Kalem Ucundan Sanat Eserine

Mardin’in Artuklu ilçesinde bulunan Kabala Şakir-Süreyya Nuhoğlu Çok Programlı Anadolu Lisesi öğrencisi Ramazan Balay, kurşun kalem ucuna neşterle, gemi, kule, tren, Galata, Eyfel ve Pisa kulelerinin figürünü işliyor.

Yoğun ilgi gören bu sanatı geliştirmek isteyen Balay, tebeşirle oynarken şekil aldığını gördüğünü, bunun üzerine tebeşirle birçok çalışma yaptığını söyledi.

Balay, daha sonra bu çalışmaları kurşun kalemle yapmaya çalıştığını ifade ederek, “Uzun uğraşlar sonucu kalemin ucuna günlük hayatta ilgi gören bazı eserler yapıyorum. Bazen imgesel çalışıyorum. Gemi, kule, namaz kılan insan, tren, Galata, Eyfel ve Pisa kuleleri ile figürü işledim” dedi.

 Kalem Ucuna Alfabe

Mardin Haber Gazetesi’ne konuşan Balay, önceleri figürleri kalem ucuna işlerken zorlandığını belirterek, daha sonra elinin alıştığını artık çok rahat şekilde kalem ucunu sanata dönüştürdüğünü aktardı.

1431475096234

Figürlerin bazılarının 2 saat, bazılarının ise haftalar aldığını anlatan Balay, en çok zorlandığı ve hassasiyet gösterdiği figürün 29 harften oluşan alfabe olduğunu aktardı. Balay, kalem ucuna 29 harfi işlediğini ifade ederek, A´dan Z´ye tüm harfleri kalemin ucuna sığdırmayı başardığını kaydetti. Balay, bu figürleri işlerken daha önce ilginç tepkiler aldığına işaret ederek, zamanla bu sanatın büyük ilgi gördüğünü vurguladı.

Balay’ın görsel sanatlar öğretmeni Yakup Bulut, öğrencisinin tebeşirle bir şey yapmaya çalıştığını görünce onu yönlendirmek istediğini söyledi. Balay´ın yetenekli olduğunu belirten Bulut, küçük çalışmaların büyük beceri gerektirdiğini aktardı.

Bulut, figürlerin tamamının Balay’a ait olduğunu anlatarak, “Minyatür heykel çalışmaları dünyada çok az kişi tarafından yapılabiliyor. Ramazan’ı özel yetenek sınavlarına hazırlıyoruz. Heykel alanında eğitimine devam etmesini istiyorum. Bu konuda kendisi de çok istekli. Bölgede birçok alanda yetenekli öğrenci var ve bu yetenekler ancak desteklerle gün yüzüne çıkabilir.” diye konuştu.

1447185426854

1447322770944

1448190115513

1449324335733

tr_TRTurkish