Merakla beklenen Super Bowl’un oynayacağı stadyumu tanıyalım

3 Şubat Pazar günü, New England Patriots, tüm yıl en önemli maçında Los Angeles Rams ile oynayacak: Super Bowl LIII. Herkesin gözü sahada gerçekleşecek aksiyonun üzerinde olacak ama maçın oynandığı stadyumun da görülmeye, bilinmeye değer özellikleri var.

Bu yılki Super Bowl, hem estetik hem mühendislik açısından kendinden bahsettiren Atlanta’nın yeni Mercedes-Benz Stadyumu’nda oynanıyor. HOK Mimarlık tarafından tasarlanan bina, iyi havalarda açılan ve yağmurda ya da karda kapanan bir çatıyla doruğa çıkan çarpıcı cam kenarlı cephesinde 75 bin fan (83.000’e kadar genişletme kapasitesine sahip) barındırıyor. Ağustos 2017’de açıldığından bu yana yapı, 4 milyondan fazla ziyaretçi ağırladı, ancak Pazar günü gerçekte ne olduğunu dünyaya göstermek sahne alacak. Aşağıda, stadyumun dikkat çekici beş özelliği listelendi.

Çatı

fans in a stadium

fotoğraf /hak sahibi: the Mercedes-Benz Stadium/Michael Robinson

Çatı, antik Roma mimarisinden esinlendi. Açılı ETFE (etilen tetrafloroetilen) kumaş panellere bölünmüş tavan spiralleri, hava durumuna bağlı olarak açılır veya kapanır. HOK’un tasarım sorumlusu Bill Johnson, “Alanda beliren ve spot ışık gibi büyüyen bir ışık çemberi hayal ettim, aynı ışık Roma’daki Pantheon okülüsüne de girer. Yapı, dış yüzey ve oturma kabininin yapılandırması bu fikirden büyüdü, bu nedenle tüm tasarım öğeleri, enerji getirme ve odağı, dramatik çatı tasarımıyla stadyumun merkezine odaklama fikrini destekledi,” dedi.

İç tasarım

Firma, diğer hepsinden iyi bir kapalı alan yaratmak istedi. Stadyumun NFL adına sahibi, Atlanta Falcons başkanı ve CEO’su Rich McKay “Bizi diğerlerinden ışıklı panomuz ayırıyor. Etrafında yaklaşık altı kat yüksekliğinde ve yaklaşık 1110 doğrusal ayak bulunan, 360 derecelik eşsiz bir video panosu. Oval biçimli çatıdan sarkıyor, hayranlarımızın görüş alanlarını engellemeyecek kadar yüksekte açılıyor,” diyor.

 Çevre dostu tasarım

Stadyumdaki çevre dostu önlemler de benzersiz. Johnson, “Bu büyüklükteki binaların, çevre üzerindeki etkisini en aza indirgemek için sürdürülebilir şekilde tasarlanmaları ve çalıştırılmaları şart. Stadyumun, büyük fırtınalarda su basmasıyla ünlü Proctor Creek Watershed’in tepesinde olması nedeniyle su meselesi özellikle önemliydi. Bina, yağmur suyunu 600 bin galon rezervuar ile yeniden depolayacak ve yeniden kullanacak şekilde tasarlandı. Ek olarak, bu yağmur suyunun ağaçları sulamak için kullanılmasını sağlayan Trees Atlanta ile gerçekten eşsiz bir ortaklık var. Ayrıca taraftarlar, stadyum alanında 4 binden fazla güneş enerjisi paneli görecekler,” diyor.

empty stadium with natural light coming on the field

fotoğraf/hak sahibi: Courtesy of Mercedes-Benz Stadium/Michael Robinson

Ucuz hizmet

The Falcons, sadece stadyumun yapısal özelliklerinde değil aynı zamanda hizmet alanında da mükemmelliğe olan bağlılıklarını göstermeyi amaçladı. Stadyum yönetimi, yerel restoranlarla ortaklık kurdu ve her bir yiyecekte indirime gitti. Yiyecek ve içecekler, bu büyük spor etkinliğine katılan herkes için normalden ucuz.

Daha geniş koltuklar

Son olarak, spor etkinliğinin tadını çıkarmak için uzaklardan gelen hayranlar için ayrılan koltuklar var. İlk plana göre bu koltuklar ilk vuruş yapıldıktan sonra sallanacaktı. Bu öneri hala gündemde. Ama belki de daha iyisi, her bir koltuk genişliğinin standart 19 inçten 21 inç’e yükseltilmiş olması.

 

architecturaldigest.com

tr_TRTurkish