Pera Müzesi Yazar-Editör Sohbetleri’nde Sanat Tarihine Müzecilik Penceresinden Bakış

Sanat tarihine müzecilik penceresinden bakış

28 Şubat Çarşamba, 18.00

Pera Müzesi ve Atlas Publishing Lab iş birliğiyle düzenlenen “Yazar-Editör Sohbetleri” bu ay, Türkiye’de Sanatın Tarihi: Müze kitabını okurla buluşturan isimleri konuk ediyor. Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleşecek söyleşinin konuşmacıları arasında kitabın derleyenlerinden Ayşe Hazar Köksal, yazarlarından Tarkan Okçuoğlu ve editörü Didem Bayındır yer alıyor.

Sanat tarihi yazımına kolektif katkı

Türkiye’de sanat tarihi ve yazımı tartışmalarına ve bunlara dayanan çapraz okumalara bütünlüklü bir şekilde yer veren Türkiye’de Sanatın Tarihi dizisi, çokgörüşlü bir sanat tarihi yazımına katkıda bulunmayı amaçlıyor. Dizinin ilk kitabı Müze, bu kapsamda, sanat müzeciliğine dair teorik ve eleştirel bakış açılarını tarihsel bir çerçevede tartışıyor. Müzecilikle ilgili pek çok önemli başlığın alanında uzman isimler tarafından kaleme alındığı kitap, sanat profesyonellerinin yanı sıra sanata ilgi duyan herkese yönelik önemli bilgiler sunuyor.Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleşecek ücretsiz etkinliğin dili Türkçedir. Rezervasyon alınmamaktadır.

Ayşe H. Köksal hakkında

Özyeğin Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğretim üyesidir. Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nden mezun olduktan sonra, İTÜ ve Maastricht Üniversitesi’nde yüksek lisans tezini, İTÜ Sanat Tarihi’nde doktorasını tamamlamıştır. College Arts Association üyesidir. Yakın zamanda İletişim Yayınları, Sanat/Hayat Serisi’nden Resim-Heykel Müzesi: Bir Varoluş Öyküsü başlıklı kitabı yayımlanmış olan Köksal’ın çalışma alanları arasında sanat müzeleri, sanat dünyasının örgütlenmesi, müze-mekân-bellek ilişkisi yer alır.

Didem Bayındır hakkında

1984’te İstanbul’da doğdu. Kadıköy Anadolu Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. Siyaset teorisi alanındaki yüksek lisans eğitimini The London School of Economics and Political Science’ta, aynı alandaki doktora eğitimini ise University of Warwick’te tamamladı. Bireysel otonomi ve özgürlük düşüncesi üzerine çalışıyor. Salgın: Tükeniş Çağında Dünyayı Yeniden Düşünmek (2020) ve Ekoloji: Bir Arada Yaşamın Geleceği (2022, Mine Yıldırım’la birlikte) adlı derleme kitapları bulunuyor. Can Yayınları’nın Çağdaş ve Düşünce dizileri ile Tellekt’in yönetici editörü.

Tarkan Okçuoğlu hakkında

1968’de İstanbul’da doğdu. 1987’de Galatasaray Lisesi’nden, 1992’de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü’nden mezun oldu. Aynı kurumda, 1995’de yüksek lisansını, 2000’de ise 18. ve 19. yüzyıllarda “Osmanlı Duvar Resimlerinde Betimleme Anlayışı” başlıklı teziyle doktorasını tamamladı. 2012’de Türk ve İslam Sanatı alanında doçent ünvanı aldı, 2019’da profesör oldu. İ.Ü. Edebiyat Fakültesi’nin yanı sıra Galatasaray Lisesi, Galatasaray Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü’nde sanat tarihi dersleri verdi. Çalışmalarında geç Osmanlı döneminde görsel kültür ve mimarlık üzerine yoğunlaştı. 2020 yılında Hayal ve Gerçek Arasında-Osmanlı Resminde İstanbul İmgesi adlı kitabı yayımlandı. Halen İ.Ü. Sanat Tarihi Bölümü’nde Türk ve İslam Sanatı Ana Bilim Dalı başkanlığı görevini yürütmektedir. Aynı zamanda Türk – Amerikan İlmi Araştırmalar Derneği (ARİT) Yönetim Kurulu üyesidir.

tr_TRTurkish