Muğla’daki antik tiyatroda 2 bin 200 yıllık masklar bulundu

Stratonikeia Antik Kenti’ndeki antik tiyatroda yürütülen kazı çalışmalarında, 2 bin 200 yıllık olduğu tahmin edilen 17 mask bulundu.

Muğla’nın Yatağan ilçesinde UNESCO Geçici Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Stratonikeia Antik Kenti’ndeki tiyatroda yürütülen kazı çalışmalarında 2 bin 200 yıllık olduğu tahmin edilen ve o dönemdeki mitoloji tanrılarının mermer bloklara işlendiği 17 mask bulundu.

AA’dan aktarılan haberlere göre, Helenistik, Roma, Bizans, Beylikler, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait eserlerin bir arada olduğu Stratonikeia Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarında 2.200 yıllık antik tiyatronun içinde sahne binasının bulunduğu alanda mitolojik masklara ulaşıldı.

Karia Bölgesi’nin en önemli kentlerinden Stratonikeia’da 12 ay kazı çalışmaları yürütülüyor.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, bu yıl kamulaştırma sorunları çözülen antik tiyatroda çalışma yürüttüklerini söylüyor.

Farklı kültürlere ait pek çok tanrı ve tanrıça kabartması

Kazı çalışmalarının devam ettiği antik tiyatroda bu yıl, 2.200 yıl öncesine ait kalıntıların bulunduğunun belirten Söğüt, şöyle konuştu:

“Tiyatronun sahne binasında yürütülen kazı çalışmalarında kabartmalar bulduk. Bu kabartmalarda en önemli grubu masklar oluşturuyor. Daha önce burada 16 mask bulmuştuk şu anki kazılarda da 17 maskı gün yüzüne çıkararak korumaya aldık. Burada tiyatronun her iki yan girişlerine ve sahne binası dış cephesine ait maskların büyük bir kısmını bulmuş durumdayız. Bu bizim için çok sevindirici. Tiyatroda maskların bulunması kazılarda görülebiliyor. Ama bizim gün yüzüne çıkardığımız masklar biraz farklı. Bunlar farklı kültürlere ve inançlara ait pek çok tanrı ve tanrıça ile insanlara ait betimlemeler. Onların da ötesinde bulduğumuz masklar olağandan çok daha kabarık olarak betimlenmiş.”

Masklardaki işçiliğin öncekilere göre daha güzel ve kaliteli olduğuna, betimlemelerin ise iyi ele alındığına dikkati çeken Söğüt, maskları koruma altına aldıklarını söyledi.

Tiyatroda kazı çalışmalarında bulunan maskların bulunduğu blokları kentteki taş hastanesine getirerek temizleme ve koruma çalışması başlattıklarını anlatan Söğüt, tüm çalışmalar tamamlandığında maskların en güzel şekilde aslına uygun bir biçimde ziyaretçilere de açılacağını bildirdi.

kültür servisi

tr_TRTurkish