NASA, James Webb’in İlk Fotoğraflarının 5 Kozmik Hedefini Paylaştı

NASA, 12 Temmuz’da James Webb Uzay Teleskobu tarafından çekilen ilk tam renkli fotoğrafları yayınladığında gösterilecek kozmik nesneleri açıkladı.

Uzay ajansı, aşağıda listelenen beş hedefin, James Webb Uzay Teleskobu’nun topladığı tam renkli bilimsel görüntü ve tayfların ilk dalgasını temsil ettiğini ve gözlemevinin genel bilim operasyonlarının resmi başlangıcını belgeleyeceğini söylüyor.

“James Webb Uzay Teleskobu, dünyanın önde gelen uzay bilimi gözlemevidir. Webb güneş sistemimizdeki gizemleri çözecek, diğer yıldızların etrafındaki uzak dünyalara bakacak ve evrenimizin gizemli yapılarını ve kökenlerini ve içindeki yerimizi araştıracak.”

NASA

Hedefler, NASA, Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Kanada Uzay Ajansı (CSA) ve Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü’nden temsilcilerden oluşan uluslararası bir komite tarafından seçildi.

James Webb Uzay Teleskobu’nun 5 Mart 2020’de çekilmiş fotoğrafı. | NASA/Chris Gunn

1) Karina Bulutsusu

NASA, Karina Bulutsusu’nun gece gökyüzünde görülebilen en büyük ve en parlak bulutsulardan biri olduğunu söylüyor. Karina’nın güney takımyıldızında yaklaşık 7.600 ışıkyılı uzaklıkta yer almaktadır. Karina Bulutsusu, Güneş’ten birkaç kat daha büyük olan birçok büyük yıldıza ev sahipliği yapmaktadır.

Fotoğraf hakları: NASA, ESA, M. Livio ve Hubble 20. Yıldönümü Ekibi (STScI)

Yukarıdaki fotoğraf, Hubble tarafından 2010 yılında çekilmiş ve Karina Bulutsusu’nun içinde, esas olarak toz ve gazdan oluşan ve yoğun yıldız oluşum faaliyeti belirtileri gösteren, üç ışıkyılı uzunluğundaki kozmik bir zirve olan mistik dağ olarak bilinen şeyi tasvir ediyor. Bu birleşik görüntüdeki renkler oksijen (mavi), hidrojen ve nitrojen (yeşil) ve kükürt (kırmızı) parıltısına karşılık gelir.

2) WASP-96 b

WASP-96 b, NASA’nın esas olarak gazdan oluştuğunu söylediği, Dünya’nın güneş sisteminin dışında bulunan dev bir gezegendir. Yaklaşık 1.150 ışıkyılı uzaklıkta bulunan gezegen, her 3.4 günde bir yıldızının yörüngesinde dönüyor. Jüpiter’in kütlesinin yaklaşık yarısına sahip olan gezegenin keşfi 2014 yılında duyurulmuştur. WASP-96 b Dünya’dan görünmez.

3) Güney Halka Bulutsusu

“Sekiz Patlamalı” bulutsu olarak da tanınan Güney Halka Bulutsusu, gezegenimsi bulutsu olarak bilinir. (ölmekte olan bir yıldızı çevreleyen genişleyen bir gaz bulutu.) Çapı yaklaşık yarım ışıkyılıdır ve Dünya’dan yaklaşık 2.000 ışıkyılı uzaklıktadır.

fotoğraf hakları: NASA/The Hubble Heritage Team (STScI/AURA/NASA)

NASA’nın teleskoplarla bakıldığında sekiz rakamı olarak tanımladığı şekilde ortaya çıkıyor ve Dünya’nın güney yarım küresinden görülebiliyor. Yukarıdaki fotoğraf 2008 yılında Hubble tarafından çekildi.

4) Stephan Beşlisi

Hickson Kompakt Grup 92 olarak da bilinen Stephan Beşlisi, 1787’de keşfedilen ilk kompakt gökada grubudur ve pegasus takımyıldızında bulunur. Yaklaşık 290 milyon ışıkyılı uzaklıktadır ve beşli içindeki beş gökadadan dördü, NASA’nın tekrarlanan yakın karşılaşmaların kozmik dansında kenetlenmiş olarak tanımladığı şeylerdir.

fotoğraf hakları: NASA, ESA ve Hubble SM4 ERO Ekibi

Çalışmalar, grubun üyelerinden biri olan ve sol üstte görülebilen NGC 7320’nin aslında Dünya’ya diğerlerinden yaklaşık yedi kat daha yakın bir ön plan gökadası olduğunu gösterdiğinden, “beşli” adı biraz yanlış bir isimdir. Stephan’s Quintet’in yukarıdaki portresi, 2009’da Hubble’ın Geniş Alan Kamerası 3 tarafından çekildi.

5) SMACS 0723

NASA, bu göksel hedefi, arkalarındaki nesnelerin ışığını büyüten ve bozan, teleskopların son derece uzak ve dolayısıyla sönük gökada popülasyonlarının daha da derin bir alan görüntüsünü elde etmesini sağlayan kütleçekimsel mercekleme olarak da bilinen, ön plandaki devasa bir gökada grubu olarak tanımlıyor.

petapixel

tr_TRTurkish