Kırım’daki Taurida Mağarası’nda dev bir kuş türü bulundu

Kırım’daki mağarada keşfedilen şaşırtıcı buluntu, neredeyse bir kutup ayısı kadar ağırlığı olan ve hızlı dev bir kuş türünü ortaya çıkardı.

Karadeniz’in kuzey kıyısındaki Taurida Mağarası’nda bulunan yeni keşfedilen örnek, Madagaskar fili kuşu ya da Yeni Zelanda moa kuşu kadar dev bir kuşa işaret ediyor. Araştırmacılar, kuşun en az 3,5 metre boyunda ve yaklaşık 450 kilogram ağırlığında olduğunu hesapladılar.

Kuşun femurunun büyüklüğüne ve şekline bağlı olarak bilim insanları Pachystruthio dmanisensis’in süratli bir kuş olduğuna inanıyor. Fil kuşları hızlı olamayacak kadar büyük olsalar da bu yeni kuşun femuru uzun ve bu da onun iyi bir koşucu olabileceğini düşündürüyor. Kemik, modern bir devekuşu veya moa ile aynı.

Araştırmanın yazarları, “Kuşun hayatta kalabilmesi için hız çok önemli olabilir. Paleontologlar, kemiklerinin yanı sıra Buzul Çağı’ndan gelen çok özel, büyük etobur fosilleri buldu. Dev çita, dev sırtlanlar ve mamutları avlayabilen kılıç dişli kedileri içeriyorlardı,” diyor.

Yakında bulunan diğer fosiller, büyük kuşun 1,5-2 milyon yıl öncesine tarihlenmesine yardım etti, bu muazzam yaratıkların Avrupa’ya geldiklerinde ilk homininlerle karşılaşmış olabileceği anlamına geliyordu. Yazarlar, kuşun Güney Kafkasya ve Türkiye üzerinden Karadeniz’e gittiğini öne sürüyorlar.

Zelenkov, “Taurida mağara ağı yalnızca geçen yaz yeni bir otoyol inşa edildiğinde keşfedildi. Geçen yıl, mamut kalıntıları gün ışığına çıkarıldı ve sitenin bize Avrupa’nın uzak geçmişi hakkında öğreteceği çok daha fazla şey olabilir,” diyor.

Araştırma, Omurgalı Paleontolojisi Dergisi’nde yayınlandı.

fotoğraf: CC BY 2.0 Depiction of bird discovered in a Crimean cave. Illustration: Andrey Atuchin

tr_TRTurkish