerinin analizlerini, belgeselci yönünü, mülkiyet kavramına bakışını, film müziklerindeki seçiciliğini, sinema üslubunu ve önemli sinemacıların anıları aracılığıyla Erksan’ın hayatına, düşüncelerine dair anlatıları bulacaksınız.

Kitapta yazılarıyla yer alan yazarlar: Agâh Özgüç, Necla Algan, Ezel Akay, Perihan Taş Öz, Hüseyin Kuzu, Selma Köksal, Sedat Cereci, Zehra Yiğit, Birsen Altıner, İsmet Arasan, Mehmet Işık, Funda Masdar Kara, Ercan Kesal, Mustafa Sözen, Serdar Kökçeoğlu, Haluk Şahin.

“Sansür ve Mülkiyetin Karşısında Metin Erksan”, Editör: Funda Masdar Kara, Yitik Ülke Yayınları, Sinema, 246 sf., Aralık 2017

tr_TRTurkish