Koç Üniversitesi Yayınlarından “Ütopya/Distopya: Tarihsel Olasılığın Koşulları”

Michael D. Gordin, Helen Tilley ve Gyan Prakash’ın derlediği ve Esma Kartal, Cem Kayalıgil ve Ayşegül Turan tarafından Türkçeye çevrilen Ütopya/Distopya: Tarihsel Olasılığın Koşulları, Koç Üniversitesi Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tarih ve Kent Çalışmaları kategorisinde yayımlanan kitap, zaman içinde bireylerin ve toplulukların ütopik gelecek kurgularını, bugünü değerlendirmenin bir yolu olarak nasıl kullandığını inceleyerek, ütopya ve distopya kavramlarına yeni bir bakış açısı getiriyor.

Ütopyalar ve distopyalar şimdinin tarihidir. Bu kitap, bu kavramlara taze bir bakış getirmeyi hedefliyor. Geleceği bütün yönleriyle kurgulamak gibi iddialı bir programın çerçevesinden çıkarılan ütopya ve distopya, tarihselliği olan kategoriler olarak konumlandırılıyor. Kitap, ütopya ve distopyanın olumlu veya olumsuz sonuçları olan iddialı toplum mühendisliği planları olarak değil, tasavvur biçimleri olarak, radikal değişime yönelik yaklaşımlar olarak ele alınmasını öneriyor.

Ütopya/Distopya, kusursuzca planlanmış ve yararlı olanın (ütopya), kusursuzca planlanmış ve adaletsiz olanın (distopya) ve kusursuzca plansız olanın (kaos) oluşturduğu üç kutbun çerçevesinde kalan alanı inceliyor. Ütopya/Distopya’yı oluşturan makaleler, 1850’lerin Güney Afrika’sından 1900’lerin Orta Avrupa’sının yitmiş masumiyetine, 1930’ların Stalin Rusya’sından 1950’lerin barışçıl atom enerjisi söylemlerine, modernist şehircilik anlayışından tüketim ütopyasına dek uzanan geniş bir yelpazeyi tarıyor.

tr_TRTurkish