Richard Teschner’la Kuklaların ve Düşlerin Büyülü Dünyası

Wiener Werkstätte’de (Viyana Atölyeleri) grafik tasarımcı, sanatçı ve zanaatkar olan Richard Teschner (1879 – 1948), özellikle gölgeleri kullanan klasik Cava kukla draması Wayang’dan (“gölge”) esinlenen kuklacılığıyla tanınır.

Tahta, tel ve kumaş parçalarından drama üretme becerisi hakkında fikir veren başlıktaki fotoğraf Nachtstücke veya Night Pieces’tan, Alman besteci Robert Schumann’ın dört karakterli piyano eserinden oluşan bir settir. Nachtstücke, Schumann’ın erkek kardeşinin ölümünden esinlenerek dört bölüm halinde yazılmıştır ve son parça, bestecinin kendi azalan zihinsel sağlığını yansıtan bir kakofoniye inmektedir. Bu sahne 2. bölüm The Queer Assembly’den veya 3. bölüm Night Revelry’den olabilir. Teschner iki uykulu kadına musallat olan canavar figürlerin isimlerini verdi ve onları soldan sağa adlandırdı: etli olan, dinleyici olan ve sarı olan.

“Seyirciler”, 1916, akuatint, Richard Teschner imzalı

Canavarlar, büyü ve kapalı kapılar ardında gizlenen bir şeylerle dolu bir dünya çizen ve Gustav Meyrink’in çok satan romanı Der Golem’in konusu olan Franz Sedlacek’e benzer şekilde, Teschner’in sanatındaki yaratıklar ve kuklalar da odanın gölgeli bir köşesinden ortaya çıkar gibi görünür.

Teschner, Prag Sanat Akademisi’nde (1896-1899) ve Viyana Uygulamalı Sanatlar Okulu’nda (1900) sanat eğitimi aldı. 1901’de Prag’a döndü ve 1904’te “Entwurf eines Marionettentheaters”ı (Kukla Tiyatrosu Tasarımı) yaptı. 1908’de Maurice Maeterlinck, Pelléas et Mélisande’nin oyununun şehrin Alman Tiyatrosu’nda ilk Almanca performansını yönetti.

1909’da Teschner Viyana’ya taşındı ve Wiener Werkstätte’nin bir üyesi oldu ve daha muhteşem kuklalar yaratmaya başladı. Her biri yaklaşık 30 ila 40 santimetre yüksekliğinde, Wiener Werkstätte malzemelerinden yapılmış ve Viyana Art Nouveau’sundan ilham alan saronglar giymiş olan kuklalar, Teschner’in eklemlerini ve uzuvlarını hareket ettirmesine olanak tanıyan çubuklar ve iç iplerle kontrol ediliyordu.

1912’den başlayarak bu kuklaları küçük, tapınak benzeri bir sahne olan “Altın Schrein” (“Altın Tapınak”) ile sundu. Değiştirilebilir metal disklere sahip büyük bir müzik kutusu olan “Polyphon” tamamen pandomim yoluyla canlandırılan kukla performanslarına eşlik edecek orijinal müziği üretti. İlk performanslar 1912’de sahnelenen Kosuomos Opfertod (Kosuomo’nun Kurbanı) gibi eski Cava efsanelerinden ilham aldı; 1912’de Nabi Isa (İsa hakkında bir Endonezya hikayesi); 1912’de Nawang Wulan (Cava ay prensesi tanrısı); Prinzessin und Wassermann (Prenses ve Su Ruhu), 1913’te sahnelendi.

Bu ilk yaratımlar daha kişisel üretimlerin yolunu açtı. 1916’da (Bauhaus sanatçısı Paul Klee’nin oğlu Felix için kuklalar yaptığı sıralarda) yaratılan Weihnachtsspiel (Noel Oyunları), ilk kez 1920’de Viyana’daki Avusturya Sanat ve Endüstri Müzesi’nde halka sunuldu.

Figurenspiegel. Die Lebens-Uhr. 1935

1932’de Teschner altın çerçeveli içbükey aynalarla oynanan ve kuklaların mekansal sunumunda yeni bir konsept getirerek geleneksel kukla sahnesinin sınırlı alanlarını reddeden Zodyak burçlarıyla süslenmiş Figurenspiegel’i sundu. Ayna sahnesinin icadı, Teschner’in teatral ışıklandırma ve sinematik yanılsama konusunda deneyler yapmasına olanak sağladı; örneğin, bireysel kuklaları spot ışıklarla aydınlatmak, bu ışıklar daha sonra kontrast oranlardaki diğer figürleri ortaya çıkarmak için açılıp sönebilir.

1912 ile 1948 arasında Teschner yaklaşık yüz kırk kukla karakter yarattı. Başarısına rağmen Teschner yurtdışında yalnızca bir kez sahne aldı: 1934’te Londra’da.

Prinzessin ve Wassermann’dan Wassermann 1913

“Richard Teschner değnek kuklası tekniklerindeki (1879–1948) yeni standartları belirledi. Viyana art nouveau’sunun en önemli temsilcilerinden biri olan Teschner son derece çeşitli yeteneklere sahip bir adamdı: ressam, grafik tasarımcı, heykeltıraş, kuklacı ve çok daha fazlasıydı. Devrim niteliğindeki figür tiyatrosuyla, kuklalardan oyunlara, sahne sanatına ve tesadüfi müziğe kadar her şeyi kapsayan entegre bir teatral sanat eseri yarattı. Cava çubuklu kuklalarını model olarak kullanarak pantomim oyunları için yeni, etkileyici bir kukla çeşidi geliştirdi. Geleneksel sahne önü sahnesinin aşılması, Şekil Aynası’nın benzersiz bir turuna yol açtı ve bu da muhteşem güzellikte ve düşündürücü etkiye sahip görüntülerin ortaya çıkmasına neden oldu.”

– Tiyatro Müzesi, Viyana, Avusturya

Richard Teschner 1948’de öldü ve eşi Emma Bacher-Paulik dizginleri eline alarak kukla gösterileri sunmaya devam etti. 1953 yılında Richard Teschner’in tiyatrosu Avusturya Ulusal Kütüphanesi Tiyatro Koleksiyonu’na (Theatresammlung der Österreichischen Nationalbibliothek) katıldı. 1991’den beri Figurenspiegel, Teschner’in Der Drachentöter (Ejderha Katili, 1929) ve Traum im Karneval (Karnavaldaki Rüya, 1930) gibi bazı yapımlarının görülebildiği [Österreichisches Theatremuseum]’da ([Avusturya Tiyatro Müzesi]) yer almaktadır.

görseller ve bilgiler: Teschner’in yapıtlarından Patriksimon, Monster Brains, 50 Watt, Clive Hicks-Jenkins Artlog’dan oluşan geniş bir koleksiyona sahip Tiyatro Müzesi.

flashbak

tr_TRTurkish