Köpek Dostunuz yabancı bir dil konuştuğunuzu Anlıyor

Köpekler insan diliyle şaşırtıcı şekillerde etkileşime girer. Bir köpek, insanlar tarafından konuşulan 165 kelimeyi öğrenebilir, aynı zamanda beyin görüntüleme araştırmalarının ton ve kelime dağarcığıyla ilişkilendirdiği şekilde beynin birçok bölümünü kullanarak sesinizdeki anlamı ve duyguları yorumlayabilirler.

Fakat köpekler insan dilini tam olarak ne kadar iyi ayrıştırabiliyor? Yakın tarihli bir fMRI çalışması köpek beynine yeni bir açıdan bakarak köpeklerin farklı diller arasında ayrım yapıp yapamayacağını test etti. Sonuçlara göre köpekler gerçek konuşmayı anlamsız seslerden ayırt edebiliyor ve ayrıca insanların konuştuğu dili yabancı bir dilden ayırabiliyor.

Köpek tercümanları

NeuroImage dergisinde yayınlanan çalışma, köpeklerin iki farklı dili duyduklarında beyin aktivitelerini görmeyi ve saçma sapan konuşmalara tepkilerini ölçmeyi amaçladı. Araştırmacılar bunu yapmak için şöyle bir yol izledi: Kadın konuşmacılar Fransız romanı Küçük Prens’ten yüksek sesle pasajlar okurken çeşitli cinslerden 18 köpeğin bir fMRI makinesinin içinde hareketsiz durmasını sağladılar. Bunun için köpeklere önceden eğitim verildi.

Konuşmacılar, biri İspanyolca, diğeri Macarca olmak üzere farklı vurgu kalıpları olan, ancak ritmik olarak benzer dilleri konuşan, benzer seslere sahip iki kadındı. Köpekler tanıdık bir dil (yani birlikte yaşadıkları insanların konuştuğu dil) duyduğunda, yabancı dili duyarken üretilen aktiviteden belirgin şekilde farklı beyin aktivitesi sergilediler. Spesifik olarak, dil aşinalığı işitsel korteksin ventral (kaudal ve rostral) bölümlerinde temsil edildi.

Araştırmacılar, “Bu çalışma, insan olmayan bir türde, iki dil için farklı beyin aktivite modellerinin ilk kanıtını sağlıyor” diyor.

Araştırmanın diğer bir bölümünde ise köpeklerin, konuşmacılar tarafından okunan pasajların ses kliplerinin karıştırılmasıyla oluşturulan saçma konuşmayla doğal konuşma arasındaki farkı ayırt edip edemediklerini test edildi. Sonuçlar köpeklerin şunları yapabileceğini gösteriyor: fMRI, doğal ve doğal olmayan konuşma kliplerini dinlerken iki taraflı birincil işitsel kortikal bölgelerde farklı modeller gösterdi.

Dahası, şifreli kliplerin orijinal dili önemli değildi; köpekler anlamsız konuşmayı her iki şekilde de tanıdı. İlginç bir şekilde, uzun kafalı köpekler doğal konuşmayı doğal olmayan konuşmadan daha iyi ayırt edebiliyordu, yaşlı köpekler ise tanıdık bir dili tanıdık olmayan bir dilden daha iyi ayırt edebiliyorlardı, bu da köpeklerin zamanla belirli bir dile daha aşina hale geldiğini gösteriyor.

Köpeklerin tanıdık ve doğal konuşmaları algılaması, onları, konuşma öncesi evrelerinde ebeveynlerinin dilini tanıyabilen ve hatta ritmik olarak benzer iki dili ayırt edebilen insan bebekleriyle aynı sınıfa sokar. Ancak araştırmacılara göre, insanlar konuşmayı tanımak için ince ayarlı nöral süreçler geliştirirken köpeklerin beyinleri duydukları seslerin “doğallığına” yanıt veriyor olabilir.

Bununla birlikte, köpeklerin bin yıldır evcilleştirildiği düşünülürse, dili işlemede diğer hayvanlara göre zamanla üstünlük kazanmış olabilirler. Sonuçta, insan konuşması, konuşanları tanımlamak, insan duygularını tahmin etmek ve eylem ipuçlarını tespit etmek için kullanan köpekler için oldukça önemlidir. Köpek beyinlerinin benzersiz dil işleme mekanizmalarına sahip olup olmadığını ise gelecekteki araştırmalar gösterecek.

fotoğraf:  Kathy images via Adobe Stock

kaynak

tr_TRTurkish