11
Views

Orçun Behram’ın sinemamızda korku ve distopya gibi türlere taze bir bakış getiren iki filmi CENAZE ve BİNA, Filistinlilerin öykülerini tüm dünyada geniş kitlelere ulaştıran Oscar adayı yönetmen Hany Abu-Assad’ın imzasını taşıyan üç film, elektronik müziğin öncülerinden İlhan Mimaroğlu’nun yaşamını ve sanatını anlatan iki özel proje, Berlin Film Festivali’nde dünya prömiyerini yapan Selin Öksüzoğlu imzalı kısa film GÖRÜŞÜRÜZ KAPLUMBAĞA ve daha pek çok dikkat çekici yapım MUBI’nin temmuz seçkisinde izleyiciyle buluşuyor.

ÖMER / OMAR

(Hany Abu-Assad, 2013)

Dünya prömiyerini yaptığı Cannes Belirli Bir Bakış bölümünde Jüri Özel Ödülü’nü kazanan ve Yabancı Dilde En İyi Film Oscarı’na aday gösterilen ÖMER, İsrailli bir askerin ölümüne adı karışan Filistinli bir gencin hikayesini anlatıyor. Film, Batı Şeria’da fırıncı olan Ömer’in direnişe katılması, tutuklanması ve İsrail istihbaratı için muhbir olmaya zorlanmasıyla değişen hayatını konu alıyor. ÖMER’in yanı sıra, müzisyen olma hayalleri kuran Filistinli çocukların öyküsü İDOL (THE IDOL) ve bir kuaförün içinde gerilim yüklü politik bir anlatı kuran HUDA’NIN SIRRI (HUDA’S SALON) da temmuz ayında MUBI seyircisiyle buluşuyor.

BİNA

(Orçun Behram, 2019)

Distopik bir atmosferde geçen Orçun Behram imzalı BİNA, televizyon sinyallerinin gizemli bir şekilde kesildiği bir dönemde, eski bir binaya kurulan yeni vericinin ardından yaşananları konu alıyor. Otorite, gözetim ve paranoya temalarını karanlık bir görsellikle işleyen yapım, Türkiye’de tür sinemasına getirdiği özgün bakışla öne çıkıyor. Orçun Behram’ın sinemamızda korku türünde az rastlanır bir denemeye giriştiği yeni filmi CENAZE’yle birlikte temmuz ayında MUBI’de.

MİMAROĞLU          

(Serdar Kökçeoğlu, 2020)

Dünyada elektronik müziğin öncülerinden sayılan İlhan Mimaroğlu’nun yaşamını ve sanatını anlatan bu yaratıcı belgesel, Mimaroğlu’nun ölüm yıl dönümünde bir kez daha MUBI seyircisiyle buluşuyor. Serdar Kökçeoğlu’nun titiz bir çalışmayla, Güngör Mimaroğlu’nun kişisel arşiv görüntüleri ve ses kayıtlarından oluşturduğu film, müzik, aşk, göç ve radikal sanat pratikleri arasındaki bağlantıyı deneysel bir estetikle anlatıyor. Belgeselin yanı sıra, pek çok farklı disiplinden sanatçının kolektif olarak hayata geçirdiği MİMAROĞLU REMIX PROJECT adlı video çalışması da, İlhan Mimaroğlu’nun anısına MUBI’de yayınlanacak.

GÖRÜŞÜRÜZ KAPLUMBAĞA

(Selin Öksüzoğlu, 2024)

Selin Öksüzoğlu’nun 2024’te Berlin Film Festivali’nde dünya prömiyerini yapan kısa filmi GÖRÜŞÜRÜZ KAPLUMBAĞA, annesini yitirmiş beş yaşındaki İnci’nin Karadeniz’in ıssız yaylalarında dolaşırken karşılaştığı Zeynep’le çıktığı bir günlük yolculuğu resmediyor. Yas ve yalnızlık temalarını işlerken özgün bir ton tutturan film, iki yabancının arasındaki kırılgan bağı, sislerin altındaki dağ manzaraları eşliğinde şiirsel bir görsellikle yansıtıyor.

TOKSİK / TOXIC

(Saulė Bliuvaitė, 2024)

Sinemanın yaratıcı yeni seslerine alan açan Locarno Film Festivali’nin en büyük ödülü Altın Leopar’a layık görülen TOKSİK, Litvanyalı yönetmen Saulė Bliuvaitė’nin ilk uzun metrajlı filmi. Minimalist üslubu ve güçlü görsel dünyasıyla dikkat çeken film, küçük bir Litvanya kasabasında, model olma hayaliyle daha iyi bir hayata ulaşabilmek için bedenlerinin sınırlarını zorlamaya başlayan 13 yaşındaki Marija ve Kristina’nın güzellik ideallerine saplanıp kalmalarını anlatan bir büyüme öyküsü.

BERGMAN: HAYATTAN BİR YIL / BERGMAN: A YEAR IN A LIFE

(Jane Magnusson, 2018)

Jane Magnusson’un yönetmenliğini üstlendiği BERGMAN: HAYATTAN BİR YIL belgeseli, İsveçli usta yönetmen Ingmar Bergman’ın YEDİNCİ MÜHÜR ve YABAN ÇİLEKLERİ gibi klasiklere imza atmakla kalmayıp, pek çok tiyatro oyunu da yönettiği 1957 yılında bir yolculuğa çıkarıyor bizi. Bergman’ın hem yaratıcı dehasını hem de karmaşık kişiliğini bütün boyutlarıyla ele alan film, arşiv görüntüleri ve Liv Ullmann ile Bibi Andersson gibi efsanelerle yapılan röportajlarla yönetmenin hayatını ve kişiliğini resmediyor.

SUPER HAPPY FOREVER

(Kohei Igarashi, 2024)

Kayıp duygusunun ve anıların iç içe geçtiği SUPER HAPPY FOREVER, eşini aniden kaybettikten sonra onunla tanıştığı sahil kasabasına yeniden giden huysuz ve kayıtsız Sano’nun hikayesini anlatıyor. Sano’nun yolculuğunu sade ama içe dokunan ve inceliklere yer açan bir üslupla yansıtan film, olgun anlatımı sayesinde Japon sinemasının son dönemdeki en dikkat çekici örneklerinden biri olarak övgü topladı.

SEFİLLER / LES MISÉRABLES

(Ladj Ly, 2019)

Ladj Ly’nin Fransa’da pek çok toplumsal tartışmanın fitilini ateşleyen filmi, Cannes’da Jüri Ödülü’ne layık görüldü ve En İyi Uluslararası Film dalında Oscar adayı oldu. Paris banliyösündeki suçla mücadele timine yeni katılan polis Stéphane’ın hikayesini takip eden film, “ötekiler” ve devlet arasındaki kırılgan sınırları ustalıkla tasvir ediyor ve sistematik adaletsizlikle gerilen bir mahallenin patlamaya hazır atmosferini başarıyla yansıtıyor.

AY / MOON

(Kurdwin Ayub, 2024)

Locarno Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü dahil üç ödül kazanan, katıldığı birçok festivalde ses getiren AY, kültürlerarası çatışmalar ve sınıf farkları etrafında şekillenen anlatımıyla öne çıkıyor. Yönetmen koltuğunda Kurdwin Ayub’un oturduğu bu gerilim yüklü film, eski bir dövüş sanatçısı olan Sarah’nın, Ortadoğu’daki zengin bir ailenin üç kızına dövüş eğitimi verdiği süreçte baskı ve gözetimle yüzleşip, kadın dayanışmasıyla tanışmasına odaklanıyor.

MUBI HAKKINDA

Dünya çapında 190 ülkede hizmet veren MUBI, global bir çevrimiçi film seçkisi, yapım şirketi ve film dağıtımcısıdır. Birbirinden güzel, heyecan verici, inanılmaz filmlerin keşfedildiği ve seyredildiği yerdir. Sinemanın efsanevi yaratıcılarından yükselen yönetmenlere, dünyanın her köşesinden filmler MUBI küratörleri tarafından özenle seçilir. MUBI aynı zamanda sadece platform üzerinden erişebilecek iddialı yeni filmlerin yapımcısı ve dağıtımcısıdır.

Bilgi için:           

mubi.com/tr

instagram.com/mubiturkiye

x.com/mubiturkiye

youtube.com/mubiturkiye

Makale Etiketleri:
· ·
Makale Kategorileri:
FİLM/DİZİ · MANŞET