Lav külü ve insan işbirliğinde ortaya çıkan mucize “La Geria”

La Geria, İspanya’da görebileceğiniz eşsiz manzaralardan birine sahiptir. Yarı dairesel taş duvarlar, yemyeşil bağ kütüklerini acımasızca eden rüzgârlardan korur. Daha ilk bakışta, kapkara küller ve yanardağların kapladığı bu neredeyse sonsuz topraklardan etkilenmemek mümkün değil.

Üzümlerin yetiştiği her benek yaklaşık 250 yıl önce insan eliyle yaratıldı ve her kütüğün yılda 25 kilogram civarında üzüm verdiği gerçeği, bölgeye neredeyse hiç yağmur yağmadığı düşünülürse kulağa bir mucize gibi geliyor.

“Paisaje Protegido” – korunan manzara – denilen La Geria, yaklaşık 5.250 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Bu olağanüstü manzara ilginç bir tarihe sahip: Volkanik patlamalar sırasında (1730 – 1736) tüm bölge lav külüyle kaplanır ve bunlar,  lapilli, rofe veya pican olarak adlandırılır. Binlerce hektarlık verimli tarım arazileri, üç metreyi bulan kalın kül tabakaları altında kayboldu. Volkanlar patladıktan sonra adalılar, lapilli’nin zayıf olduğu bölgelerde verimli topraklara ulaşana kadar delik açmaya başladılar. Açtıkları alanlara sarmaşık ve meyve ağaçları diktiler ve külün bir lütuf olduğunu hemen fark ettiler.  Lapilli gözeneklidir ve higroskopik (su çeken) özelliğe sahiptir. Lanzarote, çok yağmur almasa bile sabahın erken saatlerinde oldukça nemlidir ve kül sabah çiyini depolar. Asma çukurları, 5 metre çapında ve 2-3 metre derinliğinde kazılmalıdır. Kökler, mümkün olduğunca fazla su emebilmek için yüzeye yakın geniş bir daire içine yayılır. Bölge şaraplarıyla ünlüdür.

kapak fotoğrafı: PepeLuz/Flickr

Image Credit: Gerd Evermann/Flickr

fotoğraf: Gerd Evermann/Flickr

Image Credit:Lobo Estepario/Flickr

fotoğraf: :Lobo Estepario/Flickr

Image Credit:PepeLuz/Flickr

fotoğraf: :PepeLuz/Flickr

Image Credit:Ramón Durán/Flickr

fotoğraf: Ramón Durán/Flickr

Image Credit Flickr User F Sancha

fotoğraf:  Flickr  F Sancha

unusualplaces.org

tr_TRTurkish